problem - może ktoś pomoże

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

No to jeszcze mozesz smialo nas ostrzec co to za program by kazdy go sobie odpowiednio ustawil.
    Chyba ze to jakas wielka tajemnica?

Komentarz

• asai13

nie no, tajemnica żadna tylko trochę wstyd ;-) ze taka gapa jestem i sama tego nie rozkminiłam , a używałam photoshopa cs2
      jeszcze raz wielkie dzieki a poza tym odkryłam to wspaniałe forum :-P
      pozdrro

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez asai13
        a używałam photoshopa cs2
        Dokladnie tak podejrzewalem juz pozniej (bo na poczatku brak oslony i odblaski z filtra ale potem przyjrzalem sie w domu na lepszym monitorze ze to nie to) ... bo mi to samo robil zanim nie odkrylem tych ptaszkow 'Auto' przy suwaczkach i wszystkie wylaczylem 8) a nastepnie kliknalem na strzelke w lewo w kolku przy polu wyboru 'Settings' i dalem opcje 'Save New Camera Raw defaults' by nie musiec odklikiwac tych pol Auto przy kazdym RAWie .

Komentarz

• Il fuoco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

wystarczy wcisnąć ctl+u włączasz/wyłączasz auto ustawienia
          | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Il fuoco
            wystarczy wcisnąć ctl+u włączasz/wyłączasz auto ustawienia
            I naprawde przy kazdym rawie chce ci sie to wciskac?

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

zacznij od canonowskiego Digital Photo proffesional (raw) - będzie łatwiej a i efekty na poczatku lepsze

Komentarz

• Il fuoco
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Zamieszczone przez Vitez
                I naprawde przy kazdym rawie chce ci sie to wciskac?
                używam rse:P

a ten skrót to tak gdyby ktoś lubił mieć włączone auto a czasami wyłączać żeby zobaczyć różnicę itp.
                | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• ArturBonoVox
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 684

Mam pytanie.

Uzywam do obrobki raw'ow CS2.
                  Dzis, zupelnie przypadkowo, otworzylem raw'y w DPP dla Canona. I inny swiat. Ostre jak zyleta, szczegoly i wypasik. Jednak po konwersji na TIFF 16bit (w DPP), w czym bym nie otwieral (TIFF'y) juz taki wypas nie jest. W czym rzecz i jak zrobic aby po konwersji, nie wazne czym bede pozniej otwieral TIFF'y, osiagac taki efekt jak na wyjsciu dla RAW'a w DPP?

Komentarz

• Lulu1988
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

Witam,
                    Proszę oświećcie mnie bo zupełnie się pogubiłem. Dziś pierwszy raz porobiłem fotki w RAWach i mam mały problem. Po przetworzeniu rawa w CS2 zapisuję go jako jpeg, ale kiedy daję podgląd zdjęcia to wygląda jakby nie było ono wogóle obrobione. Otwieram je (jpeg) w PS i jest już dobrze, ale po ponownym zapisaniu sytuacja się powtarza (wychodzą surowe). Tak jakby na podglądzie czy np w PhotoFiltre nie było widać efektów obróbki, a zdjęcia mają dziwny rozmiar 6-6.5mb zamiast 4-5.
                    A co dziwniejsze. Mam kilka rawow od binganta i one się zapisują normalnie jako jpg, tzn prawie normalnie bo są później jakieś takie lekko 'wyprane' z kolorów w porównaniu z tym co widzę w PS.
                    Proszę, wytłumaczcie mi w czym tkwi problem i co powinienem zrobić, żeby konwertować 'surowiznę' tak jak trzeba.

p.s. Jestem dość zdesperowany bo kilka zdjęć z dzisiejszego pleneru nawet mi się podoba
                    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

Pracuję...