Jak to z Wami jest...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abece

Jak to z Wami jest...?

Witam!
    Temat napisalem z ciekawosci, a moje pytanie to czy niektorzy z Was, posiadajacy np. 20d , i worek elek potrafilibyscie jeszcze czerpac przyjemnosc z focenia dajmy na to: Eosem 300 z podstawowym KITem?
    Nie to zebym sie czepial, ale wydaje mi sie ze niektorzy z Was nieco sie zapedzili w kompletowaniu sprzetu...np. gdzies na tym forum przeczytalem ze jakas tam Sigma czy tamron za 1300zl jest mydlana...
    I nie jest to zaden atak, ani tym bardziej zazdrosc, jestem beginner i jestem ciekaw Waszego zdania.
    pozdrawiam
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Ze mną jest tak, że nadal focę analogiem choć w pewnych kręgach uchodzi to za skrajnie niemodne zajęcie :-) Cały czas mam EOS'a 50 i ruskiego Kieva 88 (średni format). Wspomniane eLki też mam - ale co z tego?
    W tej całej zabawie liczy się tak naprawdę współczynnik sastysfakcji jaki z niej osiągamy, prawda? A tą może zapewnić jednemu robienie dobrych zdjęć a innemu świadomość posiadania dobrego sprzętu :-) Takie życie i ja nie widzę w tym nic szkodliwego :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Ja sie od zawsze odgrazam (zwlaszcza odkad zobaczylem porzadny pokaz slajdow z Velvii), ze jak juz sie naucze zdjecia robic, to kupie sobie jakiegos analogowego EOSa i bede nim robil rzeczy nie wymagajace strzelania "seriami seriami" ;-)
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Giraff
        Bywalec
        • 2006
        • 100

Zamieszczone przez abece
        Witam!
        Nie to zebym sie czepial, ale wydaje mi sie ze niektorzy z Was nieco sie zapedzili w kompletowaniu sprzetu...np. gdzies na tym forum przeczytalem ze jakas tam Sigma czy tamron za 1300zl jest mydlana... [...]
        zgadzam się, czasami niektórzy chyba zapominają jaka jest definicja fotografii i bynajmniej nie chodzi w niej o BF/FF przy f4 :razz:

wciąz mam 300, kitowy obiektyw i radośc z każdej udanej fotki; czasem wyłączony podgląd w 20D i dreszczyk emocji "spartoliłem je czy dziś będą lepsze"...
        Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Giraff
          czasem wyłączony podgląd w 20D i dreszczyk emocji "spartoliłem je czy dziś będą lepsze"...
          Ja tak robilem drugiego dnia w Leeuwarden, gdy wiedzialem ze mi starczy na styk baterii To jest chyba dobra metoda, zeby mniej strzelac

Komentarz

• djtermoz
            Uzależniony
            • 2004
            • 995

Ja czerpie przyjemnosc ze pstrykania. To przede wszystkim. Obojetnie czym choc jakos tak jest, ze lepszy sprzet daje wyzszy fun-factor. Ale nawet plastikowa jednorazowka moge robic fotki (co udowodnilem w Battle Cage). Probowalem tez ruskim sprzetem. Tez jest fajnie. Najwazniejsze to cos tam pstryknac od czasu do czasu.

Jakis czas temu pozbylem sie wiekszosc zlomu bo po co tyle szkiel skoro sie z nich nie korzysta? Zostawilem sobie 4 szkielka, lampe i puszke. Wazy to w porywach do 3kg choc i tak z reguly wszystkiego nie nosze.
            Chyba sie starzeje bo juz nic ciezkiego nie chce mi sie nosic. Potwierdzilem to pozyczajac wielgachnego 70-200IS od kolegi. Za duzy, za ciezki. Zupelnie bez sensu. Ja zostaje przy malych stalkach...
            djtermoz@pbase

Komentarz

• bundy
              Uzależniony
              • 2006
              • 760

Zamieszczone przez muflon
              Ja sie od zawsze odgrazam (zwlaszcza odkad zobaczylem porzadny pokaz slajdow z Velvii), ze jak juz sie naucze zdjecia robic, to kupie sobie jakiegos analogowego EOSa i bede nim robil rzeczy nie wymagajace strzelania "seriami seriami" ;-)
              To lepiej kupuj szybko, bo co lepsze sztuki powoli zaczynają znikać z rynku (ja miałem kiedyś na oku 1VHs ale ktoś mnie na Allegro podkupił niestety). No i sam materiał staje się co raz gorzej dostępny - kolejni producenci zaprzestają produkcji filmów.
              1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

A ja lubiłbym postrzelac analogiem, chocby AT-1+50/1.4 ale w moim mieście nie ma jak tego zeskanowac... Podobnie z BW. No velvie wypstrykałem, mam w ramkach, ale jakoś rzadko odpalam...
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez djtermoz
                  Jakis czas temu pozbylem sie wiekszosc zlomu (...) Zostawilem sobie 4 szkielka, lampe i puszke.
                  Brrr... az sie boje spytac ile miales przedtem ;-)

Zamieszczone przez djtermoz
                  Potwierdzilem to pozyczajac wielgachnego 70-200IS od kolegi. Za duzy, za ciezki. Zupelnie bez sensu.
                  Heh, a ja odwrotnie 300D z kitem? Za maly, za lekki, niewygodny, bez sensu . Ale to jest tak, jak to ktos napisal w watku obok - grunt, zeby byl wysoki "fun factor" calej zabawy

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Niedalej jak w niedzielę analogiem fociłem - ach ten wielki wizjer

Komentarz

• Giraff
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 100

Ja tak robilem drugiego dnia w Leeuwarden, gdy wiedzialem ze mi starczy na styk baterii To jest chyba dobra metoda, zeby mniej strzelac
                      Muflon, myśle, że jedyna - wciąz jeszcze mam obawy przed programowym wyłączeniem wizjera na stałe, hehe :grin:... wszak czasem się przydaje, gdy jakiś niecierpliwiec chce obejrzeć strzelone właśnie przed chwilą zdjątka.

Chociaz podbno istnieje jeszcze numer z podmianą karty na 256MB ale aż takim masochistą nie jestem. wolę mieć więcej, na wszelki wypadek ;-)
                      Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• Diego
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 251

Ja zamiennie używam MF, 5d i kilku niezlych szkiel jak i takiej zabawki oraz takiej Kazdy aparat ma swoje zastosowanie i wszystkie dają sporo frajdy :]

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez abece
                          Witam!
                          Temat napisalem z ciekawosci, a moje pytanie to czy niektorzy z Was, posiadajacy np. 20d , i worek elek potrafilibyscie jeszcze czerpac przyjemnosc z focenia dajmy na to: Eosem 300 z podstawowym KITem?
                          Czuje się wywołany do tablicy ;-)
                          Ze mną chyba jest źle. Nikt mnie tu nie lubi

Powiem tak podczas ostaniego urlopu prawie nie zdejmowałem kita z body. Drugim szkłem obok kita na urlopie był 85L.
                          IMO minus kita to nie ciemne f (ISO 3200) tylko fakt, że nie masz szansy na złapanie obiektu autofokusem w warunkach normalnych dla innych szkieł.

Tak czy siak: kitem pewnie, że tak! Analogiem raczej nie. Jestem uzależniony od histogramu. Kiedyś dla jajek przestawiłem monitor w B&W i wołałem na histogram* właśnie. Nie pomyliłem się.

* - histogram i/lub Whiball (ostatecznie AWB też obleci)

Przepraszam wszystkich zawiedzionych obecnością kita obok - podobno - top elek w mojej torbie. You know who you are ;-)
                          the silence is deafening

Komentarz

• djtermoz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 995

Brrr... az sie boje spytac ile miales przedtem ;-)
                            Nie tak duzo ale 3 szkla sprzedalem. I kupilem nowe

Heh, a ja odwrotnie 300D z kitem? Za maly, za lekki, niewygodny, bez sensu . Ale to jest tak, jak to ktos napisal w watku obok - grunt, zeby byl wysoki "fun factor" calej zabawy
                            300D rzeczywiscie niewygodny (Uzywalem pozyczone 350D a to prawie to samo albo gorzej). Ale 5D to absolutne max jakie moge tolerowac. I tak wolabym zeby byl jakies 150-200g lzejszy.
                            Aha, mialem okazje potrzymac w lapkach i popstrykac 1D (ten stary). Muflon, ja nie wiem jak ty te cegle nosisz. Musisz miec kark i biceps Pudziana...

W kazdym razie fun-factor najwazniejszy. A zatem "seriami, seriami"...
                            djtermoz@pbase

Komentarz

• tomekg
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 44

ja jestem beginner i do tego student... co razem oznacza tani sprzet.. mianowice EOS 300 + Helios 44/2 i Jupiter 37A/135.. na cyfrowke nie decyduje sie z dwoch powodow: kasa przede wszsytkim, a drugie to ten dreszczyk ewmocji jak wychodze z labu.. wyszlo, nie wyszlo...

Komentarz

Pracuję...