List otwarty przeciw DRM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swaligora
    Coś już napisał
    • 2006
    • 90

List otwarty przeciw DRM

Witam,
    jak w tytule:
    (...) sprzeciwiamy się planom wprowadzenia w Polsce skrajnie restrykcyjnych przepisów dotyczących cyfrowych systemów ograniczania dostępu do dóbr kultury (tzw. DRM - Digital Rights Management). ...

Ja się osobiście zgadzam, może na forum też ktoś się zgodzi. Jeżeli kogoś nie interesuje to proszę po prostu pominąć8)

Szy
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

list listem, ale bez przeczytania projektu nie mozna podpisac sie pod listem przeciw temu projektowi...

czy czytales te "skrajnie restrykcyjnye przepisy dotyczące cyfrowych systemów ograniczania dostępu do dóbr kultury (tzw. DRM - Digital Rights Management). ..."

czy tylko list?
    Instagram

Komentarz

• swaligora
      Coś już napisał
      • 2006
      • 90

OK, dla zainteresowanych:
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Rights_Management - pod tym adresem jest wyjaśnione w języku ojczystym co to takiego - jakby ktoś odczuwał niepohamowaną chęć przebicia się przez to w całości 8)

A tutaj: http://prawo.vagla.pl/node/6184 jeszcze trochę opini itd itp.

Zainteresowanych zapraszam do lektury.

EDIT:

a tutaj jeszcze cikawostka, też związana z tematem
      Ostatnio edytowany przez swaligora; 4984.
      Szy

Komentarz

• JSK
        Początki nałogu
        • 2006
        • 318

Mam legalny soft (14 pozycji), filmy oglądam jedynie w kinie lub TV, chodzę do teatru i na koncerty, kupuję płyty żeby mieć (jakieś 1000 płyt), tak samo książki (jakieś 5000 sztuk). Wisi mi DRM!

Komentarz

• Sibil
          Bywalec
          • 2006
          • 183

jeszcze odnośnie listu otwartego..

Najnowsze wiadomości dla mieszkańców Warszawy i okolic. Rzetelne informacje na temat komunikacji w stolicy i podpowiedzi na temat tego, jak spędzić czas wolny.

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

Zamieszczone przez JSK
            Mam legalny soft (14 pozycji), filmy oglądam jedynie w kinie lub TV, chodzę do teatru i na koncerty, kupuję płyty żeby mieć (jakieś 1000 płyt), tak samo książki (jakieś 5000 sztuk). Wisi mi DRM!

a masz nagrywarkę i soft do kopiowania ?

w/g nowego prwa jesteś przestępcą bo domyślnie możesz skopiować fajnie ?

Komentarz

• Sibil
              Bywalec
              • 2006
              • 183

Wracamy do epoki kamienia łupanego i dyskietek ... jeszcze tego nam brakowało..

Yessphoto, obiektywnie

Komentarz

• swaligora
                Coś już napisał
                • 2006
                • 90

Zamieszczone przez JSK
                po pierwsze: gratuluję koledze wytrwałego kolekcjonowania - jesteś ostoją dla ogromnej rzeszy wydawców

po drugie: "że to ci wisi" to raczej mało merytoryczny argument - poza tym chyba nie złapałeś sedna sprawy:-( to że chodzisz do kina teatru, kupujesz płyty i książki to jedno, ale to że posiadasz komputer, w którym dostałeś zapewne nagrywarkę -> co automatycznie czyni cię przestępcą w świetle tego projektu, to już zupełnie ina sprawa. Jako uczciwy obywatel, jak mniemam, możesz mieć coś przeciwko, nie sądzisz?

p.s. Chyba, że to jak inni Cię postrzegają to też Ci "wisi"???
                Ostatnio edytowany przez swaligora; 4984. Powód: orty :) + coś jeszcze
                Szy

Komentarz

• Raff
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 778

Coś mi ten projekt pachnie głupotą (nie wgłebiałem się) a jako taki może sobie legalnie obowiązywać a i tak będzie martwy. Chyba, że Policja (wydział godpodarczy) dostanie (oczywiście z tzw. uniie) nowe psy, kałachy i łachy i zacznie od swoich domów rodzinnych porządkowanie :cool: Debilne prawo jest "niewiadomopoco"?!

Komentarz

• JSK
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 318

Do tej pory dywaguje się nad wyrwanymi z kontekstu i powtarzanymi przez media zdaniami. Nigdzie nie mogę znaleźć tekstu, do którego można się by jakoś odnieść. A wyjęty z kontekstu fragment może być zbyt tendencyjny.

A z innej beczki. Uważam, że z poszanowaniem praw autorskich jest w Polsce tragicznie. Muzyka, programy, gry i publikacje pisane są kopiowane bez żadnych ograniczeń przez każdego. A niektórzy robią sobie z tego dochodowy interes. Z tym trzeba walczyć tak samo jak z innymi przejawami przestępczej działalności. I może faktycznie czegoś nie zrozumiałem, ale jestem przeciw piractwu!

Komentarz

• swaligora
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 90

Zamieszczone przez JSK
                      (...) ale jestem przeciw piractwu!
                      No i tu się z Tobą zgodzę w 100% ale też trzeba patrzeć na to jakimi środkami działa się na dane zjawisko - żeby nie było że z łopatą na muchę owocówkę się startuje 8)
                      Szy

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Zamieszczone przez JSK
                        Wisi mi DRM!
                        Jak Ci sony zainstluje z Twojej nowej plyty backdora za twoimi plecami i potem ktos przez niego popsuje Ci system, albo jak nie bedziesz mogl tej plyty odtworzyc na swoim starszym ale wyjechanym odtwarzaczu czyniac go bezuzytecznym bo jakis magik paranoik sobie cos uwidzial to przestanie Ci wisiec.
                        ...

Komentarz

• madallenka
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 361

Zamieszczone przez JSK
                          Do tej pory dywaguje się nad wyrwanymi z kontekstu i powtarzanymi przez media zdaniami. Nigdzie nie mogę znaleźć tekstu, do którego można się by jakoś odnieść. A wyjęty z kontekstu fragment może być zbyt tendencyjny.
                          Zgadza się, tutaj aż zionie tylko w jedną stronę tendencyjnością.

A z innej beczki. Uważam, że z poszanowaniem praw autorskich jest w Polsce tragicznie. Muzyka, programy, gry i publikacje pisane są kopiowane bez żadnych ograniczeń przez każdego. A niektórzy robią sobie z tego dochodowy interes. Z tym trzeba walczyć tak samo jak z innymi przejawami przestępczej działalności. I może faktycznie czegoś nie zrozumiałem, ale jestem przeciw piractwu!
                          Dlatego właśnie projekt takiej ustawy powstał. I bynajmniej nie mówi on i nie zakazuje mieć/posiadać nagrywarek w domu tylko ma służyć poszanowaniu praw autorskich i tu akurat całkowicie popieram!
                          "I love You Cię" Lisku...
                          Galeria

Komentarz

• swaligora
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 90

Zamieszczone przez madallenka
                            Zgadza się, tutaj aż zionie tylko w jedną stronę tendencyjnością.

Dlatego właśnie projekt takiej ustawy powstał. I bynajmniej nie mówi on i nie zakazuje mieć/posiadać nagrywarek w domu tylko ma służyć poszanowaniu praw autorskich i tu akurat całkowicie popieram!
                            Ad1. Jeżeli zionie tendencyjnością i to tylko w jedną stronę to zapraszam do zaprezentowania wiatru w drugą stronę -> bo takie nie bo nie to jakoś mało przekonywujące.

Ad2. Jak już pisałem, poszanowanie praw autorskich ( i wszystko co się z tym wiąże) nie jest tutaj meritum, jedynie kwestie implementacji tego w formie przepisów jest absurdalne.
                            Ostatnio edytowany przez swaligora; 4984. Powód: orty
                            Szy

Komentarz

• olekbuszka
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 40

Zamieszczone przez popmart
                              a masz nagrywarkę i soft do kopiowania ?

w/g nowego prwa jesteś przestępcą bo domyślnie możesz skopiować fajnie ?
                              Ciekawe co jeszcze wymyślą... Ktoś kto ma samachód będzie przestępcą, bo jazda po pijaku to przestępstwo, a każdy kto ma auto może się przecież schlać i jeździć...
                              Ta sama filozofia.

A może aresztować wszystkich którzy noszą przy sobie narzędzia gwałtu?

Komentarz

Pracuję...