Monitor LCD 20,1" DTP i wybór...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

Monitor LCD 20,1" DTP i wybór...

Mam taki mały dylemacik:
    Dysponuję kwotą około 2500 zł i chciałbym wybrać do roboty LCD-ka o stosunkowo dobrych parametrach. Między innmi ma on służyć do DTP. Zdaje sobie sprawę, iż za tę cenę rewelacji i idealnego odwzorowania kolorów nie będzie, ale mam nadzieję iż przy pomocy kalibratora EyeOne Display2 (oddzielny wydatek - swoją droga gdzie najtaniej? ) uda się coś nawet z tak taniego monitora wycisnąć.
    Upieram się na panorame bo chodzi o miejsce do pracy z programami adobe (indyczek i ps).
    Do układu typu dwa monitory jeden wynik pracy, drugi palety jakoś nie mogę się przekonać mimo że mam możliwość takiej pracy. Może to kwestia niezbyt wygodnego ustwaienia monitorów - niestety na inne miejsca brak.
    Od biedy zawsze mogę wynik na końcu sprawdzić na CRT Sony E230 (tandeta ale CRT).
    Pod uwagę biorę obecnie dwa modele i nie bardzo wiem, na który się zdecydować: Fujitsu Siemens S20-1W i Belinea 102035W.
    Belinea zachwalana była jakiś czas temu ze względu na równe charakterystyki składowych koloru. O Siemensie zbyt dużo nie wiem.
    Może ktoś miał do czynienia z tymi panelami?

Pozdrawiam
    Zigi
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Może pomoże ten adres:
    http://www.mva.pl/

i tamtejsze forum:
    http://www.mva.pl/forum/
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

Ja bym Ci polecal cos takiego: http://www.cortland.com.pl/go/_info/...d1ccc38ec76eca

Komentarz

• Zigi
        Uzależniony
        • 2005
        • 532

www.mva.pl znam, na ich forum też pytałem ale niestety dowiedziałem się tylko tyle że do obróbki kolorków się wytypowane monitory wedłóg speców nie nadaja i z uporem maniaka polecaja mi monitory nie panoramiczne. Ewentualnie eizo za 5 kawałków ale to juz inna broszka. Ciesze się że odpowiedzieli ale na eizo mi szefostwo kasy nie da, a zmienić monitor chcę właśnie dlatego aby mieć wiecej miejsca na palety na jednym ekranie.

Pikczer sorki ale otwiera mi się główna strona vcortlandu i nie wiadomo do czego miał link prowadzić.
        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Duty
          Bywalec
          • 2005
          • 244

A nie wchodzi w grę coś takiego?:

Odkryj monitory Samsung: gamingowe, dla grafików, zakrzywione, panoramiczne, smart monitory. Znajdź idealny monitor odpowiadający Twoim potrzebom.

Spełnia Twoje założenia i za 2500 zł spoko dostaniesz.
          Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

Samsung też jest ciekawa propozycją.
            A jak się ma do tego wszystkiego Nec 20WGX2 (polecany przez mva.pl)?

Komentarz

• Metus
              Początki nałogu
              • 2005
              • 424

Zamieszczone przez Duty

Odkryj monitory Samsung: gamingowe, dla grafików, zakrzywione, panoramiczne, smart monitory. Znajdź idealny monitor odpowiadający Twoim potrzebom.

no właśnie.. co sądzicie o takim monitorku?? mam go ostatnio na oku ... zresztą obok samsunga 931MP..

ps już chyba zgłupiałem... o ile się nie mylę im większa jasność na m2 tym lepiej? zauważyłem, że niektóre nawet takie w cenie poniżej 2000zl mają jasność nawet 420cd/m2 a niektóre takie za ok 4000zl mają np 300cd/m2 a nawet 250cd/m2 i dlatego już zgłupialem...
              pozdrawiam
              Metus

Komentarz

• Klosiu
                Bywalec
                • 2004
                • 232

Zamieszczone przez Duty

ze wzgledu na rodzaj matrycy i brak sprzetowej kalibracji model ten nie nadaje sie do pracy z kolorem . Najtansza oferta (akceptowalna jakosciowo) jest Nec 1990 na matrycy S-IPS
                5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez Klosiu
                  Najtansza oferta (akceptowalna jakosciowo) jest Nec 1990 na matrycy S-IPS
                  Amen.
                  the silence is deafening

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Klosiu
                    Najtansza oferta (akceptowalna jakosciowo) jest Nec 1990 na matrycy S-IPS
                    A gdyby dorzucic warunek "do gier FPP (Quake4, Doom3 itp) tez ma sie nadawac" (czas reakcji, odswiezanie itp) to jaka propozycja?

Komentarz

• shaqi
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 448

Zamieszczone przez Metus
                      no właśnie.. co sądzicie o takim monitorku?? mam go ostatnio na oku ... zresztą obok samsunga 931MP..

ps już chyba zgłupiałem... o ile się nie mylę im większa jasność na m2 tym lepiej? zauważyłem, że niektóre nawet takie w cenie poniżej 2000zl mają jasność nawet 420cd/m2 a niektóre takie za ok 4000zl mają np 300cd/m2 a nawet 250cd/m2 i dlatego już zgłupialem...
                      na wartosci cd/m2 nie warto patrzec bo i tak zeby charakterystyka kolorow byla dobra czesto trzeba jasnosc dosc mocno zjechac i kontrast tez

przewaznie gdzies kolo 160-170 cd/m2 monitory z nizszej polki czyli te o ktore pytasz maja najlepsza charakterystyke kolorow czyli 6500k i rowne mniejwiecej linie RGB oczywiscie w palecie sRGB bo na adobeRGB firmy EIZO trzeba slono wyplacic
                      Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                      Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                      A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

Pracuję...