Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zigi, jeszcze ujedna uwaga..MOUSTIDOSE odstraszajacy mam w takiej tubce do psikania (sa 100ml i 50ml) a do tego jest zel "po ugryzieniach" (jak slusznie zauwazyl mxw:
Zamieszczone przez mxw
wg mnie każdy środek jest dobry (off, MOUSTIDOSE itp.) jeżeli tylko nie zapomnimy się nim wysmarować... (ble) :wink:
czasem tez nie wszystko popsika sie sprayem bo te cholery nawet pod ubranie wlaza.. trudno sie całego spryskiwac, jak na wojne jakas ;-) .. wtedy, gdy cos dziabnie zwykle posmaruje raz tym zelem, nastepuje taki przyjemne chlodzenie i zapominam o ugryzieniu .. nastepnego dnia nawet sladu juz nie ma ..
pozdrawiam
Zamieszczone przez Vitez
dzieki komarom przekonalem sie ze mam nadal niezla kondycje. Spacer do Kampinosu bardzo szybko zmienil sie w bardzo szybki marsz a ja z plecakiem pelnym sprzetu... nawet nie dalo sie zatrzymac buta zawiazac o fotografowaniu w ogole nie bylo co myslec. Ok 10 kilometrow w chyba niecale dwie godziny zesmy przepedzili sie przez las
Vitez, masz przeciez szkła z is, ustawiasz AI Servo i focisz w biegu ;-) .. to taki nowy sposob "run through"
W TESCO ostatnio widziałem produkt: rzucasz kupioną w tesco puszkę w pobliskie krzaki i komary z całej okolicy lecą się z nią zapoznać - my mamy w tym czasie czas na focenie itp. Niestety nie pamiętam ile to to kosztował, ani jak się nazywało ??:
W TESCO ostatnio widziałem produkt: rzucasz kupioną w tesco puszkę w pobliskie krzaki i komary z całej okolicy lecą się z nią zapoznać - my mamy w tym czasie czas na focenie itp. Niestety nie pamiętam ile to to kosztował, ani jak się nazywało ??:
zajebiscie!!! masz kolejny syfiacy po srodowisku, rozkladajacy sie latami smiec ide kupic 100. od razu porozrzucam po calym Lasku Strachocinskim. przeciez zbyt czysto jest.
a tak serio: gratuluje temu, kto to dopuscil do sprzedazy. po prostu gratuluje!
czy ja moge kupic takie puszki i powrzucac przez okno szefostwu Tesco i firmy, ktora to wyprodukowala? bo skoro maja totalnie w dupie czystosc otoczenia, to chyba chlew we wlasnym domu tez im nie bedzie przeszkadzac?
No ale to jest wielorazowego użytku chyba. Rzucasz, focisz, zabierasz, itp - tak mi się przynajmniej wydaje.
szczerze mowiac, to nadal mi sie nie podoba jak znam bydlo zwane czlowiek to "przypadkiem" sie zapomni, i nasze lasy coraz bardziej przypominac beda chlew.
sorki, jesli brzmie zbyt dosadnie, ale zbyt duzo tego ogladam robiac zdjecia w miejscach gdzie nierzadko tzw. cywilizacja robi sobie wypad "na lono natury", nieodmiennie sprowadzajac to lono do roli takiego samego chlewu jak jest w miastach.
nie wiem co jest w tym narodzie, ale ma niesamowita sklonnosc do syfienia wszystkiego na swojej drodze. brzegi Odry, nawet na terenach wodonosnych gdzie legalny wstep maja tylko pracownicy MPWiK i wedkarze, sa dzieki tym ostatnim przerazliwym smietniskiem, gdzie co i rusz napotyka sie walajace puszki po browarze, pudelka po robakach i wszelkiej masci paczki po fajkach.
a w miejscach, gdzie kazdemu wolno jest jeszcze gorzej. od wszedobylskich workow foliowych po porzucone czesci garderoby, walajace sie puszki, butelki, paczki po chipsach i podobnego smietniska...
czasem trzeba sie naprawde niezle nabiegac, zeby oczyscic kadr z syfow cywilizacyjnych. w miejscach, gdzie wydawaloby sie, powinno byc czysto
Muszę przyznac akustykowi rację. Ale wydaje mi się, że ludzie naświnią każdym środkiem owadobójczym. OFF > wyrzucą pojemnij; olejek waniliowy > buteleczka zostanie w lesie itp. Jak widać przed wybiciem owadów należy wybić niektórych ludzi...
Komary to pikuś w porównaniu ze szkockimi muszkami ("midges") ;-)
Oj,wiem coś o tym. 5lat temu byliśmy z moją dziewczyną na wycieczce objazdowej po Szkocji. Pod Ullapool (północna Szkocja) namiot rozstawiłem w 3minuty a i tak ''cztery litery'' miałem pożarte w kilkudziesięcu miejscach. Nasze komary i meszki to potulne baranki.
sorki, jesli brzmie zbyt dosadnie, ale zbyt duzo tego ogladam robiac zdjecia w miejscach gdzie nierzadko tzw. cywilizacja robi sobie wypad "na lono natury", nieodmiennie sprowadzajac to lono do roli takiego samego chlewu jak jest w miastach.
Uważam iż w tej sprawie trzeba pozbyć sie wreszcie delikatności.
Zupełnie nie potrafię zrozumiec takiego zachowania u ludzi. Co za problem zabrać pustą butelkę po napoju czy papier ze sobą i wyrzucić do kosza? Czemu niektórym tak ciężko zabrać ze sobą worek na śmieci np na łajbę na Mazurach i przy okazji dotarcia do cywilizacji śmieci wywalić do kosza? Szlak mnie trafia jak widzę piękne, dzikie niemal miesca zeszpecone przez śmieci. A i nie sami turyści smiecą. Tu gdzie obecnie mieszkam sami mieszkańcy potrafią wywozić meble, telewizory, plastiki wszelkiej maści, pampersy i dosłownie wszystko - ot tak do lasy czy na pole. Na podwóreczku czysto, wysprzatane, za najmniejszy kosz mało płaci a w nocy smieci do auta i do pobliskiego zagajnika, rowu czy wykrotu. Włos się jeży na głowie jaka jest skala tego zjawiska. Wszędzie góry śmieci. Polskie jeziora, góry lasy i pola sa traktowane jak śmietnik. W dodatku z roku na rok jest gorzej.
Do motoroli można wgrać aplikację Java "odstraszacz komarów" . Wgrałem:-) Po włączeniu telefon wydaje dzwięki(cuś jak jakieś świerszcze)i tym mam odstraszać komary. Jeszcze nie testowałem na krwiopijcach, ale mój królik reaguje na to dziwnie:-)
Do motoroli można wgrać aplikację Java "odstraszacz komarów" . Wgrałem:-) Po włączeniu telefon wydaje dzwięki(cuś jak jakieś świerszcze)i tym mam odstraszać komary. Jeszcze nie testowałem na krwiopijcach, ale mój królik reaguje na to dziwnie:-)
Mogłbyś udostępnić nam ten program? na 99,9% nie działa, ale może?
mam nadzieje, że da się go odpalić na Nokii 6310i ;-)
Niestety znalazłem go tylko razem z softem do motoroli E398 przerobionej na ROKR E1. Nie wiem jak można wyłuskać go osobno, ale będę próbował bo tamten soft jest do d.(ta aplikacja była chyba jedyną fajną rzeczą:-) i wgrałem sobie już nowy, niestety bez tego odstraszacza.
Jak mi się uda dam znać:-)
Do motoroli można wgrać aplikację Java "odstraszacz komarów" . Wgrałem:-) Po włączeniu telefon wydaje dzwięki(cuś jak jakieś świerszcze)i tym mam odstraszać komary.
Jakby ktoś znalazł podobny program odstraszający ludzi to niech zapoda
mam taki program dla telefonow z systemem symbian (chodzi o komary, nie ludzi ;-) ) - jak ktos chce chetnie mu podesle.. ma 45kb a czy/jak dziala nie wiem bo mam chwilowo inny telefon .. jesli sie sprawdzi to wroce przez lato do starej dobrej i gigantycznej 3650 .. chetnych zapraszam na PM :smile:
To działa inaczej: Komar słysząc te dźwięki myśli że to inwazja ufoludów i wrzeszczac "Żywcem mnie nie weźmiecie!!!" popełnia samobójstwo poprzez wypicie swojej krwi.:-)
Komentarz