LCD mnie zabije!! Prosze o pomoc.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djtermoz
    Uzależniony
    • 2004
    • 995

Sa dwa wyjsca:
    - albo Twoj monitor wcale nie jest taki dobry jak uwazasz (juz koledzy wyzej napisali ze matryce ma nienajlepsza)
    - albo jest nieskalibrowany

Osobiscie uwazam ze LCD jak najbardziej nadaje sie do obrobki grafiki tylko zalezy jaki. Rzeczywiscie matryce S-IPS daja najdokladniejsze odwzorowanie kolorow. Sam uzywam Della na matrycy PVA i spisuje sie swietnie. Kolory sa dosc blisko tego co bym oczekiwal i po odpowiedniej kalibracji jest to niezly monitor. PVA daje z kolei znacznie glebsza czern i kontrast niz S-IPS.
    djtermoz@pbase

Komentarz

• Pikczer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2578

We wlasciwosciach, pewnie ustawia ci sie Twoj monitor. Dlatego sugeruje - zmien odzwierciedlanie na sRGB. Powinien Ci sie zblizyc, do innych monitorow.

Komentarz

• JSK
        Początki nałogu
        • 2006
        • 318

Zamieszczone przez hocken
        za 20tys 4 sobie kupie.
        To se kup nawet 6, ale **** nie zawracaj.
        Jak mieszkasz na wyższym piętrze to wywal to badziewie przez okno. I będzie OKI przerobione w PSIE.
        Zdrowie!

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

sprobuj sobie skalibrowac monitor najpierw na oko np za pomoca tego opisu, jesli to nie pomoze to poszukaj "na miescie" moze ktos ma kalibrator i ci utworzy profil dla monitora..., jesli to nie da porzadanych efektow... to przyjmij do wiadomosci ze belinea nie robi dobrych monitorow :-(
          Instagram

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Zaraz... Zrzucacie wine na jego monitor, a moze to wcale nie jest jego wina?

Ja na swoim LCD jak widze foty, to po wydrukowaniu wychodza slicznie ladnie tak samo jak na monitorze. A na monitorach u innych i na moim laptopie z mva najczesciej ciezko to zwykle ogladac...

No chyba ze ktos kupil cos w miare nowego i przyzwoitego, ale to dwa/trzy monitory w okolicy na kilkadziesiat kiepskich.

Czy to, ze wszystkie CRT w okolicy to wyjarane stare badziewia a lcd w wiekszosci to tani zlom nadajacy sie w porywach do "ofisa" powoduje ze mam sie do nich kalibrowac i potem jeszcze kombinowac z drukarka zeby mi plula to samo co na rozregulowanym monitorze? Eeee...
            ...

Komentarz

• misiul
              Coś już napisał
              • 2006
              • 90

Ja miałem odwrotną sytuację. Obrobiłem na CRT, wyniki mojej pracy ogladano na zwyklym LCD i się załamałem. Na szczęscie fotki, ktore przyszły z labu były podobne do fotek z mojego trinitrona, ufff...

Uważam, że troszkę szkoda kaski na super LCD, który i tak będzie gorszy od dobrego CRT. Trzeba sobie wydzielić niestety miejsce na taką "krowę"
              350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Liczac ile crt wymaga energii, ile wydziela energii w postaci ciepla, ktore potem trzeba nastepna porcja energii do klimatyzatora zneutralizowac do poziomu "da sie tu siedziec" mysle, ze moje LCD bylo warte i z pewnoscia sie oplacilo...

Dorzucajac do tego fakt ze crt jakie mialem to stary wyjarany mydlasty zlom ktory i tak trzeba by zastapic czyms lepszym, ze w okolicznych sklepach znalezienie CRT graniczy z niemozliwoscia obecnie dorzucic na wysylke i inne takie... Eee... Lepiej bylo doplacic minimalnie i miec LCD.

O extra przestrzeni na smiecie na biurku nie ma nawet co wspominac
                ...

Komentarz

• Robson01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1574

Zamieszczone przez KuchateK
                  Liczac ile crt wymaga energii, ile wydziela energii w postaci ciepla, ktore potem trzeba nastepna porcja energii do klimatyzatora zneutralizowac do poziomu "da sie tu siedziec" mysle, ze moje LCD bylo warte i z pewnoscia sie oplacilo...

Dorzucajac do tego fakt ze crt jakie mialem to stary wyjarany mydlasty zlom ktory i tak trzeba by zastapic czyms lepszym, ze w okolicznych sklepach znalezienie CRT graniczy z niemozliwoscia obecnie dorzucic na wysylke i inne takie... Eee... Lepiej bylo doplacic minimalnie i miec LCD.

O extra przestrzeni na smiecie na biurku nie ma nawet co wspominac
                  Ale za to w zimie miałbyś jak znalazł - oszczędność na ogrzewaniu :-).
                  Canon
                  Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• pazurek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1294

Zamieszczone przez hocken
                    teraz mam LCD Belinea 101710 17' jest to bardzo dobry monitor.
                    ROTFL

Wybacz, ale kto Ci naopowiadal ze ta Belina jest "bardzo dobrym monitorem"? To co najwyzej srednia klasa biurowa, a juz napewno nie do grafiki i zdjec. Do grafiki to juz predzej 101750 albo 101751 (inna matryca = lepsze odwzorowanie kolorow).
                    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
                      Liczac ile crt wymaga energii, ile wydziela energii w postaci ciepla, ktore potem trzeba nastepna porcja energii do klimatyzatora zneutralizowac do poziomu "da sie tu siedziec"

Ze hmm?
                      Nie znam zadnego CRT ktore az tak by ogrzewalo pomieszczenie mieszkalne ze zachodzilaby koniecznosc uzywania klimatyzaotra. No chyba ze na Florydzie a nie w NY .
                      Z moim 19" NEC-iem to nawet w polaczeniu z kaloryferem w zimie nadal bywa za zimno ... ale za to ile koty maja radochy z grzania dupek na wierzchu CRTa.
                      Kupno LCD? Tego sie nie robi kotu

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Wszystko zalezy gdzie ten monitor postawic i kto ile ich ma

Niestety budownictwo w stanach to nie chlodne betonowe budynki jak w europie.

Tutaj jest klimat z wilgotnoscia dochodzaca do 100 procent i utrzymujaca sie na poziomie 80-90 duza czesc roku a temperatura dochodzi do 40 calkiem czesto (tak, w NY, na florydzie wcale nie jest wiele gozej). Bez klimatyzatora tutaj sie praktycznie nie da wytrzymac i to jest bardziej podstawowe wyposazenie mieszkania jak stol i krzeslo do obiadu

40 stopni w Polsce przy niskiej wilgotnosci to przyjemnosc w porownaniu z mocno dajaca w kosc tutejsza "parowa" 80 procent przy nawet "niskich" 30 stopniach. Tego sie w sumie nie da opisac. To trzeba poczuc osobiscie... Zapraszam

Kazda elektronika dorzuca extra stopnie. Moja stara 17'stka ogrzewala w zimie (fakt, ze dosyc maly pokoj, ale zawsze) o nie takie bagatelne 3-4 stopnie "z termometrem w reku". 19" CRT pochlania ponad dwa razy wiecej energii jak 19" LCD. Fakt ze tego nie widac w temperaturze w lecie jak klima chodzi caly czas ale na rachunku jej czestsze wlaczainie zaraz obok "drugie tyle" za to co zezarl monitor widac. Zwlaszcza jak spedza sie przy kompie sporo godzin w ciagu tygodnia.

Niby prad tani a w ciagu roku paroma zarowkami i kilkoma innymi urzadzeniami na tania elke zbiera sie na luzie

A kot ma inne lepsze miejsca... Zwykle zaraz blisko klimatyzatora.
                        ...

Komentarz

• mattnick
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1735

Zamieszczone przez Vitez
                          Ze hmm?
                          Nie znam zadnego CRT ktore az tak by ogrzewalo pomieszczenie mieszkalne ze zachodzilaby koniecznosc uzywania klimatyzaotra. No chyba ze na Florydzie a nie w NY .
                          ...

hehe...ja mam chłodzenie wodą i chłodnicę na zewnątrz kompa...w zimie kaloryfera nawet nie ruszałem
                          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Koledzy, tak przy okazji wątku o LCD, co sądzicie o samsungu 740T?
                            Oczywiście pod kątem zdjec, obróbki itp. (amatorskiej!)
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Klosiu
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 232

Zamieszczone przez gwozdzt
                              Koledzy, tak przy okazji wątku o LCD, co sądzicie o samsungu 740T?
                              Oczywiście pod kątem zdjec, obróbki itp. (amatorskiej!)
                              http://www.samsung.com/pl/products/m...tor17/740t.asp
                              jest to matryca PVA wiec jak juz pisalem idealem to nie bedzie aczkolwiek przy pomocy kalibratora mozna by bylo z tym cos powalczyc
                              5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• gwozdzt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 5780

Zamieszczone przez Klosiu
                                jest to matryca PVA ...
                                To ja wiem :-)
                                Jestem własnie na zakupie LCD-ka, budżet na to mam niestety niewielki i wybrałem 740T na zasadzie kompromisu między ceną, jakością, dostępnością i okazją. Ponadto przyjąłem (nie wiem czy do końca słusznie?), ze 740T jest następcą niezłego 720T.

Ideałem byłby Eizo L568. Niestety cena :-( choć trafiłem nawet jednego powystawowego za 1399zł, ale opalcowany, zakurzony, wiec odpuściłem. Dla zainteresowanych: stoi "u idiotów" w Bielsku-Białej.

Dalej Samsungi:
                                173P+ fajny, ale ponoć jego oprogramowanie wiesza komputer, więc nie chcę ryzykować. Zresztą nie podoba mi się taki patent bez przycisków.
                                720T w sumie to już historia...

Myślałem też o Fujitsu-Siemens P-17-2, ale jakoś nie potrafię poważnie traktować monitora z głośnikami.

W miedzyczasie trafiłem na Allegro nówkę Samsunga 740T w cenie 1050zł... click... no i czekam na kuriera :-)
                                Mam nadzieję, że się nie rozczaruję?
                                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...