Identyfikatory i smycze - kolejna tura zapisow - test formularza...

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Kuchatek, jeszcze jedno, o ile sie da (lub raczej o ile Ci sie chce ;-)): zapisuj w bazie:

- IP z ktorego przyszlo zgloszenie
    - emaila (dodaj stosowna rubryke), nawet jesli nie chcesz wysylac potwierdzen
    - dokladna date zgloszenia

I dorob jakis mechanizm ktory pozwala np. na jedno zgloszenie z danego IP na dobe. To takie kolejne "dobre rady wujka" ;-)
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Czesc juz jest. Reszte zaraz dorobie...

Zamieszczone przez muflon
      I dorob jakis mechanizm ktory pozwala np. na jedno zgloszenie z danego IP na dobe. To takie kolejne "dobre rady wujka" ;-)
      Mam nadzieje ze nie ma jakiejs zcanonizowanej osiedlowki u nas na forum
      ...

Komentarz

• pejot
        Bywalec
        • 2004
        • 204

Formularz nie przyjmuje mojego kodu pocztowego- BL9 7DH... Chyba że bez spacji, no ale przyjęło się pisać jednak ze spacją...
        www.browarelefant.pl

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Zamieszczone przez pejot
          Formularz nie przyjmuje mojego kodu pocztowego- BL9 7DH... Chyba że bez spacji, no ale przyjęło się pisać jednak ze spacją...
          Fajny kod pocztowy. Troche jak znaki krotkofalarskie

Ok, zwiekszam limit. Teraz powinny przejsc tez pelne amerykanskie wynalazki typu 11222-3506.
          ...

Komentarz

• Zakk Wylde
            Początki nałogu
            • 2006
            • 349

Witam.
            1) Upieram się aby tekst "Formularz zamówienia identyfikatorów i smyczy forum Canon-Board.info" Było białe ale Canon czerwone jak było (Problemy z FF).
            2) Mam robić FAQ?
            3) Nie dało by sie aby w polach nazwisko i imie nie dało sie wpisywać cyfr.
            4) Wpisałem kod pocztowy "222222ddd" i uznał mi

Jestem trochu wymagający, Jak tak to na czym polega praca Betatestera?
            sprzęt | | |

Komentarz

• Semtex
              Początki nałogu
              • 2005
              • 347

a ja mam pytanie przez pewien okres mnie nie było , ale wpłaciłem kasę x2 identyfikatory przy pierwszej turze i do dzisiaj nic nie dostałem. Kogo mam molestować ???

dzięki
              5d + plecak

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Zamieszczone przez Zakk Wylde
                1) Upieram się aby tekst "Formularz zamówienia identyfikatorów i smyczy forum Canon-Board.info" Było białe ale Canon czerwone jak było (Problemy z FF).
                To nie mialo byc piekne tylko dzialajace. Potem zainstaluje jakiegos FF i zobacze jak to w nim wyglada i poprawie ewentualne bledy w wyswietlaniu.

I tak ubolewam ze nie walnalem oldskulowego szarego tla z czarnym times'em i niebieskimi linkami

2) Mam robić FAQ?
                Faq bedzie w odpowiednim watku na forum. Formularz to tylko czesc towarzyszaca a nie samodzielne istnienie wiec nie ma sobie co zawracac gitary. Dorzuce potem w paru miejscach formularza link do wlasciwego watku na forum gdzie bedzie mozna znalezc wszystki informacje i wystarczy.

3) Nie dało by sie aby w polach nazwisko i imie nie dało sie wpisywać cyfr.
                A jak ktos sie nazywa "Jan 3 Sobieski" to co ma zrobic?

4) Wpisałem kod pocztowy "222222ddd" i uznał mi
                Popatrz wyzej. Sa rozne nietypowe kody, sprawdzanie wszystkiego to tylko kupa kodu, ktory i tak da sie zawsze zrobic w jajo i wpisac jakies *******y. To czy wpiszesz w imieniu "398*^%qfg" czy "Soknajfna" nie czyni z jednego bardziej uzytecznej informacji a w pierwszym wypadku oszczedza mi troche roboty.

Jestem trochu wymagający, Jak tak to na czym polega praca Betatestera?
                Trzeba Ktos musi ciagnac w strone jakosci
                ...

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Zamieszczone przez Semtex
                  a ja mam pytanie przez pewien okres mnie nie było , ale wpłaciłem kasę x2 identyfikatory przy pierwszej turze i do dzisiaj nic nie dostałem. Kogo mam molestować ???
                  Poczte polska.
                  (albo wyslij PW do Diodak'a)
                  ...

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez KuchateK
                    Mam nadzieje ze nie ma jakiejs zcanonizowanej osiedlowki u nas na forum
                    No ba, w sumie sam będę zamawiał dla żony i dla siebie ;-) To niech będzie unique kombinacja IP + userId. Albo np. nie jedno, ale pięć zamówień z jednego IP na dobę. Mało prawdopodobne, żeby tylu chętnych się znalazło z jednej sieci ;-) Albo cokolwiek co uznasz za stosowne, najlepiej nie informując o tym publicznie ;-) - bo "publika" ma mieć po prostu powiedziane: klikamy tylko raz.

A swoją drogą, to testowanie przypomina mi jak w poprzedniej pracy pierwszy raz zobaczyłem jak wygląda testowanie aplikacji przez _prawdziwych_ testerów (w Twoim pięknym kraju zresztą). Po dwóch tygodniach męczenia przychodzi arkusz a w nim... ot, coś koło kilkuset mniejszych lub większych pierdołek do poprawy ;-)
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Zakk Wylde
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 349

Zamieszczone przez KuchateK
                      A jak ktos sie nazywa "Jan 3 Sobieski" to co ma zrobic?
                      hehe Też moja gafa
                      sprzęt | | |

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

To niech będzie unique kombinacja IP + userId.
                        To nie zadziala jak ktos ma jedno zewnetrzne IP (kafejki, osiedlowki). Tzn zadziala ale uzytkownicy moga narzekac ze tylko jeden z nich moze zlozyc zamowienie .

Co do limitu 1 czy 5 zamowien z IP na dobe... uparciuszek z Neostrady moze zmienic IP ok 140 razy na dobe jak nie szybciej (u mnie reconnect zawsze daje inne IP i trwa ok 5 minut).

Komentarz

• pyciu
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 119

troche EOT:

A swoją drogą, to testowanie przypomina mi jak w poprzedniej pracy pierwszy raz zobaczyłem jak wygląda testowanie aplikacji przez _prawdziwych_ testerów (w Twoim pięknym kraju zresztą) (...)
                          no to kurde tylko świadczy o jakości w tej Twojej "poprzedniej pracy" ;-)
                          (nie urągając). W "prawdziwych" firmach, z TLSami, CMMI'ami i "quality policy"
                          to się jednak inaczej robi - nie żeby te wszystkie eliminowały różne anomalie, ale jednak ...

pzdr. z pięknego kraju, z "prawdziwej" firmy

Vitez,

Zamieszczone przez Vitez
                          To nie zadziala jak ktos ma jedno zewnetrzne IP (kafejki, osiedlowki). Tzn zadziala ale uzytkownicy moga narzekac ze tylko jeden z nich moze zlozyc zamowienie .
                          No wlasnie po to _kombinacja_ IP+userid tak by odróżniać userów z tych samych IP.
                          Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
                          album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez pyciu
                            Vitez,

No wlasnie po to _kombinacja_ IP+userid tak by odróżniać userów z tych samych IP.
                            Ja to zrozumialem tak ze moze byc jedno IP AND jeden user ID . Czyli raz uzyte IP do danego ID juz zarezerwowane i z tego samego IP inny ID nie moze byc zamowiony?

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Tez podobnie to zrozumialem jak Vitez. Cos wymysle. Nie ma sposobow doskonalych, ktorych nie mozna obejsc, ale sa bany na klasy IP Sprytni neostradziarze tak czy siak maja ograniczone przez tpsa pole do popisu
                              ...

Komentarz

• pyciu
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 119

Zamieszczone przez Vitez
                                Ja to zrozumialem tak ze moze byc jedno IP AND jeden user ID . Czyli raz uzyte IP do danego ID juz zarezerwowane
                                zgadza sie.

i z tego samego IP inny ID nie moze byc zamowiony?
                                nie zgadza sie.

No panowie - konkatenacja IP i ID daje unikalna sekwencje dla kombinacji tych dwóch wartości, co w rezultacie ozacza, ze kazdy inny ID dla tego samego IP stanowi już inna sekwencję (i odwrotnie, czyli - inne IP, ale ten sam ID - tez inna).

To co Muflon proponuje, rozwiązuje problem sieci osiedlowych czy kafejek z jednym IP, choć oczywiście nadal nie odsiewa wszelkiej maści trolli.

pozdrawiam
                                Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
                                album-foto.pl | plfoto

Komentarz

Pracuję...