Zamieszczone przez Vitez
[OT] Jaki komputer?
Zwiń
X
-
Niestety jestem maniakiem - gram od dwoch lat w Americas Army + czekam na Half Life 2 - dodatkowo moj synek lubi tez pograc i niestety w najnowsze najbardziej wyamgajace gry - a ja konfiguracji chyba od dwoch lat nie zmienialem takze nadszedl czas. -
jezeli chodzi o czesci to nie mam pojecia, ceny calych komputerow, sa smieszne, konkretnie: dell dimension 4600 proce pentium 3G, dysk 80G, RAM 512MB, 128MB DDR NVIDIA, Sound Blaster Audigy™2 (D) Card w/Dolby 5.1, and IEEE 1394 capabilityGeForce FX 5200, oprocz tego duperele typu myszka, klawiatura, drukarka( nie moglem jej wyrzucic) cena takiego zestawu jest 850 dolarow (jakies 3000zlA jak tam ceny w NY ? - chyba jest taniej niz w polsce jesli chodzi o sprzet
), za 17'' monitor trzeba dodac 40dolarow, do takiejie karty 128MB DDR ATI RADEON 9800 PRO Graphics Card with TV-Out and DVI trza dodac 130$, najlepiej jak wejdziesz na www.dell.com i sam sobie zlozysz co zechcesz, zorientujesz sie dokladnie w cenach konkurencja typu HP, IBM jest w podobnych cenach mozna zyskac lub stracic ok 50$.
pozdrawiam
piotrkula
EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
VG-10, SpeedLite 540EZKomentarz
-
Hydepark... Ktos pyta jaki komputer kupic, a Ty mowisz: kup se 300D, bo JA mam slaby komputer, to nikt inny na swiecie nie potrzebuje modernizowac sprzetu.Zamieszczone przez VitezA ja nie rozumiem po co sie czepiasz? Tu jest Hydepark mister!
Vitez... Hydepark to rozne tematy, ale dyskusja w ramach tematu nie polega na braniu przykładu z Ciebie, bo to Ty masz wszystko naj naj naj. Wyluzuj troszke i nie badz taki egocentryczny
Pozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EXKomentarz
-
JAW a wracajac do tematu - moze bys prosze wymyslil jakis konfig ktory nie jest tak kosztowny a mimo wszystko wydajnyZamieszczone przez JaWHydepark... Ktos pyta jaki komputer kupic, a Ty mowisz: kup se 300D, bo JA mam slaby komputer, to nikt inny na swiecie nie potrzebuje modernizowac sprzetu.Zamieszczone przez VitezA ja nie rozumiem po co sie czepiasz? Tu jest Hydepark mister!
Vitez... Hydepark to rozne tematy, ale dyskusja w ramach tematu nie polega na braniu przykładu z Ciebie, bo to Ty masz wszystko naj naj naj. Wyluzuj troszke i nie badz taki egocentryczny
?
Komentarz
-
Poniewaz zestawu opartego na Athlonie XP 3000+ nie zmodernizujesz juz wymeniajac proc na mocniejszy, a P4 w chwili obecnej jest za gorący, niedopracowany i dosc drogi - proponuje trzymac sie Athlona 64 w najtanszej wersji 2800+. Do tego 1 GB markowego RAM-u DDR400 i plyta na VIA K8T800, dosc tani model Gigabyte. Do tego pozostałe wymienione wczesniej podzespoły z Radeonem 9800Pro. Jesli ma to byc zestaw przyszlosciowy, to taniej sie nie da...Zamieszczone przez hazanJAW a wracajac do tematu - moze bys prosze wymyslil jakis konfig ktory nie jest tak kosztowny a mimo wszystko wydajny
?
Mozliwe oszczednosci: mozna na przyklad kupic na wstepie 512MB RAM z zamiarem dodania drugiej kostki w przyszlosci, kiedy zasoby gotowki pozwolą. Mozna kupic tanszy od Hitachi 120GB o ponad 150 zl dysk Samsung 80GB SATA - jest dosc szybki, cichy i chlodny, a pojemnosc styknie- szczegolnie, ze chcesz nabyc nagrywarke DVD i archiwizowac dane na plytkach. Mozna zrezygnowac z SB Live i uzywac kodeka dzwiekowego plyty glownej. NIE WOLNO oszczedzac na zasilaczu, pod zadnym pozorem.
Policz sobie teraz, moze taki zestaw bedzie osiagalny finansowo?Pozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EXKomentarz
-
Przepraszam... JA mam wyluzowac?Zamieszczone przez JaWHydepark... Ktos pyta jaki komputer kupic, a Ty mowisz: kup se 300D, bo (...) Wyluzuj troszke i nie badz taki egocentrycznyZamieszczone przez VitezA ja nie rozumiem po co sie czepiasz? Tu jest Hydepark mister!
To nie ja sie czepiam ze ktos sie wpitala w watek
.
Chcialem sie dowiedziec czy jest pewien co do zmiany kompa, przy okazji uzasdaniajac takowa ciekawosc swoja sytuacja.
Dowiedzialem sie i tyle.
To ty JaW wyluzuj nie czepiaj sie i nie badz taki egocentryczny, bo ktos smial sie wpakowac z propozycja kupna aparatu w watku w ktorym nareszcie TY sie mozesz wykazac jakas wiedza :P
Nie musiales sie do mnie przychrzaniac ze sie smialem tu odezwac, wrecz nie powinienes... ale widac jestes jednym z tych co to poluja na wszelkie moje wypowiedzi byle tylko sie przyczepic
- daruj sobie, bo ani to zabawne, ani rozsadne a zdecydowanie nie na miejscu - wymadrzaj sie dalej ale nie zagrabiaj watku dla siebie :P .
Komentarz
-
Czytam i nie wierze!
BEZ KOMENTARZA.
Oczywiście wątek o komputerze jest jak najbardziej poprawny, sam chętnie wymieniłbym PCta żony, (PIII 650 - jeszcze na SLOT 1).
Niestety ciągły brak kasy i czekający mnie od wrzesnia remont chałupy!!
Hazan, rozumiem, że jesteś z Klanu AMD?
A może INTEL? :wink://mjKomentarz
-
Dla mne liczy się stosunek wydajności do ceny kto ma lepszy tego kupuje - ostatnio w takim porwnaniu wypadal lepiej AMD.Hazan, rozumiem, że jesteś z Klanu AMD?
A może INTEL?Komentarz
-
[scroll:be3785bcd3]
Witam
[/scroll:be3785bcd3]
Nie czytałem całej tej dyskusji, ale sporo zajmuję się sprzętem komputerowym, więc złośliwie dorzucę swoje 3 grosze
Jaki komputer - prosta sprawa: Płyta główna Intel Desktop Board, procesor Intel, pamięć Kingston dokładnie dobrana do płyty (na stronie www.kingston.com jest specjalny konfiguratorek pamięci). Czy za drogo
Nie - mi ostatnio wyszło (łącznie z systemem Windows XP Professional OEM) 2400 zł brutto (bez monitora).
Tytułem wyjaśnienia - dlaczego taka konfiguracja - bo gwarantuje stabilne działanie komputera. Na komputerze za takie pieniądze wiele się nie pogra, ale do prac biurowo - graficznych (fotki, prosty AutoCAD) wystarczy.Komentarz
-
Sorry ale bede troche zlosliwyZamieszczone przez md0512[scroll:59e7e4c592]
Witam
[/scroll:59e7e4c592]
Nie czytałem całej tej dyskusji, ale sporo zajmuję się sprzętem komputerowym, więc złośliwie dorzucę swoje 3 grosze
Jaki komputer - prosta sprawa: Płyta główna Intel Desktop Board, procesor Intel, pamięć Kingston dokładnie dobrana do płyty (na stronie www.kingston.com jest specjalny konfiguratorek pamięci). Czy za drogo
Nie - mi ostatnio wyszło (łącznie z systemem Windows XP Professional OEM) 2400 zł brutto (bez monitora).
Tytułem wyjaśnienia - dlaczego taka konfiguracja - bo gwarantuje stabilne działanie komputera. Na komputerze za takie pieniądze wiele się nie pogra, ale do prac biurowo - graficznych (fotki, prosty AutoCAD) wystarczy.
Z takimi poradami chyba bys zadnego komputera nie sprzedał.Jaki komputer - dobry , jaka plyta - dobra, jaka pamiec - taka zeby pasowała.
Jesli chcesz pomoc i doradzic to poprosze o szczegolowa specyfikacje.
Bez urazy.Komentarz
-
[scroll:7024ad519a]
Witam
[/scroll:7024ad519a]
Sprzedałem... już 6 sztuk (i jak dotąd mnie nie zjedli)
Oto specyfikacja (dla klienta który chciał możliwie tanio):
Ewentualnie można wywalić modem - będzie jeszcze 218 zł netto taniej. Razem cena zestawu 2000,65 zł + VAT (tj. 2440,79 zł brutto).Kod:FDD Alps 3.5" 1,44MB, beżowy Obudowa Codegen ATX 6043L, zasilacz 300W, P4, USB, Audio Klawiatura A4-Tech Stilo X'C CAB, standard, PS/2 Mysz A4-Tech Navigator Opto 315 PS/2 (SWOP-35) Intel Celeron 2.4 GHz, s 478, BOX Samsung dysk twardy 40 GB 7200 rpm Lite-On DVD-ROM 16x ATAPI bulk USRobotics 56K FaxModem V.92 External Intel płyta gł. Bayfield D865GBFL, 865G, DDR400, VGA, SATA, LAN, ATX, bulk Kingston 256MB 333MHz DDR Non-ECC CL2.5 DIMM (Dla tej częst. FSB procesora, pamięć będzie pracować z częst. maksymalną 266MHz) Microsoft OEM Windows XP Professional Polish SP1
Komentarz
-
To troche nie ma na co zamieniac - nie widze na czym mial bym zyskac ten przyrost predkosci - trudno tez mi rozszyfrowac jaka tam jest karta grafiki - generalnie dziekuje za taki zestaw.Komentarz
-
[scroll:9b80470e9f]
Witam
[/scroll:9b80470e9f]
To miał być możliwie tani zestaw do prac biurowych. Karta graficzna jest zintegrowana na płycie głównej i wykorzystuje architekturę UMA (współdzielona pamięć RAM dla systemu i grafiki).
Mogę zaproponować inne zestawy - z wydzielonymi kartami graficznymi i szybsze, jednakże cena będzie już nieco wyższa.
Nie chcę proponować AMD czy płyt innych producentów - wolę żeby klient był zadowolony i nie nękał mnie później telefonami, że zawiesza się... Oczywiście wcale nie twierdzę, że z AMD będzie gorzej ale ryzyko trafienia na konfigurację nieprawidłowo działającą jest wyższe.
No i oczywiście nie przeczytałem uważnie początku tematu
. Wymianie ma podlegać zestaw z Athlonem 1600+ ... OK. Postaram się zbudować coś solidnego. Czy Pentium 4 HT 2600 wystarczy
Dla przykładu zaproponuję też zestaw z AMD (dla porównania cen - sam jestem ciekawy jak to wyjdzie).
Komentarz
-
Zamieszczone przez VitezPrzepraszam... JA mam wyluzowac?Zamieszczone przez JaWHydepark... Ktos pyta jaki komputer kupic, a Ty mowisz: kup se 300D, bo (...) Wyluzuj troszke i nie badz taki egocentrycznyZamieszczone przez VitezA ja nie rozumiem po co sie czepiasz? Tu jest Hydepark mister!
To nie ja sie czepiam ze ktos sie wpitala w watek
.
Chcialem sie dowiedziec czy jest pewien co do zmiany kompa, przy okazji uzasdaniajac takowa ciekawosc swoja sytuacja.
Dowiedzialem sie i tyle.
To ty JaW wyluzuj nie czepiaj sie i nie badz taki egocentryczny, bo ktos smial sie wpakowac z propozycja kupna aparatu w watku w ktorym nareszcie TY sie mozesz wykazac jakas wiedza :P
Nie musiales sie do mnie przychrzaniac ze sie smialem tu odezwac, wrecz nie powinienes... ale widac jestes jednym z tych co to poluja na wszelkie moje wypowiedzi byle tylko sie przyczepic
- daruj sobie, bo ani to zabawne, ani rozsadne a zdecydowanie nie na miejscu - wymadrzaj sie dalej ale nie zagrabiaj watku dla siebie :P .
Vitez, masz ZNP moze?
Nawet mi sie nie chce odpowiadac na Twoją agresję... za ładny dzien dzis mamy, lato, slonce itp... Idz na basen albo porob jakies fotki, moze Ci przejdzie. Na wszystkie Twoje "argumenty" odpowiadam zbiorczo: tak, masz rację jak zwykle
EOTPozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
-
HAZamieszczone przez JaWNa wszystkie Twoje "argumenty" odpowiadam zbiorczo: tak, masz rację jak zwykle
Nastepnym razem po prostu sie nie czepiaj - wyluzuj sam zanim sie przyczepisz ze ktos sie wypowiada :P , bo inaczej widzisz jak to wyglada z drugiej strony (specjalnie w tym stylu napisalem swoja wypowiedz bys widzial jak wygladalo twoje czepniecie sie mnie - ot taka demonstracja analogii).Komentarz
Komentarz