Moje pierwsze zdięcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prz3mo

Moje pierwsze zdięcia

2 dni temu kupiłem mój pierwszy aparat Canon A80. Mam nadzieje ze dobrze wybrałem. I chce poddac sie waszej ocenie. Skrytykujcie i napiszcie co musze potrenowac i co tam jeszcze chcecie.

Wszystkie robione w domu lub z domu bo niestety chory jestem
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

pocwicz kadry.. i tematy.. bo nei bardzo rozumiem jaki sens ma pierwsze oraz 2gie zdjecie.. bo 3cie mozna uznac ze mialo to byc macro kwiatka..
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• MichałJ
      Coś już napisał
      • 2004
      • 64

Prosze bardzo:
      I. całkowicie bez sensu
      II. góra ucięta, brak odtrości, przepalone
      III. zdjęcie jak zdjęcie
      .:: CANON G5 :: CF Lexar 128 MB :: SanDisk Ultra II 1GB ::.
      >>plfoto<<

Komentarz

• Przemek Białek
        Uzależniony
        • 2004
        • 832

pocwicz kadry.. i tematy.. bo nei bardzo rozumiem jaki sens ma pierwsze oraz 2gie zdjecie.. bo 3cie mozna uznac ze mialo to byc macro kwiatka..
        kolega laik z prawdziwego zdarzenia, dajmy mu tchu zlapac....
        dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
        "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Re: Moje pierwsze zdięcia

Zamieszczone przez Prz3mo
          2 dni temu kupiłem mój pierwszy aparat Canon A80. Mam nadzieje ze dobrze wybrałem. I chce poddac sie waszej ocenie. Skrytykujcie i napiszcie co musze potrenowac i co tam jeszcze chcecie.
          1. Poczekaj az sloneczko bedzie ladniej przeswiecalo przez chmury bo takie zdjecie jest bez sensu - nic na nim nie ma. ewentualnie pocwicz kiczyki - wschody i zachody.

2. Nieostre, bez pomyslu, kadr centralny

3. znowu kadr, dodatkowo kwiatek poprzycinyn, barwy jakies wyblakle i ostrosc niepewna...

Rada ogolna: zanim opublikujesz zdjecie, czy to do krytyki czy dla siebie zastanow sie nad tym: "co chciales przez to zdjecie przekazac/pokazac" .
          Nie zamieszczaj zdjec z kategorii "o! pstryknalem fotke" , zamieszczaj zdjecia z chociazby odrobina pomyslu, by byly ciekawe i choc na chwile przykuly wzrok.
          A ciekawe moga byc albo zawartoscia, albo kadrem, albo pomyslem, albo dobrym wykonaniem technicznym

http://www.agfa.imagecenter.pl/index_kursy.php - milego czytania.
          Zacznij od samej gory ( "PODSTAWY FOTOGRAFII " ) potem nastepne kursy z dzialu: "CYFROWE POCZĄTKI" .
          To kursy techniczne.

O kadrowaniu i paru innych sztuczkach poczytasz sobie tutaj:

Szczegolnie polecam rozdzialy 23,24,25 .

Komentarz

• Prz3mo

No to sie nazywa krytyka. Ale wydaje mi sie wy tez od czegoś zaczynaliście. I tylko jeden dobry człowiek Vitez mi dał namiary na jakąś pomoc. Dzięki ze mnie zkrytkowaliście, a teraz moze mi napiszcie kiedy po kupnie pierwszeo włsnaego aparatu robiliście zdięcia chociaz troche dobre????

Pozdrawiam

Komentarz

• MichałJ
              Coś już napisał
              • 2004
              • 64

No to sie nazywa krytyka. Ale wydaje mi sie wy tez od czegoś zaczynaliście. I tylko jeden dobry człowiek Vitez mi dał namiary na jakąś pomoc. Dzięki ze mnie zkrytkowaliście, a teraz moze mi napiszcie kiedy po kupnie pierwszeo włsnaego aparatu robiliście zdięcia chociaz troche dobre????

Pozdrawiam
              Po dokładnie 18 dniach - zdjęcie na plfoto na samym dole (zdjęcie z lutego)
              .:: CANON G5 :: CF Lexar 128 MB :: SanDisk Ultra II 1GB ::.
              >>plfoto<<

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Mi zajęło ponad miesiąc zanim cokolwiek sensownego (moim zdaniem) zaczęło wychodzić z DSLR. A teraz uważaj: kolejny miesiąc potrwało zanim zdecydowałem się coś komuś pokazać. Już rozumiesz dlaczego posty typu "hej, kupiłem nowy aparat, zobaczcie moje pierwsze zdjęcia" są tak tępione?
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Prz3mo

muflon, a jaką bys mi lekture polecil ze tak powiem (chodzi mi o ksiązke) o fotografii????

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

muflon, a jaką bys mi lekture polecil ze tak powiem (chodzi mi o ksiązke) o fotografii????
                    raw real world

obowiązkowo

i jako inspirancja przeglądanie galerii użyszkodników tego forum :wink:
                    i nie bój się zadawać "głupich" pytań. Podobno najgłupsze to te nie zadane

pozdrawiam,
                    g3
                    the silence is deafening

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

moze mi napiszcie kiedy po kupnie pierwszeo włsnaego aparatu robiliście zdięcia chociaz troche dobre????
                      Wiesz chyba ze to subiektywne uczucie?
                      Dobre dla kogo?
                      Autora fotki czy ogladajacego? Ciezko to ocenic... niektorym szczesliwym ojcom wydaje sie ze wszystkie zdjecia ich bachora sa przecudne... podczas gdy neutralny ogladajacy nie widzi w nich nic ciekawego poza gniotami albumowymi - ot taki przyklad.
                      Z mojego pierwszego aparatu - Canona A100 wyszlo mi (tzn ze mi sie podobaja, nie wiem jak ogladajacym) chyba z ok 10 zdjec ktorych sie nie wstydze (na kilka tysiecy) po mniej wiecej miesiacu pstrykania ... kilka nawet mam jeszcze na plfoto.

Komentarz

• hazan
                        Zasłużeni
                        • 2004
                        • 1719

niektorym szczesliwym ojcom wydaje sie ze wszystkie zdjecia ich bachora sa przecudne
                        Bo są - a jak tylko powiesz ze jest inaczej moze byc nerwowa atmosfera i dojsc do rekoczynow
                        Pozdrawiam
                        Hazan
                        Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• Prz3mo

Wiecie wszytsko spoko, ale ja bym wolał coś z polskich ksążek. Bo ksązka po angielsku to cięzki orzech do zgryzienia, a o fotografii albo photoshopie (zresztą nie jest az taki trudny w obsłudze, ale przydałoby sie troche więcej wiedziec) to juz nie ma mowy. Prosiłbym coś co pomoze początkującemu.

Bardzo mi sie podobają obrazy w trybie makro więc...skrytykujcie ponownie (są w pierwszym poście, te stare posżły do kosza)

Komentarz

• JaW
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 258

Wiecie wszytsko spoko, ale ja bym wolał coś z polskich ksążek. Bo ksązka po angielsku to cięzki orzech do zgryzienia, a o fotografii albo photoshopie (zresztą nie jest az taki trudny w obsłudze, ale przydałoby sie troche więcej wiedziec) to juz nie ma mowy. Prosiłbym coś co pomoze początkującemu.

Bardzo mi sie podobają obrazy w trybie makro więc...skrytykujcie ponownie (są w pierwszym poście, te stare posżły do kosza)
                            Jesli lubisz makro to poczytaj na początek ten artykuł.
                            Wiedzę o PS-ie najlepiej nabywac z ksiazek, polecam "ABC Photoshop 7" Łukasza Oberlana (19.90 PLN). I bądz uparty, pstrykaj i eksperymentuj - dopiero po jakims czasie okaze się, czy jestes dobry w te klocki czy lepiej sobie odpuscic.
                            Ode mnie szczere zyczenia sukcesow i udanych zdjęć
                            Pozdr - JaW
                            Moja galeria Fotojaw
                            Moje zdjęcia na plfoto
                            Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez hazan
                              niektorym szczesliwym ojcom wydaje sie ze wszystkie zdjecia ich bachora sa przecudne
                              Bo są - a jak tylko powiesz ze jest inaczej moze byc nerwowa atmosfera i dojsc do rekoczynow
                              Swoje subiektywne zdanie na ten temat juz powyzej napsialem, nie bede sie powtarzal ani przekomarzal - dla mnie nie sa :P i zycze tolerancji wobec odmiennego zdania :P

Komentarz

Pracuję...