Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pieknografia
    Coś już napisał
    • 2023
    • 63

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez cybulski
    Bierz z ringiem https://fotoforma.pl/adapter-canon-e...RoC_eoQAvD_BwE

Mam dwa zwykły i z ringiem. Ten z ringiem fajna sprawa.
    Nie potrzebuję adapterów, nawet parę dni temu sprzedałem jeden niepotrzebny, używany za 690 zł.

cybulski, dobrze że Ty nie przesadzasz z emocjami Dla Ciebie 3-krotny wzrost ceny to nie problem, bo ktoś może kupić niskiej jakości zamiennik (generujący później problemy - poczytaj zanim zaczniesz polecać) lub adapter z ringiem, który z uwagi na obrotowy pierścień może utrudniać demontaż obiektywów.
    Ostatnio edytowany przez Pieknografia; 71183.
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Komentarz

• cybulski
      Pełne uzależnienie
      • 2022
      • 1248

Zamieszczone przez cohontes
      No może źle dopasowany łańcuch dostaw, takie proste a oczywiste.
      Podobnie u nas bez problemu można kupić 135RF, a w USA można dostać maila, że dostawa będzie w 2024 roku. Czy tak powinno być? No nie wiem.
      Z tego co widzę, to w Niemczech zapasy adaptera zostały w tydzień przywrócone.
      No to jasne, że zależy to od zapasów dystrybutorów, chlonnosci rynku itp. Przewidując chlonnosc i wielkość rynku planują zapasy, Canon też planuje globalnie. To się zdarza od pandemii często na różnych rynkach. Np Fuji x100v nie ma u dystrybutorów od ponad roku, Fuji nie jest w stanie zrealizować zaległych nawet zamówień.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Pieknografia
      Nie potrzebuję adapterów, nawet parę dni temu sprzedałem jeden niepotrzebny, używany za 690 zł.

cybulski, dobrze że Ty nie przesadzasz z emocjami Dla Ciebie 3-krotny wzrost ceny to nie problem, bo ktoś może kupić niskiej jakości zamiennik (generujący później problemy - poczytaj zanim zaczniesz polecać) lub adapter z ringiem, który z uwagi na obrotowy pierścień może utrudniać demontaż obiektywów.
      To po co te dramy i rozpisywanie się. Sprzedałeś drożej niż kupiłeś.
      Nie wiem co przelotka z ringiem może utrudniać. Mam od roku i nie było nigdy żadnego problemu. Tylko może gdy bagnet szkła jest zdezelowany to może tak, nie wiem. Za mało mam i miałem EFow na R zapewne aby się wypowiadać. Miałem oprócz stopki
      EF 135/2L
      EF 70-300L
      EE 50L
      EF 70-200/4L is
      EF 40 stm
      EF 24-70/4L IS
      Mam efy 35/2, 16-35,sigmy 35 50,ef85L II, z żadnym nie ma i nie było problemu przy odpinaniu czy zapinaniu. Zarówno na zwykłym adapterze jak i tym z ringiem.
      Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
      linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• cybulski
        Pełne uzależnienie
        • 2022
        • 1248

Odnośnie przejściówki commlite to jeśli prawdą jest, że oryginalna przejściówka canona nie ma w środku elektroniki a tylko parowanie pinów, to czemu commlite ma powodować problemy?
        Wiec jest tu jakaś niespójność, skoro przelotka canona działa "bez elektroniki w sobie" to czemu comlite ma nie działać? Ktoś tu więc musi się mylić i może to nie jest tak że w tym adapterze canona nic nie siedzi?
        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Pieknografia
          Coś już napisał
          • 2023
          • 63

Odnośnie przejściówki commlite to jeśli prawdą jest, że oryginalna przejściówka canona nie ma w środku elektroniki a tylko parowanie pinów, to czemu commlite ma powodować problemy?
          Wiec jest tu jakaś niespójność, skoro przelotka canona działa "bez elektroniki w sobie" to czemu comlite ma nie działać? Ktoś tu więc musi się mylić i może to nie jest tak że w tym adapterze canona nic nie siedzi?
          No ktoś tu na pewno musi się mylić...
          Nie chodzi że nie działa. Chodzi o jakość wykonania, materiały, spasowanie, brak wewn. żebrowania, liczbę śrub itp. Te różnice generują problemy.
          Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Komentarz

• solti
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Bo przy cięższych szkłach pojawiają się problemy. Luzy są na tyle duże, że szkła przestają wtedy kontaktować. Chodzi o jakość i precyzję wykonania. Tak słyszałem od osób, co miały do czynienia z tym zamiennikiem. Sam od początku mam oryginał i nie miałem okazji ich porównać.
            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
            galeria na forum Canon-board
            galeria na stronie lotnictwo.net.pl
            galeria.solti.pl

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4087

adapter z ringiem, który z uwagi na obrotowy pierścień może utrudniać demontaż obiektywów.
              Posiadam orginał z ringiem i nigdy nie sprawiał problemu.

Ps. Ściągając obiektyw warto trzymać za body a nie ring .
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cybulski
                Pełne uzależnienie
                • 2022
                • 1248

Zamieszczone przez solti
                Bo przy cięższych szkłach pojawiają się problemy. Luzy są na tyle duże, że szkła przestają wtedy kontaktować. Chodzi o jakość i precyzję wykonania. Tak słyszałem od osób, co miały do czynienia z tym zamiennikiem. Sam od początku mam oryginał i nie miałem okazji ich porównać.
                A to że gówniany mechanicznie, to można się spodziewać.

Komentarz

• Hubert Multana
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 665

Zwykły adapter Canon w jednym z większych polskich sklepów osiągnął już cenę 1499 zł (wzrost o prawie 1000 zł) - https://www.abfoto.pl/adapter-canon-...os-r?AD_442250. Trudno mieć pretensje do sklepu, który podwyższył cenę z uwagi na zwiększone zainteresowanie, ale Canon wyraźnie upada wizerunkowo.
                  No nie, trzeba miec przede wszystkim pretensje do sklepu jesli sie jest sklepem partnerskim i oficjalna dystrubucja. Mam nadzieje, ze Canon Polska wyciagnie konsekwencje za takie praktyki.
                  Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1248

Kultowy adapter to i cenę trzyma

Ceny spadają źle, rosną źle.
                    Jak wystawisz coś drogo to hejtują, jak za tanio to też czemu tak tanio pewnie coś z**bane. Nie dogodzisz.
                    Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2875

Jak powoli się okazuje, w systemie RF króluje optyka obliczeniowa. Ci, którym zależy na jakości, nagle odkryli, że Lki i inne EFy są lepsze. To i adapter rośnie w cenie.
                      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                      Ja
                      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                      Konfucjusz

Komentarz

• robcio
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 403

Canon Polska to niech może się zatroszczy żeby dosypać tych obiektywów na rynek wtedy tenże rynek się pewnymi mechanizmami sam ureguluje…

Obiektywy lustrzankowe też się korygowało przy wywoływaniu rawa i tez istniały profile tylko, że wtedy nie było jasnej filozofii zróbmy to później profilem, a starano się to robić optyką (z rożnym skutkiem, nie można powiedzieć, że wszystkie starsze konstrukcje są lepsze). Obecnie producenci stwierdzili, że użycie profili jest spoko i zaczęli robić obiektywy gdzie bez profilu nie sposób się obyć.

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Jak ktoś się interesuje historią polskiej motoryzacji, to może wie, że pierwsze Syreny mialy źle skonstruowaną przekladnię kierowniczą - po niewielkim przebiegu urywala się. I w instrukcji fabrycznej (!!!) było zalecenie, żeby ją wzmocnić we własnym zakresie. Ale to były lata pięćdziesiąte zeszłego wieku.
                          A teraz akwizytorzy mówią nam, że obiektyw jest dobry, tylko musimy go wzmocnić oprogramowaniem.
                          Rzuciłabym mięsem, gdyby skrypt go nie wycinał.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Oprogramowaniem w formie abonamentu czyli póki płacisz to masz a kiedy przestajesz płacić to masz... figę z makiem.

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 665

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              Oprogramowaniem w formie abonamentu czyli póki płacisz to masz a kiedy przestajesz płacić to masz... figę z makiem.
                              Mysle, ze wiekszosc z nas 20 lat temu dolozyla do tego swoja cegielke
                              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• robcio
                                Początki nałogu
                                • 2020
                                • 403

Ten model chcąc nie chcąc wchodzi już nawet do motoryzacji. Są już marki które mówią o tym, że pewne usługi będziesz mógł w swoim własnym samochodzie uruchomić jeśli będziesz dokonywał za to płatności abonamentowej miesięcznej.

Komentarz

Pracuję...