Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Na liście zapowiadanych szkieł na ten rok jest RF 135/1.4L. Powinno być grubo jeśli chodzi o tak bardzo "pożądane" totalne rozmycie tła.
Małe, lekkie i tanie toto nie będzie.
Re: Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Zamieszczone przez marfot
Na liście zapowiadanych szkieł na ten rok jest RF 135/1.4L. Powinno być grubo jeśli chodzi o tak bardzo "pożądane" totalne rozmycie tła.
Małe, lekkie i tanie toto nie będzie.
Patrząc na gabaryty i wagę Sigmy A 105 mm f/1.4 DG HSM od razu wykluczam takie szkła typu 135/1.4 z możliwości realnego użytkowania jako portretówki w plenerze. Waga będzie pewnie oscylować koło 2,5-3 kg.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Jacek_Z
OK, w Nikonie jest fantastyczny 180/2.8, śrubokretowy, nie wiedzieć dlaczego nie zrobiono wersji AF-S. Natomiast 2.8 a 2.0 to spora różnica, naprawdę. 180/2.8 miałem, a 200/2.8 mam w zoomie 70-200.
Stąd cena 200/1.8L. Niby niewielki zysk na jasności, ale różnica w plastyce obrazu jest widoczna.
Z tą "plastyką:" to bym nie szarżował. Używałem długo EF 85 f/1.2 L II USM i to bardziej kwestia umiejętnego operowania separacją planów na różnych odległościach i oświetlenia. Robiłem też zdjęcia EF 50 1.2 L i również mnie jakoś niczym nie urzekł. W analogu miałem też FD 50 1.2 i dość szybko zmieniłem go na FD 50 1.4.
Różnica pomiędzy 2.8 a 2.0 jest już mocno widoczna, ale równie często przy niewielkiej różnicy w f/1.8 vs 2.0, lub f/1.2 vs 1.4 i określonych warunkach (jak wyżej) trudno zauważyć różnicę. Tu MZ większe znaczenie ma liczba listków przysłony i bokeh w nieostrościach oraz miejsce a raczej okoliczności wykorzystania takiego szkła. Za to waga, rozmiary i cena rośnie wielokrotnie i MZ to już osobisty wybór fotografa, czy jest w stanie w pełni wykorzystać możliwości tak jasnego szkła.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
CanonNews.com provides up to date canon news and canon rumors about products including Canon Cameras, Lenses, Flashes and more.
Mam nadzieję, że Canon robi rozeznanie rynku i dlatego puszcza takie bąki.
Powrót do idei wielkiej obudowy z małym sensorem to ćwiczenie a'la Olympus E-M1X
Myślę, że jest całkiem spora grupa ludzi, która by swoje lustrzanki apsc wymieniła na bezlustra apsc bo maja obiektywy ef-s, które można by było zagospodarować. W dodatku taki bezlusterkowy apsc z wyższej półki (odpowiednik N d500) też pewnie znajdzie kilku nabywców.
Ścisły odpowiednik 7DII pewnie byłby dobrze przyjęty.
Wszystko inne mi się nie widzi. Myślę, że stoi za tym prosta kalkulacja, że skoro są nabywcy wszelkich DSLR APS-C to bezlustra też się sprzedadzą.
Zdecydowanie wolę małą obudowę i małe szkła do małej klatki.
Zamieszczone przez robcio
Myślę, że jest całkiem spora grupa ludzi, która by swoje lustrzanki apsc wymieniła na bezlustra apsc bo maja obiektywy ef-s, które można by było zagospodarować.
liczba modeli EF-S jest jak na blisko 20 lat istnienia tego bagnetu wrecz smieszna. polowe z tego stanowia warianty kita 18-55 czy jego przedluzenia 55-250.
a ilosc wsrod nich takich szkiel, dla ktorych warto by sie zatrzymac nad zmiana na inny bagnet, jesli w gre wchodzi lepsze body... moze 35 macro by obronil, i nad ewntualna tania alternatywa do 10-18 czy 15-85 mozna by sie zastanawiac. ale nadal gra niewarta swieczki...
Ścisły odpowiednik 7DII pewnie byłby dobrze przyjęty.
Wszystko inne mi się nie widzi. Myślę, że stoi za tym prosta kalkulacja, że skoro są nabywcy wszelkich DSLR APS-C to bezlustra też się sprzedadzą.
Zdecydowanie wolę małą obudowę i małe szkła do małej klatki.
Dokładnie. Ma to wyłącznie sens w wersji zaawansowanego body ale wtedy nie będzie tanio, a to fundamentalna sprawa w segmencie aparatów dla "ludu"...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Powrót do idei wielkiej obudowy z małym sensorem to ćwiczenie a'la Olympus E-M1X
Ja z niecierpliwością czekam na następce 7D2 w bezlustrze i z bagnetem RF. I chcę, żeby miał duże gabaryty!
Ale zapinał będę do niego głównie 100-400, więc stąd takie dziwne upodobania
Zamieszczone przez solti
Ja z niecierpliwością czekam na następce 7D2 w bezlustrze i z bagnetem RF. I chcę, żeby miał duże gabaryty!
Ale zapinał będę do niego głównie 100-400, więc stąd takie dziwne upodobania
To dosyć powszechnie zgłaszane zapotrzebowanie. Ukaże się, będzie szybkie i sprawne w cenie 2x90D. I wtedy dylemat...
Wiele z oczekiwań nie przekłada się na gotowość do zakupu np. RF 85/2IS - niby było duże zapotrzebowanie a zakupów nie ma.
To dosyć powszechnie zgłaszane zapotrzebowanie. Ukaże się, będzie szybkie i sprawne w cenie 2x90D. I wtedy dylemat...
Wiele z oczekiwań nie przekłada się na gotowość do zakupu np. RF 85/2IS - niby było duże zapotrzebowanie a zakupów nie ma.
Jest pandemia, brak zleceń komercyjnych, ludzie nie jeżdżą na wakacje, praca i dochody są niepewne a inflacja idzie w górę. Nic dziwnego, że nie kupują. Nie ma gdzie i jak focić. Za 2 lata wrócimy do normy
Zamieszczone przez akustyk
liczba modeli EF-S jest jak na blisko 20 lat istnienia tego bagnetu wrecz smieszna. polowe z tego stanowia warianty kita 18-55 czy jego przedluzenia 55-250.
a ilosc wsrod nich takich szkiel, dla ktorych warto by sie zatrzymac nad zmiana na inny bagnet, jesli w gre wchodzi lepsze body... moze 35 macro by obronil, i nad ewntualna tania alternatywa do 10-18 czy 15-85 mozna by sie zastanawiac. ale nadal gra niewarta swieczki...
Dodajmy, że większość osób używających 7d to ptasiarze, spoterzy i inni od sportów, którzy używają tele pod pełną klatkę, gdyż do apsc nie było żadnych dłuższych dedykow. Obecnie zysk zerowy bo szerszy rozstaw punktów AF już z bezlustrem nie ma szans
Zamieszczone przez jinks
Jest pandemia, brak zleceń komercyjnych, ludzie nie jeżdżą na wakacje, praca i dochody są niepewne a inflacja idzie w górę. Nic dziwnego, że nie kupują. Nie ma gdzie i jak focić. Za 2 lata wrócimy do normy
żyjemy w równoległym świecie
ja widze jak wszelkie wynalazki Rpodbne zarówno szkła jak i aparaty znikają na pniu, nawet na forumie był watek gdzie kupić nowe szkło 28-70 bo ni ma
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jak się potwierdzi to czeka mnie rozstanie z ukochanym
No proszę jak Canon się przyczynia do rozpadu związków .....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Komentarz