Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez Jacek_Z
    Pamiętasz kiedy mówiłem, że Canon wygasi Canona M? Nie zgadzałeś sie z tym. Odcieli to co najmniej perspektywiczne, a zabiera im miejsce na liniach produkcyjnych,...
    Tak, dlatego wolę się nie bawić w te wróżby, bo jest zbyt mało danych.
    Jak się kiedyś dowiedziałem które szkło w czasach EFów było hitem sprzedaży wśród zaawansowanych amatorów to zwątpiłem we wszelkie rozkminy na temat tego co Canon powinien, a czego nie etc...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
      Uzależniony
      • 2017
      • 514

Ciekawe ile sprzedaje się poszczególnych obiektywów Fujifilm X -gdzie jest pełna oferta.

Sony po latach posuchy w aps-c i gdy już pełnoklatkowe A7 zgarnęły dużą część ryku
      dodało jednak do oferty: w 2019 roku 16-55/2.8 i 70-350mm, a w 2022 11/1.8, 15/1.4 i 10-20/4.

No i powstały w ostatnich 3 latach między innymi
      Sigmy 10-18/2.8, 23/1.4 i 18-50/2.8, Tamrony 18-300, 11-20/2.8 i 17-70/2.8 oraz Tokina 11-18/2.8.

Więc chyba rynek na aps-c jest.
      Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• Hubert Multana
        Uzależniony
        • 2010
        • 665

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
        Ciekawe ile sprzedaje się poszczególnych obiektywów Fujifilm X -gdzie jest pełna oferta.
        Na tyle mało, ze w żadnym zestawieniu top 10 w sprzedaży w polsce nie ma żadnego.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez atsf
        No dobra, tanio już było. Ale kiedy w końcu będzie dobrze?
        LOL.

Za PRL to w ogole lepiej, a przed wojna to juz ho ho.
        Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Jak się kiedyś dowiedziałem które szkło w czasach EFów było hitem sprzedaży wśród zaawansowanych amatorów to zwątpiłem we wszelkie rozkminy na temat tego co Canon powinien, a czego nie etc...
          Nie rób suspensu, powiedz co to jest?
          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
          Ja
          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
          Konfucjusz

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
            Uzależniony
            • 2017
            • 514

Zamieszczone przez Hubert Multana
            Na tyle mało, ze w żadnym zestawieniu top 10 w sprzedaży w polsce nie ma żadnego.
            Jak można było nie zrozumieć, że chodzi o popularność -udział w rynku bardziej zaawansowanych obiektywów aps-c
            -które Canon ma w du...
            a nie o to, że w 2023 w cyfrowe najpopularniejszy był RF 50/1.8, a na trzecim miejcu EF 50/1.8?

...
            Polsce!

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Jeżeli coś nie jest najpopularniejszym obiektywem Canona, to nie jest najpopularniejszym obiektywem w ogóle
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Canon, jak czytamy, zaplanował na luty premierę trzech "niszowych" szkieł. Rumorsy twierdzą, że tilt-shifty. Trudno tu mówić o popularności ani o tym, że to najbardziej oczekiwane szkła.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                  Uzależniony
                  • 2017
                  • 514

Lider rynku nie miałby problemu w wyprodukowaniu z mocowaniem RF
                  istniejących już obiektywów EF-M: 22/2, 32/1.4 i 28/3.5 Macro
                  gdyby tylko chciał...

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

na miejscu Canona też bym olał apsc, a szczerze to dziwię się, że ciągle to rozwijają
                    i co robi apsc R7 między pełnoklatkowymi R6 i R8? ni mom pojęcia
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                      Uzależniony
                      • 2017
                      • 514

[MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION]

-Przemyślałeś temat i skasowałeś swój komentarz z 22:57?

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 5119

Zamieszczone przez cauchy
                        na miejscu Canona też bym olał apsc, a szczerze to dziwię się, że ciągle to rozwijają
                        i co robi apsc R7 między pełnoklatkowymi R6 i R8? ni mom pojęcia
                        Gdybyś miał przez jakiś czas R7 ze wszystkimi jego wadami, to wiesz, czegoś byś chciał? Żeby to dalej był R7, ale bez tych wszystkich, pieprzonych, wad
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                          [MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION]

-Przemyślałeś temat i skasowałeś swój komentarz z 22:57?
                          Zwyczajnie, nic mądrego wnoszącego do dyskusji - to usunąłem.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Hubert Multana
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 665

Zamieszczone przez marfot
                            Canon, jak czytamy, zaplanował na luty premierę trzech "niszowych" szkieł. Rumorsy twierdzą, że tilt-shifty. Trudno tu mówić o popularności ani o tym, że to najbardziej oczekiwane szkła.
                            Już pokazali na targach CES, ze zamierzają ostro atakować rynek VR pokazując trzy obiektywy VR 360 do APS-C. Technologia dostaje mega dopal w postaci okularów Apple dostosowanych meta.

Chociaż i tak na canon-board przeczytasz, ze pieniądze są w obiektywie 50 1.4.
                            Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Jacek_Z
                              Moderator
                              • 2005
                              • 2726

Zamieszczone przez atsf
                              A weź mi niczego nie wmawiaj, proszę. Dobrze wg mnie by było, gdyby można było sobie rozwijać system w każdym segmencie cenowym. Obecnie Canon olewa średnią półkę RF i nie dopuszcza producentów niezależnych sam nie oferując żadnej sensownej optyki do APS-C, a jedynie jakieś śmiechu warte wypizdki w chorych cenach. Gdybym np. zrezygnował z R7 jako konia roboczego w fotografii przyrodniczej, to co ja nim więcej mogę robić, i jakimi obiektywami, żeby to się kupy trzymało? Na wieki wieków EF-y przez gazrurkę, a i tych do APS-C nigdy do koloru, do wyboru, nie było?
                              Sęk w tym, że ty chcesz mieć w APS-C matrycę o dużym DR by cos z niej wyciągac, że chcesz mieć świetna optykę itp. po to by z taniego średniaka miec efekty takie jak te gdy widzisz najlepsze zdjęcia. Zapomnij, tego nie dostaniesz. I nigdy tego nie miałeś. Po prostu widzisz, ze to co masz coraz bardziej odstaje od topowego sprzętu. Ja piszę o górnej półce, a Ty o APS-C. APS-C nigdy nie było u Canona dobre (Nikon traktował to zdecydowanie bardziej serio - D500 dowodem). Ani za lustrzanek, ani w bezlustrach. I nie będzie. I optyki też nie będzie. Masz pecha zajmować się działem fotografii mającym duże wymagania co do sprzętu.
                              Patrząc na stopkę i co uzbierałeś to sorry, ale czego Ty oczekujesz? Wiem, ma być świetne/ostre, małe, lekkie, niedrogie. Wszystko na raz. Zdaj sobie sprawę raz na zawsze, że to marzenia, a nie realia.
                              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez Hubert Multana
                                Już pokazali na targach CES, ze zamierzają ostro atakować rynek VR pokazując trzy obiektywy VR 360 do APS-C. Technologia dostaje mega dopal w postaci okularów Apple dostosowanych meta.

Chociaż i tak na canon-board przeczytasz, ze pieniądze są w obiektywie 50 1.4.
                                Ale vr jest do czego innego a 50tka do czego innego. My tu nie rozprawiamy o vr czy drukarkach tylko o aparatach i obiektywach.

Poza tym te vr co jest obecnie proponowane tj. te wielkie hełmy na glowe czy ciezkie gogle nie znajda wg mnie szerokiego zastosowania i pozostną gadzetami dla nerdów. Rewolucję (czyli wynalazek ktory zmieni zycie miliardów ludzi) widzę raczej w okularach takich jak zaprezentowali teraz na CES Asus i ktos jeszcze, ale to wciąż pieśń przyszłości. A co Canon w tym segmencie pokaze to nie wiem, może cos ciekawego.
                                Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...