Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4318

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez mxw
    Czyli teraz nowe będą tylko obiektywy RF? (ef-m nie liczę)

Pytanie, a może bardziej nadzieja: czy w takim razie RF choć trochę stanieją, czy raczej ten sport (fotografia) stanie się jeszcze bardziej elitarny i Canon ma to w pompie?
    no tak, ruch w interesie, im więcej szkła na rynku tym łatwiej o okazje
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4605

Zamieszczone przez zdebik
      To od kiedy, beda za grosze, te eF'y na alledrogo?
      Myślę, że jak się okaże, że nie współpracują z nowym R6 mark VI (rok 2036?)
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Dominik_z_Polski
        Coś już napisał
        • 2020
        • 67

Zamieszczone przez mxw
        Czyli teraz nowe będą tylko obiektywy RF? (ef-m nie liczę)

Pytanie, a może bardziej nadzieja: czy w takim razie RF choć trochę stanieją, czy raczej ten sport (fotografia) stanie się jeszcze bardziej elitarny i Canon ma to w pompie?
        No masakrycznie drożeją. Zaobserwowałem, że na przełomie 2021/22 Canon R podrozał +/- 2k

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez mxw
          Myślę że odpowiedź jest jednoznaczna. Sens kupowania zaawansowanego sprzętu foto dla amatorów jest coraz mniejszy. Dla znakomitej większości populacji telefony robią już zdjęcia aż za dobre i to się bedzie jeszcze zmieniać na niekorzyść tradycyjnego sprzętu foto. W związku z tym producenci tacy jak Canon mają jedyne wyjście. Robić sprzęt maksymalnie wypasiony i jednostkowo drogi żeby wyjść na swoje.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            Myślę że odpowiedź jest jednoznaczna. Sens kupowania zaawansowanego sprzętu foto dla amatorów jest coraz mniejszy. Dla znakomitej większości populacji telefony robią już zdjęcia aż za dobre i to się bedzie jeszcze zmieniać na niekorzyść tradycyjnego sprzętu foto. W związku z tym producenci tacy jak Canon mają jedyne wyjście. Robić sprzęt maksymalnie wypasiony i jednostkowo drogi żeby wyjść na swoje.
            Odpadnie coś w rodzaju "lustrzanka z kitem".
            W turystyce broni się jeszcze UWA. Natomiast długie tele bronią się dzielnie. Myślistwo się nie kurczy a może nawet rozrasta (drób). Canon najpierw wypuścił budżetowe "eleven" 600 i 800mm i poważne RF 100-500 a potem ambitne szkła tele RF dla pro.
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Cie choroba... w lineupie nie ma 55-250 STM Mam białego kruka
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez marfot
                Odpadnie coś w rodzaju "lustrzanka z kitem".
                W turystyce broni się jeszcze UWA. Natomiast długie tele bronią się dzielnie. Myślistwo się nie kurczy a może nawet rozrasta (drób). Canon najpierw wypuścił budżetowe "eleven" 600 i 800mm i poważne RF 100-500 a potem ambitne szkła tele RF dla pro.
                Coś jest na rzeczy:
                Canon RF 800mm f/5.6L IS USM and Canon RF 1200mm f/8L IS USM coming soon?

https://www.canonrumors.com/canon-rf...-rumored-soon/
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

No extra, wszyscy na te szkla czekają, zwlaszcza ci ktorzy wydali kilka pensji na ef 600/4
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4605

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Coś jest na rzeczy:
                    Canon RF 800mm f/5.6L IS USM and Canon RF 1200mm f/8L IS USM coming soon?

https://www.canonrumors.com/canon-rf...-rumored-soon/
                    I taki patent: 400 i 600mm z extenderami
                    CanonNews.com provides up to date canon news and canon rumors about products including Canon Cameras, Lenses, Flashes and more.

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3609

Zamieszczone przez marfot
                      I taki patent: 400 i 600mm z extenderami
                      https://www.canonnews.com/canon-pate...lt-in-extender
                      Ciekawy patent. 400mm wychodzi ca. 10cm krótsza niż 400mm z TC od Nikona. Na pewno kwestia zastosowania optyki DO i być może jeszcze coś w formule optycznej (nie miałem jeszcze czasu przeczytać patentu).

Komentarz

• KNC
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 316

a przeczytałeś, że to f4 a nie f2.8 ?
                        R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
                        https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4087

Zamieszczone przez Dominik_z_Polski
                          No masakrycznie drożeją. Zaobserwowałem, że na przełomie 2021/22 Canon R podrozał +/- 2k
                          Jeszcze chwila i zrobi się kultowy, jak każdy model tej firmy po paru latach.
                          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3410

Taniej niestety już nie będzie. Ze sprzedażami już posiadanego asortymentu foto bym się wstrzymał, bo ceny rosną podobnie zastraszająco jak materiały w budowlance. Jeśli ktoś nie potrzebuje nowego aparatu dla tzw. zachcianki - to lepiej wycisnąć wszystko z obecnie posiadanego.

Nie tak wcale dawno kupowałem Z6 za 5k zł a obecnie wołają za niego 9k zł https://www.mediaexpert.pl/foto-i-ka...RoCFbkQAvD_BwE

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Ayf2SZ2.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 16,7 KB
ID: 2092806

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: J63lqcE.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 16,4 KB
ID: 2092807
                            Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 5119

A 500+ dla fotografa to kuźwa gdzie?!
                              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Dominik_z_Polski
                                Coś już napisał
                                • 2020
                                • 67

Zamieszczone przez atsf
                                A 500+ dla fotografa to kuźwa gdzie?!
                                Z takimi cenami 500zł to za mało...

Komentarz

Pracuję...