Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Eberloth
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2663

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez akustyk
    za 20 minut zamykam lapsa i smigam w gorki,
    Szkoda ze nie masz bezlustra. Zrobiłbyś fajne zdjęcia
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4318

Zamieszczone przez akustyk
      ja z definicji stoje z boku i patrze z oslupieniem, jak stado owiec zaczyna biec w jedna strone tylko dlatego, ze ktos tak powiedzial
      tylko ze to nie tak
      mam porównanie przy fotografowaniu koni w galopie co było przy 5Dmk3 a mam teraz w R6(przy tych samym szkle 100-400 L)
      R6 rulezzz
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez pawel.guraj
        Dla mnie ta twierdza jest już definitywnie zdobyta. Broną się jakieś tam ostanie baszty.
        Nie tylko dla Ciebie. Wystarczy popatrzeć co media zrobiły z tą wiadomością - dla zwykłego "Kowalskiego" - wiadomość jest następująca: Canon kończy z lustrzankami - tyle i aż tyle.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez becekpl
          tylko ze to nie tak
          mam porównanie przy fotografowaniu koni w galopie co było przy 5Dmk3 a mam teraz w R6(przy tych samym szkle 100-400 L)
          R6 rulezzz
          ale kon w galopie to jest ruch jednostajny prostoliniowy, przeciez to recznym ostrzeniem mozna obrocic

zeby nie bylo niedomowien: nie przecze, nie odmawiam, ze dobry DPAF zapiety pod dobrze wytresowane algorytmy nowych Digikow, w celownikach ktore nie maja zenujacego lagu (pozdrawiam projektantow M5!) to jest wypas. i lepsze czucie ze AF dobiega szybko gdzie trzeba i sledzi na temacie

przecze tylko tej ewangelii, ze lustrem tego nigdy nie dalo sie obrocic. moze za czasow 5D2 czy 6D1 slynacych z "chciales miec ostrosc tam gdzie aparat zabladzil... wroc... nastawil" zamiast "aparat nastawil tam gdzie chciales" ale za czasow 6D2/5D3 to AF podpiety pod przytomnego uzytkownika potrafi wiele wiecej niz "ni cholery sie nie da"
          www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez Eberloth
            Szkoda ze nie masz bezlustra. Zrobiłbyś fajne zdjęcia
            focilem ze statywu w LV. zeby lustro nie stalo na przeszkodzie. jury uznaje awansem, czy jednak nadal skansen?

www albo tez flickr

Komentarz

• Eberloth
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2663

Zacytuję sam siebie z innego wątku - [MENTION=984]akustyk[/MENTION] nie umie wstawiać zdjęć
              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
              Fumare humanum est!

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Znowu proroctwo na temat R z sensorem APS-C:
                What a timing! Just a day after a patent was spotted that might point to an Canon EOS R model with APS-C sensor, a new rumor surfaces that

I nowe szkło do tego cuda:
                CanonNews.com provides up to date canon news and canon rumors about products including Canon Cameras, Lenses, Flashes and more.

Pewnie ten pomysł nabiera realnych kształtów tylko Canon czeka na potwierdzenie ze strony rynku. A tu chyba jest nijaki stosunek

Tym razem w rumorach mało proroctw o końcu linii M. Ktoś zaspał
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

To ja zapytam inaczej - czy w dobie masowego odpływu użytkowników aparatów w smartfony, kiedy rynek zaawansowanego foto skurczył się do prosów i entuzjastów (czyli skurczył się bardzo mocno), kiedy całe to hobby staje się zajęciem luksusowym - czy w tym świecie jest jeszcze miejsce na dodatkowe kombinacje matryc i obiektywów? Czy Canon moze sobie pozwolić na takie koszty, kiedy zamyka wielką fabrykę w Chinach? nie jest w stanie zaspokoić runku pełnoklatkowymi Rkami i entry-semipro-level Mkami? Przecież do nowej Rki APS-C będą musieli robić nowe obiektywy (czy może zastosują M-mount??)
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4605

Zamieszczone przez cauchy
                    To ja zapytam inaczej - czy w dobie masowego odpływu użytkowników aparatów w smartfony, kiedy rynek zaawansowanego foto skurczył się do prosów i entuzjastów (czyli skurczył się bardzo mocno), kiedy całe to hobby staje się zajęciem luksusowym - czy w tym świecie jest jeszcze miejsce na dodatkowe kombinacje matryc i obiektywów? Czy Canon moze sobie pozwolić na takie koszty, kiedy zamyka wielką fabrykę w Chinach? nie jest w stanie zaspokoić runku pełnoklatkowymi Rkami i entry-semipro-level Mkami? Przecież do nowej Rki APS-C będą musieli robić nowe obiektywy (czy może zastosują M-mount??)
                    Sigma robiła obiektywy pod każdy bagnet i to na zasadzie reverse engineering a to mała firma. Nie widzę problemu dla Canona ze swoimi bagnetami.
                    Zakup R z matrycą APS-C me sens z powodu deficytu ogniskowej. Tele RF lub EF z mnożnikiem 1.6 dadzą widoczny przyrost ogniskowej (prośba o nie tłumaczenie, że ogniskowa się nie zmieni ) bez straty jasności jak przy extenderach.
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2939

to od tego jest M - to jest już APSC
                      Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4087

A jaki to problem do apsc R założyc szkła stm?
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1535

jeśli zrobią coś co ma być pozycjonowane jak C7D to wystarczą im dwa do trzech obiektywów: standardowy kit (18-55) zoom, UWA i jasny (2.8) standardowy (18-55) zoom, na początek dadzą kita. teleobiektywy będą pelnoklatkowe , stałki będą pełnoklatkowe bo w tym segmencie (okolice 7D) nie są istotne - rozwiązanie będzie drogie, bedzie miało spore wady i kilka mocnych zalet - zobaczą jak się sprzeda, a potem wypuszczą tanią (bez zalet, za to z samymi wadami) wersje dla jeleni którzy chcą koniecznie kupić (i zapłacić) dwa razy zamiast raz. moim zdaniem nie ma miejsca na kolejne obiektywy i mocowania ale M pozostanie jeszcze jakiś (pewnie dłuższy niż krótszy) czas.
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

[MENTION=49147]zdebik[/MENTION], nie masz uwa
                            Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4087

[MENTION=49147]zdebik[/MENTION], nie masz uwa
                              Jak wyjdzie apsc to z uwa i tele.
                              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4605

to od tego jest M - to jest już APSC
                                Jest zapotrzebowanie na solidny korpus typu 7D. Wszystkie M to maluchy.
                                No i do M nie zapinają się szkła RF.
                                Niby szkła "eleven" miały zapełnić lukę w R FF ale chyba 800mm to grubo za mało dla niedzielnych myśliwych.
                                Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.

Komentarz

Pracuję...