Niniejszym chciałbym dedykować występujący właśnie w Polsce wielki mróz wszystkim zwolennikom teorii ocieplenia klimatu, wpływu CO2 na klimat, konwencji klimatycznej, protokołu z Kioto, handlu emisjami i innymi tego typu mrzonkami.
Mróz w PL
Zwiń
X
-
-
-
Chodzi o mrzonki, czy może o mrożonki?Zamieszczone przez KMV10...i innymi tego typu mżonkami.
Komentarz
-
-
Komentarz
-
teoria ocieplenia kilmatu polega na tym ze sa ostre, ale krotkie zimy... w sumie srednia temp roczna jest wyzsza.Zamieszczone przez KMV10Niniejszym chciałbym dedykować występujący właśnie w Polsce wielki mróz wszystkim zwolennikom teorii ocieplenia klimatu, wpływu CO2 na klimat, konwencji klimatycznej, protokołu z Kioto, handlu emisjami i innymi tego typu mrzonkami.Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & RicohKomentarz
-
Tylko że średnia roczna o niczym nie mówi.Zamieszczone przez Riccardoteoria ocieplenia kilmatu polega na tym ze sa ostre, ale krotkie zimy... w sumie srednia temp roczna jest wyzsza.
Jak się popatrzy na tendencję długookresową to faktycznie mamy do czynienia z końcem ocieplenia oziębienia.
Wyprzedzając ew. pytania dotyczące CO2 - rozmawiałem ze znajomym dr. geologii (ja nie jestem geologiem - zaledwie chemikiem teoretykiem). W przeszłości - co widać m.in. w skałach - było znacznie więcej CO2 niż się teraz prognozuje jako zbyt dużą ilość. Przyroda sobie poradziła z tym nadmiarem...Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.Komentarz
-
Kiedyś w PL hodowano pomarańcze, teraz nie - ja nie potrafię zrozumieć dlaczego.
Temperatura powiększała się i w okolicach 100AD, 1000AD - naturalny cykl czy jak?
Bardziej bym się martwił zapowiadanym odwróceniem biegunów
puszka, szkieko i błyskotkaKomentarz
-
Topnienie lodowców w Alpach - łatwo porównać bo jest dokumentacja zdjęciowa sprzed 100 lat. Zmniejszanie się czapy polarnej na obydwu biegunach ale dużo bardziej na północnym, podnoszenie się poziomu oceanów. El Ninjo i inne podobe.To są fakty. Trudno z tym dyskutowac. Srednia temperatura roczna na całej planecie idzie do góry.Zamieszczone przez KMV10Niniejszym chciałbym dedykować występujący właśnie w Polsce wielki mróz wszystkim zwolennikom teorii ocieplenia klimatu, wpływu CO2 na klimat, konwencji klimatycznej, protokołu z Kioto, handlu emisjami i innymi tego typu mrzonkami.
Inna sprawa czy tendencja jest trwała, czy przyczyną rzeczywiście jest emisja CO2. Może nas równie dobrze czekać kolejna epoka lodowcowa i to baaaaardzo szybko. Zlodowacenia to były zjawiska b.szybkie (zamarznięte mamuty na syberii) - no to może idzie zima :-)
A w instrukcji Canona stoi - nie używać poniżej 0C ;-)
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Ta... U mnie (Wrocław) dzisiaj było rano nawet +6 stopni, niestety sporo śniegu stopiło się i jest szary syf. Dopiero wieczorem temperatura spadła poniżej zera, a teraz jest już -10 i spada dalej. W tym tempie dojdzie do -30 przed północą.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Panowie, bez paniki mamy zimę. Poza tym pod koniec lat siedemdziesiątych i do połowy osiemdziesiątych mrozy na poziomie -20 do -25 C były normalnością i nikt się tym nie przejmował a ludzie nie zamarzali bo była władza ludowa
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Zamieszczone przez KMV10A wiesz, że chyba wczoraj właśnie na to specjalnie spojrzałem, jaki jest temperaturowy zakres stosowalności mojej dwudzieski ...
...
Poczytaj też o wilgotności względnej :-) "85% or less" - czyli nie używać we mgle, deszczu, przed burzą, po burzy, w tropikach, w Chicago latem, w Singapurze przez cały rok.... :-) - Najlepiej trzymac w klimatyzowanym pomieszczeniu o stałej temperaturze i wilgotności ;-) Nie wynosić na zewnątrz...
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz

Komentarz