Bezpieczeństwo na mieście - jakaś torba-niewidka?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kachat
    • 2019
    • 2

Bezpieczeństwo na mieście - jakaś torba-niewidka?

Wybieram się w podróż daleką i paromiesięczną z moim aparatem i teleobiektywem. Sprzęt trochę spory i nie wyobrażam sobie łazić z nim gdziekolwiek, a zwłaszcza po miastach, po prostu zawieszonym na szyi. Myślałam, aby kupić może jakąś leciutką torbę z np. poliestru, zawiesić ją na ramię i w niej trzymać aparat jak gdyby nigdy nic. Aby nie zwracał uwagi. I aby był w łatwy i szybki sposób do wyciagnięcia, dobrze dostępny. Nie mogę wziąć nic większego dla niego, bo mi się do bagażu nie zmieści, i zresztą za dużo do taszczenia by było.

Macie jakieś patenty, jak się poruszać po miejscach, gdzie się nie chce zwracać uwagi swoim foto sprzętem, jak go ukryć, ale aby był pod ręką??
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: Bezpieczeństwo na mieście - jakaś torba-niewidka?

Wziąść dobry smartfon, np. P30 huawei
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Podpowiem Ci jedno z rozwiązań. Wklep na ebayu lub aliexpress "paded camera insert". Można to wsadzić do dowolnego plecaka lub torby a jak się uprzesz to nawet do reklamówki z biedronki
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4318

to zależy przede wszystkim gdzie jedziesz
        są kraje gdzie będą próbowali zabrać ci nawet raklamowke
        jeżeli z teleobiektywem to teraz pojawiły się takie plecaczki 5/10/15 l, które zwinięte mieszczą się w reku
        tu masz moj patent,zwykle etui przymocowane do paskow plecaka karabinczykami,nie wzbudza to wieksdzego zainteresowania a aparat jest caly czas pod reka

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_6066.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 862,2 KB
ID: 2088350
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Wybaczcie OT, ale ale co to masz za mini statyw?
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• becekpl
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 4318

pisałem o nim w statywach
            zaje##sta sprawa
            nawet mi 5d utrzymywał
            cullmann neomax 220
            [MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] wlasnie dlatego prosilem o nowy dzial poswiecony podrozom
            jest masa patentów dobrych w podrozach, ktorycgh na codzien sie nie stosuje

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5499

Dziękuję
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Bechamot
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 2512

Zamieszczone przez kachat
                Macie jakieś patenty, jak się poruszać po miejscach, gdzie się nie chce zwracać uwagi swoim foto sprzętem, jak go ukryć, ale aby był pod ręką??
                alez oczywiscie.

skutecznie od sprzetu fotograficznego odwraca uwage odwazny , duzy dekolt.
                Nikt nie zauwazy , ze w ogole masz Jakis aparat zawieszony na szyi.

a powazniej.

uzywalem ( i mam nadal ) niewielka torbe naramienna - czarna nierzucajaca sie w oczy.
                miesci sie do niej Korpus FF i 3 stalki do max 200 mm lub 2 zoomy i niewielka lampa blyskowa , tudziez konieczne baterie , pare filtrow , lenspen.
                uzywalem , niestety sprzedalem - co bylo bledem zycia - 70-210 3,5-4,5 - wspanialy niewielki zoom, idealny do podrozy oraz 28-105 , podpiety na stale do korpusu - ten zoom byl slabszy optycznie ale na wycieczki wystarczal.

zaleta . mialem zawsze przy sobie - zadnego targania ciezkiego sprzetu - w sumie malenstwo.

niestety , jak wspomnialem sprzedalem , pozostaly znacznie wieksze i ciezsze zoomy , ktorych nie zabieram .

podstawa jest kompaktowosc sprzetu.

Plecak Foto do ogolnych spacerow wykluczam - albo fotografia albo spacery.

a jesli fotografia , to sprzetu ukrywac nie musze , zabieram to co konieczne dla wykonania zadania.
                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• bans
                  Coś już napisał
                  • 2014
                  • 53

Zamieszczone przez becekpl
                  tu masz moj patent,zwykle etui przymocowane do paskow plecaka karabinczykami,
                  W kwestii formalnej - to co widać na zdjęciu to nie są żadne "karabińczyki" tylko karabinki. Prawdziwe, do ekspresów, wspinaczkowe

Komentarz

• Jacek_Z
                    Moderator
                    • 2005
                    • 2726

[MENTION=4025]Jacek_Z[/MENTION] wlasnie dlatego prosilem o nowy dzial
                    Ze względu na spadająca ilość wpisów nie będziemy tworzyli nowych działów. Wręcz przeciwnie, raczej myślimy o sklejeniu niektórych.
                    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4605

tu masz moj patent,zwykle etui przymocowane do paskow plecaka karabinczykami,nie wzbudza to wieksdzego zainteresowania a aparat jest caly czas pod reka
                      Obawiam się, że ten Twój patent z logo znanej firmy jednak wzbudza niezdrowe zainteresowanie
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Tom77
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2875

Zamieszczone przez kachat
                        Wybieram się w podróż daleką i paromiesięczną z moim aparatem i teleobiektywem. Sprzęt trochę spory i nie wyobrażam sobie łazić z nim gdziekolwiek, a zwłaszcza po miastach, po prostu zawieszonym na szyi. Myślałam, aby kupić może jakąś leciutką torbę z np. poliestru, zawiesić ją na ramię i w niej trzymać aparat jak gdyby nigdy nic. Aby nie zwracał uwagi. I aby był w łatwy i szybki sposób do wyciagnięcia, dobrze dostępny. Nie mogę wziąć nic większego dla niego, bo mi się do bagażu nie zmieści, i zresztą za dużo do taszczenia by było.

Poruszasz się z plecakiem a sprzęt wyjmujesz wtedy kiedy go potrzebujesz jeżeli się boisz. Zjeździłem europę i robiłem zdjęcia zawsze mając aparat zawieszony na szyi, głownie zdjęcia w nocy, mosty i takie klimaty, nigdy nie spotkało mnie nic złego. Zawsze w plecaku mam ze 20 tys ale wychodzę z założenia że jak mają cię okraść to i tak to zrobią. Gdzie jedziesz ?

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4605

Zamieszczone przez Tom77
                          Poruszasz się z plecakiem a sprzęt wyjmujesz wtedy kiedy go potrzebujesz jeżeli się boisz. Zjeździłem europę i robiłem zdjęcia zawsze mając aparat zawieszony na szyi, głownie zdjęcia w nocy, mosty i takie klimaty, nigdy nie spotkało mnie nic złego. Zawsze w plecaku mam ze 20 tys ale wychodzę z założenia że jak mają cię okraść to i tak to zrobią.
                          W Indiach policjant poprosił mnie żebym schował aparat (kompakta) wiszącego na szyi bo mi go ukradną. Pewnie coś wie
                          Przed wyjazdem do Wenecji - Mekki złodziejstwa fotograficznego - naczytałem się co też ludzie wyprawiają żeby uchronić sprzęt - masakra. W rezultacie żona obserwowała otoczenie jak ja fociłem i twierdzi, że zainteresowanie sprzętem było.
                          Aparat cały czas na szyi to proszenie się o nieszczęście. Sam używam PD Capture - lepsze niż pasek ale aparat kusi.
                          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• kachat
                            • 2019
                            • 2

Zamieszczone przez Tom77
                            Poruszasz się z plecakiem a sprzęt wyjmujesz wtedy kiedy go potrzebujesz jeżeli się boisz. Zjeździłem europę i robiłem zdjęcia zawsze mając aparat zawieszony na szyi, głownie zdjęcia w nocy, mosty i takie klimaty, nigdy nie spotkało mnie nic złego. Zawsze w plecaku mam ze 20 tys ale wychodzę z założenia że jak mają cię okraść to i tak to zrobią. Gdzie jedziesz ?
                            Wyjmowanie aparatu z plecaka jest mało wygodne i zajmuje sporo czasu, a i nie bardzo mam ochotę zawsze i wszędzie chodzić z bagażem na plecach Nie chcę też (głównie) zwracać uwagi, ani sporym plecakiem, ani wiszącą mi u szyi kolubryną. Obawa, że mnie ktoś może napaść/okraść to jedno, obawa, że zamiast wtopić się w tłum będę skupiać uwagę wszystkich wokół to drugie, i jednego i drugiego wolałabym uniknąć. Nie chcę wyglądać jak fotograf, ale zwykła osoba niczym nie różniąca się od innych wokół. Jadę w różne miejsca

Komentarz

• becekpl
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 4318

to rób zdjęcia komórką/kompaktem

Komentarz

Pracuję...