6000usd za slub...:)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iczek
    Uzależniony
    • 2004
    • 711

A tak na marginesie - gdyby ktos myslal, ze potrafi robić zdjecia ślubne
    Polecam: !!

Los Angeles wedding photographer & portrait photographer. International award winning wedding photojournalism. Customer Focused-Diligent-Reliable

i inne rozniaste lepsze i gorsze:
    Strona 'Keisera' tez fajna!

FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
    Ptaki
    Portrety
    Pejzaż

Komentarz

• snowboarder
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez kocis
      Panowie, nie ma się czym ekscytować. 6k$ w USA to nie są wcale tak astronomiczne pieniądze. Mam na myśli oczywiście zasiedziałych amerykańskich mieszczan.
      Moga byc niezasiedziali? :-)
      Sorry, ze sie wtrace, ale przecietny slub na ktorym bylem
      kosztowal co najmniej $100K, a czesto kilka razy wiecej...
      Wydatek paru tysiecy na jednego fotografa (czesto bywa ich kilku),
      to naprawde kropla w calosci. Dla Amerykanow slub to bardzo wazne
      wydarzenie i glowny cel zycia wiekszosci Amerykanek.
      Chyba musicie poogladac wiecej seriali typu "Sex and the city" ;-)

Komentarz

• kocis
        Początki nałogu
        • 2005
        • 472

Dzięki snowboarder za wsparcie.
        Napisałem "zasiedziali" aby nie prowokować i skierować uwagę raczej na klasę niższą średnią. Widać staropolskie "zastaw się a postaw" jest aktualne nawet w USA.
        300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• minek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1386

Zamieszczone przez iczek
          Dla mnie nie ma zadnego porównania. Na Polskie warunki OK - fajne, ale na "zaoceaniczne" to norma.
          Triki fotoszopowe to norma, dziękuję. Kicz wielki, nic ponadto.

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

No właśnie, jeśli mogę coś dodać. Nie za bardzo rozumiem ten zachwyt nad jakością i profesjonalizmem zdjęć robionych za oceanem. Gadanie "za oceanem to norma" trochę mnie mierzi. W kraju, gdzie żyje ponad milion ludzi o fortunie większej niż milion dolarów, chyba nic dziwnego, że znajdzie się 100 czy nawet 500 fotografów robiących w takich cenach. Nie czepiam się, fotki świetne, mające swojego odbiorcę ale szczerze mówiąc powielające się nawzajem, a do tego IMHO podbarwione w PS. Dla mnie to ewidentnie produkt przeznaczony głównie dla snobów, gdzie cena jest własnie wyznacznikiem klasy klienta. Skąd takie mniemanie, że to jest standart, nie mam pojęcia, ale według mnie nie porównujemy odpowiadających sobie rzeczy. I dlaczego nagle cena ma być tak ważnym wskaźnikiem?
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Błajo
              Początki nałogu
              • 2005
              • 473

I znowu te fotki maja mega miekkosc Cholera no... jak oni to robia
              Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• borkomar
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1083

Kurka wodna Fotki Pana Grabka pierwsza liga Wiecie czym On foci
                5D +

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez borkomar
                  Aktualnie 5D.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Simon
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 162

Zamieszczone przez borkomar
                    Czym foci nie ma az takiego znaczenia, trzeba miec pomysl i talent!
                    Widzialem galerie zdjec slubnych jednego z forumowiczow, co ma w opisie same eLki i kupe dobrego sprzetu, a fotki z tego jak z kompaktu... :/
                    golden retriever fotografia poznań

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Zamieszczone przez Simon
                      Czym foci nie ma az takiego znaczenia, trzeba miec pomysl i talent!
                      Widzialem galerie zdjec slubnych jednego z forumowiczow, co ma w opisie same eLki i kupe dobrego sprzetu, a fotki z tego jak z kompaktu... :/
                      jakoś nie mogę zatrybić, chyba nie widziałem
                      zapodaj na PM, chyba że się nie boisz
                      Ostatnio edytowany przez Zielony; 2434.
                      sigpic

Komentarz

• Simon
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 162

Zamieszczone przez marcingreen
                        jakoś nie mogę zatrybić, chyba nie widziałem
                        zapodaj na PM, chyba że się nie boisz
                        Spac ide ;-)
                        golden retriever fotografia poznań

Komentarz

• jrock7
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 88

Fotki Pana Grabka - respect !

Komentarz

• bebop
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 755

Zamieszczone przez Kubaman
                            Nie czepiam się, fotki świetne, mające swojego odbiorcę ale szczerze mówiąc powielające się nawzajem, a do tego IMHO podbarwione w PS.
                            Kubaman, proszę Cię, nie leć w tą stronę. koleś żyje z robienia dobrych zdjęć, dobrymi obiektywami i ********ymi aparatami. ma dobre pomysły, umie to zarejestrować. ma klientów. chcesz powiedzieć że fotki Jarka (przepraszam Jarek, ale uparcie jesteś stawiany w te szranki) nie są? koleś siedzi, dłubie i robi efekt, pod którym chce się podpisać. i wiesz co? ma nazwisko, więc je szanuje. a że adekwatnie do tego wszystkiego zainwestował w sprzęt...

Dla mnie to ewidentnie produkt przeznaczony głównie dla snobów, gdzie cena jest własnie wyznacznikiem klasy klienta.
                            pudło. chyba że do wspólnego wora wrzucimy muzykę klasyczną, jazz, dobre wino, samochód inny niż daewoo... dla mnie istotny jest efekt końcowy. takie zdjęcia to aż chciało by się robić dla samego ich zrobienia, niekoniecznie za kasę. dla mnie efekt pierwszorzędny - czyli jestem snobem, w dodatku drobnomieszczańskim. ;-) a myślałem że na snoba wystarczy słuchanie free jazzu...

Skąd takie mniemanie, że to jest standart, nie mam pojęcia, ale według mnie nie porównujemy odpowiadających sobie rzeczy.
                            no, zgadzam się*w całej rozciągłości. zupełnie różna estetyka, wysmakowanie, tonacje, kadry, operowanie ostrością i GO. iczek podał ten link trochę*przewrotnie - skupiliśmy się na cenie (co ubodło niektórych) a nie na dobrych zdjęciach. ale czego oczekiwać na forum, gdzie głównym tematem jest leczenie kompleksów pt. ktoś zrobił zdjęcie L'ką i jest ch...we, ja widziałem (lub sam robię) lepsze kitem.

I dlaczego nagle cena ma być tak ważnym wskaźnikiem?
                            nie jest. większości nas nie stać. większość fotografujących śluby w Polsce nie trafi na klientów chcących mieć tak wyjątkowo dobracowane zdjęcia. z tych którzy trafią to połowa pewnie nie wiedziała by jak uzyskać taki wyjątkowy efekt. poleciała by sztampą. ilość rzeczy ponadprzeciętnych jest mała. inaczej byśmy ich nie zauważali. a o sfinansowaniu takiego fotografowania nie mówię.
                            gra i buczy bebop

Komentarz

• iczek
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 711

No właśnie, jeśli mogę coś dodać. Nie za bardzo rozumiem ten zachwyt nad jakością i profesjonalizmem zdjęć robionych za oceanem. Gadanie "za oceanem to norma" trochę mnie mierzi.
                              Nie przesadzaj. Pomimo wielu kompleksow, ktore zapewne mam, akurat nie nazwalbym kompleksem tego, co ze zazdroszcze im tego jak traktuja swoją pracę.
                              Mozna wiele zarzucic "amerykancom", ale akurat profesjonalizmu w podejsciu do wlasnej pracy to nie za bardzo.

Do tego wiekszosc z tych profrsjonalistow zawodowych jest rowniez dorbymi artystami.
                              To chcialem pokazac w tym linku - profesjonalizm + sprzet + talent = 6000usd

W kraju, gdzie żyje ponad milion ludzi o fortunie większej niż milion dolarów, chyba nic dziwnego, że znajdzie się 100 czy nawet 500 fotografów robiących w takich cenach.
                              Nie rozumiem argumentu? Co ma piernik do wiatraka?

Nie czepiam się, fotki świetne, mające swojego odbiorcę ale szczerze mówiąc powielające się nawzajem, a do tego IMHO podbarwione w PS. Dla mnie to ewidentnie produkt przeznaczony głównie dla snobów, gdzie cena jest własnie wyznacznikiem klasy klienta.
                              Trudno nawet polemizowac, co dopiero odeprzec to jakims argumentem....!?
                              Powtórze - co ma piernik do wiatraka? No to co ze PS, no to co , ze dla snobów (zreszta kto nim nie jest?), no to co, ze cena znaczy o klasie. To chyba dobrze, ze za dobra pracę ktos jest gotów zaplacić wiele. U nas jest odwrotnie

Skąd takie mniemanie, że to jest standart, nie mam pojęcia,
                              A to akurat kwestia "siedzenia w temacie". Posiadania znajomych z aoceanem i weryfikacji sieci Poszperaj, zainteresuj sie krajowym rynkim i tamtym. Wowczas dowiesz sie skad to mniemanie.

ale według mnie nie porównujemy odpowiadających sobie rzeczy. I dlaczego nagle cena ma być tak ważnym wskaźnikiem?
                              Dla mnie nie ma porównania. Zdjecia p. Grabka nadal przypominaja mi fotki z wystawu lokalnego fotografa, co to ma otrosc za wzór idealu

Ale ok - kwestia gustu.

pzdr
                              FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                              Ptaki
                              Portrety
                              Pejzaż

Komentarz

• Kubaman
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4709

o kurczę, od czego tu zacząć..

Bebop, - co do pierwszego cytatu i twojej odpowiedzi. Ja nie napisałem nic o tych fotografach ani o negatywnej ocenie ich sukcesu zawodowego. Chciałem zwrócić jedynie uwage, że ten cały profesjonalizm to w większej części marketing, obsługa klienta, umiejętności ogranizacyjne, sterta klamotów foto. Fotografia ma tam mniejsze znaczenie IMHO. Jest to doskonały, świetnie wykreowany, wspaniały produkt - natomiast porównywanie na tej podstawie jakości całego rynku jest moim zdaniem nieuprawnione.

Zamieszczone przez bebop
                                pudło. chyba że do wspólnego wora wrzucimy muzykę klasyczną, jazz, dobre wino, samochód inny niż daewoo...
                                dlaczego napisanie, że coś jest snobistyczne, budzi od razu ostre reakcje? Wypinasz od razu pierś i chcesz bronić biednych klientów przed zniesławieniem Produkt, który kosztuje 6, 8 albo i 10 razy więcej niż standart na rynku jest produktem niszowym. I jest produktem dla snobów, niekoniecznie obelżywie mówiąc. Dla klasy ludzi, którzy chcą być oryginalni, wyróżniać się, mieć wszystko w najlepszym gatunku i którzy są gotowi za to zapłacić dużo drożej niż powinni - dla samej separacji od powszedniości. To nie jest kwestia cenienia się twórcy - to jest kwestia znalezienia odpowiedniego klienta, samoocena twórcy nie ma nic do rzeczy. Muzyki poważnej możesz słuchać za małe pieniądze - ale jeśli kupisz zestaw HI-FI za 100 000 PLN, to jest to snobizm.

BTW - kto może mieć unikatowe zdjęcia w zamku lub starej willi, na sali zastawionej złotą zastawą dla 200 gości itp, itd. jeśli nie ludzie naprawdę bogaci? Pomysł jest ważny, ale możliwości się z rękawa nie wysypią, bez takich klientów ci fotografowie nie pokazaliby tak wiele, jak pokazują, być może mniej niż wielu innych mniej szanowanych.

Cała moja wypowiedź może być skrócona do stwierdzenia, że IMHO to nie jest standart za oceanem, oraz że u nas nie brakuje równie uzdolnionych fotografów, tylko nie ma warunków do zmajstrowania tak pięknie zaspokowanego i podanego produktu.
                                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...