Analog vs Cyfra

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chomsky
    Początki nałogu
    • 2005
    • 485

Sven- musisz sie nauczyc rzetelnosci, takze w dyskusji. Jesli czegos nie jestes pewien nie pisz. Nie w Moskwie tylko w Leningradzie, nie auta tylko rowery i nie rozdaja tylko kradna.
    Nie pozwolilbym sobie na eksperymenty nieznanym sprzetem na weselu.
    Byl to 350 D i jak kazdy Canon knocil zdjecia z 420 ex, ze nie wspomne o 550 ex. Sytuacja beznadziejna. Dlaczego na weselu? Knocilem w domu, plenerze i gdzie sie dalo.
    Podobno 580ex ma sie lepiej? To mozliwe?
    Dyskusja staje sie jalowa za przyczyna "nieodpowiedzialnego elementu". Zaczyna to obrazac moja inteligencje.
    cześć.Ch.
    Analog ma "dusze".

Komentarz

• birez
      Uzależniony
      • 2005
      • 609

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Stara sygnaturka na coś się przydała.
      No ba!
      Inwestycje poczynione za wczasu zaczynaja w koncu procentowac

Zamieszczone przez Kubaman
      birez, niezły mamy tutajk polew z małżonką - chyba by trza na piwko się umówić
      Co prawda z balkoniarzami sie nie umawiam ale dla Izy zrobie wyjatek
      Ale szczegoly raczej na privie (chono na irca) bo jeszcze nas tu zlinczuja

Komentarz

• snowboarder
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Właśnie - wszyscy krytycy cyfry pieją, że analogiem to się zawsze trzeba zastanowić co się robi, a cyfrą to tylko się "strzela". Czytałem kiedyś poradnik jakiegoś fachowca dotyczący nauki reportażu i street photo. Facet między innymi zalecał, aby kupić sobie całą lodówke filmów i codziennie brać ze sobą 10 rolek i robić, robić, robić zdjęcia. A kiedy nauka miała się przekształcić w doświadczenie i smak, należało brać 5 rolek.
        Kuba, nie wygrasz na rozsadne argumenty. Tu chodzi o dusze
        i wrazliwosc niedostepna nam, szarym uzytkownikom aparatow cyfrowych...

Komentarz

• Arkan
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1401

Arkan, kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że rozmowa z tobą nie jest tym czego pragnę :-? . <cut>
          To jestem w stanie zrozumieć, ale szczerze powiedziawszy mało mnie interesuje czego pragniesz - to Twoja sprawa i NTG. Ponieważ rozmowa Ci zeszła na temat co robi zwykle Arkan, to pozwolisz, że potraktuje jako wstęp do Twoich wywnętrzeń na temat mojej osoby. Nie sądzę abyś dla odmiany w tej kwestii miał coś mądrego do powiedzenia - ale cóż ryzyk-fizyk, jeśli odczuwasz chęć podzielenia się spostrzeżeniami na mój temat i tego co zwykle robię to zapraszam na PM - po co śmiecić tutaj. Co do tego kim jesteś nie mogę się wypowiedzieć - nie znam Cię i nie mam pojęcia kto to jest "balkoniarz".
          Co do zdjeć cz-b - którą konkretnie galerie innych twórców maz na myśli?

P.S.
          Kto to jest balkoniarz?
          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez chomsky
            Sven- musisz sie nauczyc rzetelnosci, takze w dyskusji. Jesli czegos nie jestes pewien nie pisz. Nie w Moskwie tylko w Leningradzie, nie auta tylko rowery i nie rozdaja tylko kradna.
            Nie pozwolilbym sobie na eksperymenty nieznanym sprzetem na weselu.
            Byl to 350 D i jak kazdy Canon knocil zdjecia z 420 ex, ze nie wspomne o 550 ex. Sytuacja beznadziejna. Dlaczego na weselu? Knocilem w domu, plenerze i gdzie sie dalo.
            Podobno 580ex ma sie lepiej? To mozliwe?
            Dyskusja staje sie jalowa za przyczyna "nieodpowiedzialnego elementu". Zaczyna to obrazac moja inteligencje.
            cześć.Ch.
            ty tesz musisz nauczyc sie rzetelnosci: nie kazdy Canon, tylko Canon obslugiwany przez Chomskyego

Komentarz

• thorin
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1990

A ja nie zastanawiam sie co robi lepsze zdjecia, zdjecie jak zdjecie, cyfra ma jedna wielka przewage, oczywiscie ekonomiczna tu trzeba uchylic czola, jednak matryca na kazdym zdjeciu hot i dead pixeluje tak samo, w analogu sam masz mozliosc wyboru filmu bezsrebrowego z rossmana, lub velvii co do Chomskyego, uwazalbym na slowa bo to znawca. Dzisiaj jeszcze, bylo nie bylo, czerwone swiatlo to problem z ktorym cyfry jakos dobrze nie sa sobie w stanie poradzic...

Komentarz

• Bartosz
                Bywalec
                • 2005
                • 146

O wiele można w dyskusji analog vs cyfra się spierać i prawdopodobnie bez szansy na porozumienie
                IMHO jest jedna bezdyskusyjna przewaga diapozytywu nad cyfrą: projekcja na ekranie. W cyfrze nawet drogie projektory są na razie co najwyżej kiepskie.
                Stara trzydziestoletnia Leica spokojnie przebija je jakością obrazu.

A zdjęcia lubię robić i tym i tym

pzdr
                Bartek
                EOSy

Komentarz

• Roki

Tak czytam sobie ten wątek i zastanawiam się, do czego ta dyskusja prowadzi. Czy to takie ważne, czym fotografujemy? Jeden woli to drugi tamto. Chyba dla fotografującego istotą rzeczy powinno być, dlaczego fotografuje. To czy będzie to analog czy cyfra to nasz subiektywny wybór z wszystkimi jego za i przeciw.

Komentarz

• Raff
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 778

A tak sobie patrzę po ścianach - i wiszą tam zdjęcia z cyfry i analoga. Tak mniej więcej pół na pół

Komentarz

• chomsky
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 485

Jutro do pracy! Akurat z cyfra! Skandal! Juz czuje jak rozsadek ze mnie uchodzi i staje sie powoli Svenem albo Kubamanem lub jakims balkonowcem, uparcie focacym sasiednie bloki. Ciemnosc widze, ciemnosc.
                      czesc.Ch.
                      Analog ma "dusze".

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez chomsky
                        Jutro do pracy! Akurat z cyfra! Skandal! Juz czuje jak rozsadek ze mnie uchodzi i staje sie powoli Svenem albo Kubamanem lub jakims balkonowcem, uparcie focacym sasiednie bloki. Ciemnosc widze, ciemnosc.
                        czesc.Ch.
                        bardzo merytoryczna dyskusja z twojej strony chomsky

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Zamieszczone przez Roki
                          Tak czytam sobie ten wątek i zastanawiam się, do czego ta dyskusja prowadzi. Czy to takie ważne, czym fotografujemy? Jeden woli to drugi tamto. Chyba dla fotografującego istotą rzeczy powinno być, dlaczego fotografuje. To czy będzie to analog czy cyfra to nasz subiektywny wybór z wszystkimi jego za i przeciw.
                          No widzisz, a niektórym gula rośnie, kiedy nie mogą być "lepsi" od innych. Czy to świewtlistością, czy to duszą czy to plastyką itd. zawsze czymś muszą być lepsi od szaraków i balkoniarzy.
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Zamieszczone przez Arkan
                            potraktuje jako wstęp do Twoich wywnętrzeń na temat mojej osoby.
                            błąd myślowy. Nie jestem zainteresowany twoją osobą.
                            nie mam pojęcia kto to jest "balkoniarz".
                            cytuję chomskiego, który podobnie do ciebie jest prawdziwym znawcą i robi analogiem, średnim formatem, BW i do tego na stałkach. Czysta czystość formy. Cyfra be, ale to wiedzą tylko wtajemniczeni.
                            Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Zamieszczone przez snowboarder
                              Kuba, nie wygrasz na rozsadne argumenty. Tu chodzi o dusze
                              i wrazliwosc niedostepna nam, szarym uzytkownikom aparatow cyfrowych...
                              racja, ja patuję - zostaję w swojej niesłuszności z cyfrą, zoomami i badziewnym 20D
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

Jak będziesz wyrzucał 400/5.6 to powiedz, to przyjdę pod śmietnik
                                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...