czy ktoś z was zna adresy gdzie są wytyczne poprawnego wykonania zdjęcia paszportowego?Kiedyś takie wytyczne były na stronie MSW iA, niestety nie mogę tego odszukać.
zdjęcia do paszportu
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Niedawno slyszalem, ze maja lub juz zmienily sie zasady robienia zdjec paszportowych na takie jakie sa w uni.Zamieszczone przez kedar6890czy ktoś z was zna adresy gdzie są wytyczne poprawnego wykonania zdjęcia paszportowego?Kiedyś takie wytyczne były na stronie MSW iA, niestety nie mogę tego odszukać.
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Komentarz
-
-
Przylacze sie z moim pytaniem "paszportowym".
Obecnie wymagane jest aby rowniez male dzieci mialy paszport - taka informacje uzyskalem z biura paszportow.
Pytanie jest jak wykonac zdjecie paszportowe malego dziecka ok. 2 lat?
Z jednej strony sa okreslone wymagania co do "pozy" osoby fotografowanej (pamietam ile bylo odrzuconych zdjec przez biura paszportoiwe jak weszly w tym zakresie nowe regulacje/przepisy/wymagania) - zas z drugiej strony jak małe dziecko "zmusic" aby przez chwile pozowalo w taki a nie inny sposob?
Czy ktos probowal sam takie fotki wykonac?
Czy moze lepiej pojsc do profesjonalisty (studio fotografczne/zakład) i tam wykonac te fotke?
Czy zawodowiec strzela serie i wybiera wowczas to odpowiednie?
I jeszcze jedno - czy sa przepisy ktore mowia ile (jaki czas) takie zdjecie bedzie OK - tzn. nikt nie zakwestionuje (np. na lotnisku) ze jest nieaktualne - dzieci w tym wieku rosna dosc szybko i ich wyglad tez sie zmienia :-)
Pozdrawiam
marekk_okKomentarz
-
Oj! Bardzo różnie bywa z tymi zakładami. Wyobraź sobie jakie było moje żdziwienie, kiedy jakieś dwa lata temu zupełnie nieoczekiwanie byłem zmuszony pójść do zakładu zrobić sobie dowodowe. Niby wszystko w porządku, zakład jak zakład, chwilkę swojego odstałem. Kiedy mnie poproszono na krzesełko wyskoczyła jakaś 20-latka z minikompakcikiem, strzeliła mi w ślipia, a po 0,5 godzinie dostałem fotki gdzie wyglądałem jak po 3-dniowym przepiciu
Jeśli to możliwe skorzystaj ze sprawdzonych miejsc.
Każdy wie, pogranicznik też, że dzieci szybko rosną. Nie ma co przesadzać. Największą skrupulatnością z mojego doświadczenia (kilkanaście lotów tu i tam) odznaczają się polscy pogranicznicy na okęciu. Gdziekolwiek gdzie bywałem mało kto poza odprawą biletową interesował się moim paszportem, a wątpię by nawet na okęciu dopatrywano się zgodności szczegółów zdjęcia z regulacjami prawnymi w tym względzie.C-F-K - foreverKomentarz
-
Ostatnio skladalismy o nowy paszport dla corki i w noc przed wyznaczonym terminem zorientowalem sie, ze nie mamy zdjec :-)
Znalazlem wytyczne - szybka sesja o 7 rano - i nawet sie udalo. Wydrukowalem na domowej drukarce, ale rowniez nagralem obrobione zdjecie na cd. Troche krecili nosem na jakosc z drukarki, ale przyjeli cd i nie ma problemu.
O wszystkim poczytacie tutaj (PDF): Wytyczne dot. zdjec paszportowych. To jest oficjalny pdf ze strony ambasadu. Znajdziecie w nim odpowiedzi na wlasciwie wszystkie Wasze pytania.
pzdrw
Tomek
PS. Co do wieku, to moja corka ma 7,5 roku, a paszport robiony, kiedy miala 10 miesiecy (do tego nosi jeszcze okulary). Nigdzie nie bylo problemu, z wyjatkiem polskich lotnisk, gdzie bylismy czasem pouczani o potrzebie wymiany.
Wg nowych przepisow dzieciom do lat 5 wydawane sa paszporty roczne, a dzieciom 5-13 lat - 5 letnie.Ostatnio edytowany przez zOOn; 4223.Komentarz
-
Mi do legitki cyknął "profesjonalista" w kodaku na Nowym Świecie, nie wiem, niechcący czy specjalnie skompensował, jak na moje oko, o -2/3 EV... No comments...
A co do paszportowych... Do maja miałem paszport wydany w 1998 roku, ze zdjęciem uroczego 10-latka (t.j. mnie
), i nigdzie się nie czepiali, że kudły nie takie, itp itd
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.Komentarz
-
Bardzo dziekuje wszystkim za wskazówki :-)
Nie wiem czy uda mi sie namówic mojego 2-letniego synka na pozy zgodne z instrukcja :-)
Jesli dobrze rozmumiem to jak w biurze paszportowym przyjmą zdjecie to dalej bedzie ok? Moze sam sprobuje te fotke zrobic?
Troche to denerwujace ze co rok bede musial robic nowy paszport i powtarzac zdjecia.
Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Dla kochanego dziecka wszystko! A codziennie nowe fotki traktuj ja ciekawy pomysł na folio, chociażby. Codziennie paszportowe, przez parę lat...jak dla mnie rewelacja, nie widziałem czegoś takiego.C-F-K - foreverKomentarz
-
Od urodzenia synka robilem dokladnie co miesiac zdjecia "golasa" na wadze przez rok. Dzis jest fajny "zestaw" - szczegolnie ze w tym okresie dziecko bardzo szybko sie zmienia :-)
Codzienne paszportowe przez kilka lat - to tez by byl ciekawy pomysl - lecz wymaga m.in. codziennej obecnosci - a ja niestety troche podrozuje.Komentarz
Komentarz