Stop bykom w internecie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Stop bykom w internecie

Więcej o akcji w tym miejscu.
    http://plieth.com
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Już kiedyś na forum toczyła się dyskusja o bykach. Jestem jak najbardziej za tą akcją, ale to walka z wiatrakami. Aż mrużę oczy, gdy widzę byki w postach forumowiczów, ze strachu, że złapię bakcyla i sam zacznę bezwiednie tak pisać.

Komentarz

• -=Festyk=-
      Uzależniony
      • 2005
      • 666

Dodałem sobie słownik do ulubionych;-)

||Galeria

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Ja tez jak najbardziej jestem za. Tyle, ze to juz bylo i chyba bedzie znowu jak do tej pory Ale wspieral bede jak tylko bede mogl.

p13ka. Masz racje. Mozna sie zarazic. Wlasnie przez net i te wszystkie "kfiadki" moja ortografia zeszla na psy.
        Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
        ...

Komentarz

• heniek
          Uzależniony
          • 2004
          • 614

popieram!
          ale znając życie to poprawa będzie na krótko..
          pozdrawiam
          Heniek

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

To może należy iść za ciosem i zaproponować, oprócz walki z tzw. bykami (błędami ortograficznymi), walkę z błędami składniowymi, interpunkcyjnymi, używaniem spolonizowanych słów obcojęzycznych, itd? Zmierzalibyśmy wówczas w kierunku pojmowania języka na modłę francuską. Okazałoby się ponadto, że tak naprawdę to żadna wiadomość (polski odpowiednik "posta") nie może zostać wysłana, gdyż jej sformułowanie wymaga pokaźnej wiedzy korektorskiej.

Podsumowując - mimo tego, że obowiązuje ustawa o ochronie języka polskiego uważam, że nie jest realistycznym wymaganie pisania w ramach róznorakich internetowych forów dyskusyjnych w zachowaniem wszystkich reguł określających język polski. Do błędów trzeba się zatem niestety przyzwyczaić. W przeciwnym przypadku stawiamy się trochę w roli samozwańczych nauczycieli języka polskiego. [Inna sprawa, że i oni robią błędy. Wystarczy poprosić ich o tekst, który przejrzy zawodowa korektorka pracująca dla prasy.]

Natomiast nie jest dopuszczalne występowanie jakichkolwiek błędów w słowie pisanym kupowanym za pieniądze (książki, prasa).

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Może wprowadzimy zasadę, że moderatorzy podkreślają błędy w postach na czerwono?
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• perlpa
                Początki nałogu
                • 2005
                • 350

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                Może wprowadzimy zasadę, że moderatorzy podkreślają błędy w postach na czerwono?
                Może to by coś dało? Pewnie autorom tekstów z bykami (w tym i mnie ) zrobiło by się głupio i zmobilizowali by się nieco.

P.S. Przy postach autora upstrzonych czerwonymi korektami jego L-ki w stopce nie były by już chyba takie super.

Komentarz

• sail0r
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 198

eetamm jesteście starzy nudziarze.... mogę zrozumieć, że komuś się błędy ortograficzne na stronie nie podobają... ale co komu przeszkadza text n4p1s@ny w t3n sp0sób????? ;P to tak jakby wszystkie fotki musiały być ostre z pięknymi kolorami... czasami inaczej jest fajnie ;-)
                  S45 user

Komentarz

• -=Festyk=-
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 666

Zamieszczone przez sail0r
                    ... ale co komu przeszkadza text n4p1s@ny w t3n sp0sób????? ;P to tak jakby wszystkie fotki musiały być ostre z pięknymi kolorami... czasami inaczej jest fajnie ;-)
                    Mnie taki tekst denerwuje.Moim zdaniem to nie jest fajne

||Galeria

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Zamieszczone przez sail0r
                      ale co komu przeszkadza text n4p1s@ny w t3n sp0sób????? ;P
                      Mi. Oraz myślę, że co najmniej 80% procentom użytkowników.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Robson01
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1574

Jestem jak najbardziej za. Czasami jak się czyta posta to nie wiadomo o co chodziło autorowi. Przy odrobinie dobrej woli nie jest to niemożliwe, dotyczy to również używania właściwych liter (ś,ć,ł,ó itp.)
                        Canon
                        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Zamieszczone przez Robson01
                          dotyczy to również używania właściwych liter (ś,ć,ł,ó itp.)
                          Nie dotyczy :> Brak polskich znakow to zupelnie inna para kaloszy Z reszta byla juz o tym dyskusja na forum

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Robson, a interpunkcji to też dotyczy?

Komentarz

• tpop
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1465

Ja jak widze cos takiego to piany dostaje:

Elo słiitaski :* Wielkie sorx she tak dłógo nie pisałam, ale moje słiiiit ziomki ostatnio mam taq mauo czasó rze chasem nie zdonżam sopie mejkapu sropić. Ehhh.. arz mi rzal o tym pisać, vienc moje słiiitaski lepiej povrooce do tego co siem działo dekadem (viem she to byuo 3 miehy temoo bo siem oochyuam na takiej lekci WINX - historyi) temó chyli moih vakacyjeq
                              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

Pracuję...