Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Trosze poszukalem ale nie znalazlem, moze sam doradzisz jakies fajne miejsce z tania optyka; nowa/uzywana do luster canona w Berlinie ? Komis, sklep itp ?
W Szczecinie nie ma nikc konkretnego do Canona (mowie o ogladaniu i macaniu), a jak Panna bedzie sie rozgladac za ciuszkami. Kiedy juz wykaze sie cierpliwoscia i powiem w czym jej slicznie to chetnie bym podjechal poogladac jakies klamoty. Chocby jakies pierscienie czy soczewki makro, lub tym podobne.
Jutro moze sie wybiore i fajnie byloby znac juz jakis adres.
Zalezy mi na miejscu gdzie faktycznie mozna cos utrafic, przymierzyc, poprzebierac.
Z gory wielkie dzieki za pomoc,
Pozdrawiam sedecznie,
Parteq
AGO ja dosc czesto bywam, glownie na lotnisko, czesto czysto spacerowo w okolicach alexander platz lub na kababie w tureckich czesciach od schonefelda zawitam 12 stycznia, 21 stycznia oraz 11 lutego.
BTW AGO jak bys mial problemy (odpukać) z canonem to kolo zoo jest serwis.. polecam.. sprawy ktore na Zytniej powoduja owrzodzenie zeladka tam zalatwiaja od reki i bez stresu
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
Mam 300D kupione w podberlińskim sklepie foto. Do Berlina bliżej mi niż do Warszawy, a przydało by się już to i owo przeczyśić..
Pozdrawiam
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
nie ma problemu, mi regulowali body z sigma + czyszczenie.. nic nie chcieli za to, ewentuyalnie napisz maila do nich.. to glowny serwis jest na karcie gwarancyjnej
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
Właśnie stuknęło mi 10tys. fotek, powoli oswajam się z myslą, że niebawem będę musiał wymienić migawkę.. Do Berlina mi bliżej niż do Warszawy (100/400km).
Ciekawe, czy mam szansę na wymianę w ramach gwaracji.. Aparat kupiłem w Niemczech w marcu tego roku, a oni daja 2 lata gwarancji...
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
u nich jest nieco inne podejscie niz u nas.. nasz klient nasz pan.. mailnij a sam zobaczysz
Właśnie stuknęło mi 10tys. fotek, powoli oswajam się z myslą, że niebawem będę musiał wymienić migawkę.. ...
To po ilu zamiarzasz ją wymienić ? I na pewno migawke ? Ta dociągnie ci do 60 000 - 65 000 jak nic. Chyba że myślisz o systemie uchylania lustra ? Ale tu nie ma reguły. Robiłbym az klęknie.
Driver... Tu i ówdzie czytałem, że migawka w 300D ma zywotność 15-20tys. zdjęć. W 20D jest większa - ponad 20tys. Mówie na podstawie tego, co słyszałem.
Asterix:
u nich jest nieco inne podejscie niz u nas.. nasz klient nasz pan.. mailnij a sam zobaczysz
Hm... wiem coś o tym. Od 5 lat pracuje w tzw. Kundendienst - dziale obsługi klienta w niemieckiej firmie produkującej meble
Mój szef ciągle mi powtarza: "der Kunde ist König" i że "er zahlt unsere Rechnungen"
Oby byli tak mili i wyrozumiali dla mnie jak ja czasami muszę być dla nich
BTW AGO jak bys mial problemy (odpukać) z canonem to kolo zoo jest serwis.. polecam.. sprawy ktore na Zytniej powoduja owrzodzenie zeladka tam zalatwiaja od reki i bez stresu
Narazie bez problemu hula ale jakby co to dzieki za info - przyda sie pewnie bo poodkurzac matryce kiedys trzeba
Tak, co do serwisu i podejscia to w polsce jeszcze mamy jeszcze 3-ci swiat ... ale bedzie lepiej. W wiekszosci przypadkow pokutuje jeszcze jakies dziwne przeswiadczenie, ze klient zalezny jest od sprzdawcy a to chyba w druga strone dziala.
Trosze poszukalem ale nie znalazlem, moze sam doradzisz jakies fajne miejsce z tania optyka; nowa/uzywana do luster canona w Berlinie ? Komis, sklep itp ?
W Szczecinie nie ma nikc konkretnego do Canona (mowie o ogladaniu i macaniu), a jak Panna bedzie sie rozgladac za ciuszkami. Kiedy juz wykaze sie cierpliwoscia i powiem w czym jej slicznie to chetnie bym podjechal poogladac jakies klamoty. Chocby jakies pierscienie czy soczewki makro, lub tym podobne.
Jutro moze sie wybiore i fajnie byloby znac juz jakis adres.
Zalezy mi na miejscu gdzie faktycznie mozna cos utrafic, przymierzyc, poprzebierac.
Z gory wielkie dzieki za pomoc,
Pozdrawiam sedecznie,
Parteq
Co to jakiegos fachowego sklepu z aparatami ... to niestety nie znam ... ale jak chcesz jakies adresy centrow z ciuszkami to wal smialo Ja kupuje glownie na web-sklepach lub eBayu.
Driver... Tu i ówdzie czytałem, że migawka w 300D ma zywotność 15-20tys. zdjęć. W 20D jest większa - ponad 20tys. Mówie na podstawie tego, co słyszałem.
To z pełną odpowiedzialnością moge ci powiedzieć że żle czytałeś
W moim czysta de już naprawde niedługo zobacze 3 z przodu ( i 4 zera za nią ) i wcale nie mam zamiaru jej jeszcze wymieniać
a 20 000 w 20 D to wogóle jakaś pomyłka. Znam nikona D70 który trasnął na migawie setke ( tysięcy oczywiście ) i przeżył tą operacje wiec dwudziestka wytrzymuje tą ilosć z przyslowiowym palcem w ....
lustro , tak, to sie moze sypnąć ale nie migawa. nie ma bata.
Driver... Tu i ówdzie czytałem, że migawka w 300D ma zywotność 15-20tys. zdjęć.
Chłe chłe.. dwa duże airshow? ;-)
Zamieszczone przez woyd
W 20D jest większa - ponad 20tys.
To mój już nie żyje od pół roku ;-)
A tak serio: owszem, jest coś takiego jak gwarantowana wytrzymałość migawki (i rzeczywiście, chyba gdzieś w tych okolicach), ale z tym, co zaobserwuje "Joe Average" to ma niewiele wspólnego. Myślę, że przeciętnie jedno i drugie body powinno do 50k dociągnąć. A jakiś czas temu mignął mi w sieci facet, który chwalił się 10D, które wysiadło grubo po setce
Moglbys podac linki do tego tu i owdzie?
Gwarantowana wytrzymalosc migawki wyglada tak:
"migawka w 20D ma zwiekszona wytrzymalosc - 100 000 deklarowane przez Canona, 350D ma wytrzymac 50 000"
Faktyczna bywa roznie. Jesli przed koncem gwarancji kigawka ci siadze a stuknie mniej niz gwarantowana ilosc - to powinni wymienic za darmo (serwiz na Zytniej pewnie by pyskowal, serwis w Berlinie bez szemrania wymieni). Jesli po okresie gwarancyjnym padnie ci zanim osiagniesz ta ilosc - to niestety...
Co do tak szybkiego padania jak czytales - w 300D pada lusterko od AF a nie migawka... niezaleznie od ilosci cyknietych zdjec, nawet po 1 tys sie zdarzalo.
W 350D czy 20D - nic takiego nie czytalem...
Komentarz