Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości .

.... co tę GO powiększa albo pomniejsza, albo psuje (a co to znaczy?),

Mamy punkt X na osi fotografowania na który ostrzymy.
    Jak duża jest ta ostrość w punkcie X w obrazie stworzonym przez obiektyw decyduje jakość obiektywu.

"Poruszając się" wzdłuż tej osi fotografowania, od tego punktu X :
    - w kierunku aparatu
    - w kierunku przeciwnym
    następuje spadek ostrości.

Jak szybko/dużo (w funkcji odległości od punktu X) ta ostrość spada zależy od ogniskowej, przesłony i odległości od obiektywu do punktu X.

Mamy więc pewien rozkład ostrości (tzw. krzywa dzwonowa R(ostrość, odległość od punktu X)) "w głąb" ujęcia.
    Szybko spada ostrość (krzywa R jest wąska ) gdy ogniskowa obiektywu jest długa, otwór przesłony duży i odległość do punktu X mała.
    Wolno spada (krzywa R jest szeroka) gdy ogniskowa jest mała, otwór mały a odległość do punktu X duża

Obraz wytwarzany przez obiektyw, z tym rozkładem ostrości R, pada na film/matrycę i zamieniany jest na zdjęcie, wydruk lub obraz na monitorze.
    Ta zamiana związana jest z pogorszeniem ostrości, w różny sposób przez różne czynniki (powiększanie optyczne klatki filmu, rozdzielczość matrycy, zmiana rozdzielczości z rozdzielczości matrycy do rozdzielczości monitora/wydruku, ...)
    Kształt rozkładu R się nie zmienia, ale zmniejsza się cała ostrość (krzywa dzwonowa "opada").

Zdefiniowane są kryteria ostrości gdy przy obserwacji (zdjęcia, obrazu na monitorze, wydruku) uznajemy że coś jest ostre a co ostre nie jest.
    Głębia ostrości to odległość na osi fotografowania pomiędzy punktami z i k, wokół punktu X, w których uznajemy że obraz zaczyna być ostry a następnie uznajemy że kończy się ostrość.

Gdy jednak ostrość całego obrazu się zmniejsza (w tym także w punktach z, X, k) to nie możemy uznać że w punkcie z obraz jest już ostry a w punkcie k jeszcze ostry, w obu będzie nieostry.
    W typ przypadku uznamy że ostrość rozpoczyna się w punkcie z1, bliżej punktu X i kończy w punkcie k1 też bliżej punktu X.
    Głębia ostrości uległa zmniejszeniu.

Odpowiedzialnym za powstawanie i wielkość GO obserwowanej na zdjęciu, wydruku, monitorze jest obiektyw (fizyka) i jego jakość.

Przy zamianie obrazu tworzonego przez obiektyw na zdjęcie, wydruk, lub obraz na monitorze następuje zmniejszenie ostrości.

Wielkość zmniejszenia ostrości do wynikowej, obserwowanej ostrości (a w konsekwencji na zmniejszenie, "psucie" obserwowanej GO) zależy od różnych czynników (powiększanie optyczne klatki filmu, rozdzielczość matrycy, zmiana rozdzielczości z rozdzielczości matrycy do rozdzielczości monitora/wydruku, ...)

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Zamieszczone przez jan pawlak
      .... co tę GO powiększa albo pomniejsza, albo psuje (a co to znaczy?),

Odpowiedzialnym za powstawanie i wielkość GO obserwowanej na zdjęciu, wydruku, monitorze jest obiektyw (fizyka) i jego jakość.

Przy zamianie obrazu tworzonego przez obiektyw na zdjęcie, wydruk, lub obraz na monitorze następuje zmniejszenie ostrości.

Wielkość zmniejszenia ostrości do wynikowej, obserwowanej ostrości (a w konsekwencji na zmniejszenie, "psucie" obserwowanej GO) zależy od różnych czynników (powiększanie optyczne klatki filmu, rozdzielczość matrycy, zmiana rozdzielczości z rozdzielczości matrycy do rozdzielczości monitora/wydruku, ...)

jp
      W pewnych sytuacjach o ostrości zdjęcia cyfrowego nie decyduje rozdzielczość obiektywu, ale rozdzielczość matrycy.
      Jest to dobrze wytłumaczone w tym artykule autorstwa Jacka Kardasiewicza:

Czy lustrzanka cyfrowa może wyostrzyć na nieskończonoœć?

Fakt, że obiektywy mają różne charakterystyki MTF, nie jest uwzględniany przez kalkulatory GO. Także oko ludzkie ma skłonność do interpretacji obrazu wg jego wewnętrznych proporcji ostrości, koloru i kontrastu. Oko uwzględnia to, że obraz z obiektywu mydlanego, czyli niezbyt wyraźny nawet w płaszczyźnie ostrości, ma proporcjonalnie do tego narastające rozmycie poza tą płaszczyzną i interpretuje GO w zasadzie tak samo, jak zdjęcie z obiektywu b. ostrego. Ocenia się całościowo zdjęcie pod kątem jego kontrastu i wrażenia ostrości w jej płaszczyźnie, a nie rozpatruje się zmiany GO w zależności od MTF obiektywu. Ponadto zdjęcie z mydlanego obiektywu daje się dość dobrze wyostrzać programowo, a jeżeli jeszcze dodatkowo zredukujemy skalę, w jakiej będzie drukowane lub wyświetlane, to wpływ MTF zostaje zniwelowany. Różnica sprowadzi się do użytecznej skali prezentacji zdjęcia.

Wszystkie zdjęcia powinno się oceniać pod względem ostrości i GO w widoku pełnoekranowym, który pełni funkcję symulacji wydruku do dowolnego formatu, ale oglądanego w proporcjonalnej do niego odległości dobrego widzenia. Standardową odległością jest przekątna obrazu. W przypadku pocztówki 10x15 cm jest to 18 cm, a ponieważ rozdzielczość monitora jest 4x mniejsza, od rozdzielczości wydruku, to zwykle siedzimy w odległości 75 cm od ekranu (na wyciągniętą rękę), albo używamy okularów, aby zachować ten dystans, i widzimy obraz tak, jak byśmy oglądali pocztówkową odbitkę z odległości 18 cm.

Widok 100% pikseli służy jedynie do wstępnego oszacowania wielkości użytecznej skali prezentacji lub wydruku, czyli badamy czytelność drobnych detali, a nie dywagujemy nad GO. Jak w widoku 100% mamy mydło, to próbkujemy mniejsze powiększenia do momentu, aż obraz na monitorze wyda nam się i ostry, i szczegółowy zarazem.

Obrazy ostre i szczegółowe w płaszczyźnie ostrości w widoku 100% są użyteczne do ekstrapolowania ich do większych, niż natywny format wydruku.
      Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 5119

Warto się zapoznać z całością wiedzy zaprezentowanej na tej stronie internetowej

Jurek Plieth Photography - Technics

a szczególnie z tym:

Ostroœć zdjęć w fotografii cyfrowej - mity i fakty

i z tym:

Głębia ostroœci
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Smartfony, kompakty itp. jak masz ustawioną ogniskową np. "100mm" to oznacza TYLKO .....

jp
          Ale gdzie ja pisałem o jakiś smartfonach i kompaktach z ogniskową 100mm. Aż tyle nie wypiłem w tego Sylwestra, bo nijak nie ogarniam jak się ma Twoja odpowiedź do tego o co zapytałem ? Bez obrazy ale jeśli tak ma wyglądać merytoryczna rozmowa to się nie dziw że to raczej wzbudza żarty i ironię a nie dochodzenie do jakichś konstruktywnych wniosków.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4335

Ale gdzie ja pisałem o jakiś smartfonach i kompaktach z ogniskową 100mm. Aż tyle nie wypiłem w tego Sylwestra

Ekwiwalent ogniskowych "stosuje się" do wszystkich urządzeń mających matrycą mniejszą fizycznie od matrycy FF. Do nich należy także Twoja kamera.
            Chodzi o to, by gdy ustawi się na obiektywie np. "100mm" widzieć przez wizjer/na monitorku "tyle samo świata" we wszystkich urządzeniach.

Ale rzeczywista ogniskowa jest mniejsza (od w tym przypadku 100mm), tym mniejsza im mniejszy rozmiar fizyczny matrycy.
            W instrukcjach obsługi, w specyfikacjach w necie można znaleźć jaki jest rzeczywisty zakres ogniskowych tych aparatów/kamer.

Natomiast w lustrzankach FF i APS-C gdy wstawisz obiektyw EF 100mm, to w obu przypadkach masz GO taką samą (jeśli przesłona i odległość takie same) bo są te same (fizyka) parametry ujęcia ale w konsekwencji mniejszej matrycy w APS-C obraz jest wykadrowany (ze środka obrazu FF)

Tak więc, gdy przystawiasz do oka lustrzankę FF z obiektywem 100mm i kompakt (kamerkę, ...) z nastawioną ogniskową 100mm to masz ten sam kąt widzenia ale różne GO bo są różne rzeczywiste ogniskowe.

jp

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez atsf
            Warto się zapoznać z całością wiedzy zaprezentowanej na tej stronie internetowej

Jurek Plieth Photography - Technics

a szczególnie z tym:

i z tym:

Głębia ostroœci
            dzięki za linki

jp
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Ale gdzie ja pisałem o jakiś smartfonach i kompaktach z ogniskową 100mm. Aż tyle nie wypiłem w tego Sylwestra

Ekwiwalent ogniskowych "stosuje się" do wszystkich urządzeń mających matrycą mniejszą fizycznie od matrycy FF. Do nich należy także Twoja kamera.

jp
              Bzdura i to wierutna. W kilku kamerach których używam w każdej są podane ogniskowe rzeczywiste.
              Ale to pokazuje ile są warte te wszystkie Twoje wywody. Nie bierz tego personalnie, pewnie jesteś fajnym gościem ale wiedzę masz moim zdaniem zbyt małą żeby formułować tu tak kategoryczne wnioski.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4335

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Bzdura i to wierutna. W kilku kamerach których używam w każdej są podane ogniskowe rzeczywiste.
                Ale to pokazuje ile są warte te wszystkie Twoje wywody. Nie bierz tego personalnie, pewnie jesteś fajnym gościem ale wiedzę masz moim zdaniem zbyt małą żeby formułować tu tak kategoryczne wnioski.
                Nigdy nie trzymałem w ręku kamery dlatego w odpowiedzi mojej był smartfon, kompakt.
                Na pewno ekwiwalent ogniskowych dotyczy urządzeń do "robienia zdjęć", .... zaskoczyłeś że tych do filmowania "nie dotyczy" ???
                Czy mógłbyś podać typ tej/tych kamer i między czym porównywałeś GO ?

jp

--- Kolejny post ---

W "międzyczasie" trochę prywaty.
                To jest ostatnie zdjęcie, kilka miesięcy temu, z wtedy jeszcze mojego zestawu EOS 1Ds2 + EF 24-105, ogniskowa 100mm, przesłona 5,6, odległość "nieznana"
                Sprzedawałem wtedy ten zestaw i chodziło o szybkie sprawdzenia jak "pasuję" AF tego body z tym obiektywem.

Gdyby przyjąć, ze ostro jest od 8,5 cm do 10,5 cm to GO wynosi w tym przypadku około 1,5 cm

jp

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Nigdy nie trzymałem w ręku kamery dlatego w odpowiedzi mojej był smartfon, kompakt.
                  Na pewno ekwiwalent ogniskowych dotyczy urządzeń do "robienia zdjęć", .... zaskoczyłeś że tych do filmowania "nie dotyczy" ???
                  Czy mógłbyś podać typ tej/tych kamer i między czym porównywałeś GO ?

jp
                  Sony EX1R, Canon C100, Panasonic AG-AC 160 i kilka innych.
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 5119

No rzesz...!

Standardowy zoom do FF ma przykładowo zakres 28-80 mm (kiedyś takie były, a teraz przeważa 28-70 mm), do APS-C ma 18-55 mm (tj. ekwiwalent 29-88 mm), do 4/3 jest ca 14-42 mm (tj. ekwiwalent 28-84 mm) i TE oznaczenia są naniesione na obiektywy! Do kompakta Canon A-620 z matrycą 1/1,8" obiektyw jest o ogniskowych 7,3-29,2 mm i to też jest napisane na obiektywie (odpowiednik 35-140 mm dla FF)! Wyjątkowo niektórzy producenci podają na aparatach lub na obiektywach ekwiwalenty ogniskowej odniesione do FF, tak robi(ł) np. Fujifilm.

Użytkownik nowy, że tak powiem dziewiczy, bo nieobciążony historyczną wiedzą o świecie fotografii analogowej w ogóle sobie nie potrzebuje nic przeliczać względem wartości ogniskowych i przesłon. Jeśli się chce dowiedzieć, czemu mu wychodzą takie duże głębie ostrości na zdjęciach, to mu wystarcza wytłumaczenie, że RZECZYWISTE ogniskowe w jego obiektywach są krótsze, niż w większych aparatach, o większych liniowo matrycach. Przecież zakres obiektywu do A-610 się kończy tam, gdzie standardowy zoom do FF się dopiero zaczyna (29,2 mm vs 28 mm)! Na krótkim końcu (ekw. 35 mm) tego zooma przy f/2,8 robiłem tysiące zdjęć z GO od półtora metra do nieskończoności, nastawiając na ca 3,15 m, a na FF z obiektywem 35 mm przy takim świetle miałbym GO rzędu 1,43 m, tysiące razy mniejszą!
                    Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Sony EX1R, Canon C100, Panasonic AG-AC 160 i kilka innych.
                      Ogniskowa obiektywu w SonyEX1R to 5,8 do 81,2 mm (odpowiednik od 31,4 do 439 mm dla obiektywu 35mm) czyli ekwiwalent 5,4 razy
                      http://www.sony.pl/pro/product/broad...specifications

Jeśli ta kamera była "w porównaniu" to wiadomo już dlaczego tutaj była znacznie większa GO przy tym samym kącie widzenia jak w kamerze typu FF (z tak zwanym obiektywem 35mm, tak w "żargonie" nazywają się wszystkie obiektywy typu EF)

Jeśli ustawiłeś ogniskową np. "100mm" , to rzeczywista ogniskowa była około 18mm tylko

jp

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Cieszę się że powiedziałeś mi to co wiem od kilku lat używając tej kamery .
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

Cieszę się że powiedziałeś mi to co wiem od kilku lat używając tej kamery .
                          ok, stawiasz "wirtualne" piwo !

Filmowaniem zajmujesz się profesjonalnie (dla kasy, zawód) czy hobby ?
                          Mnie nic do filmowania nie ciągnie, nawet nie wiem czy w mojej puszce ta funkcja działa.

jp

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

ok, stawiasz "wirtualne" piwo !

Filmowaniem zajmujesz się profesjonalnie (dla kasy, zawód) czy hobby ?
                            Mnie nic do filmowania nie ciągnie, nawet nie wiem czy w mojej puszce ta funkcja działa.

jp
                            Odpowiedź wyślę na PW. Żeby tu nie śmiecić .
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• pan.kolega
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2817

Teraz w necie jest mnóstwo informacji które przedstawiają wyobrażenia autorów, te informacje są powielane, przeinaczane itd.
                              Potem przedstawiane w dobrej wierze przez kolejne osoby.
                              Bardzo trudno jest dotrzeć do rzetelnych informacji, trudno jest je zweryfikować. Szukamy informacji bo czegoś nie wiemy, nie rozumiemy więc nie możemy ocenić że ta do której dotarliśmy jest poprawna.
                              Niestety powyższe to świeta prawda. Papier jest cierpliwy, a internet jeszcze bardziej.

To, co można znależć w poniższych tekstach jest dość stare, np. "Średnica pojedynczego punktu światłoczułego matrycy, to nie mniej niż 0,015 milimetra"

Czy lustrzanka cyfrowa może wyostrzyć na nieskończonoœć?

Wnioski z dywagacji sa kuriozalne, głównie z powodu robienia róznicy między analogiem i cyfrą, tam gdzie praktycznie żadnej nie ma.

"Co więcej, nie zdają sobie z tego sprawy niektórzy zawodowi fotografowie z wieloletnim stażem. Dotyczy wszystkiego, co ma wbudowaną cyfrową matrycę do rejestracji obrazów." (Znaczy, nie dotyczy "analogowego" filmu)

Np. mowa o fotografowaniu Nikonem D70, szkło 20 mm, odległość 300 m:
                              "Możemy zatem zapomnieć o zarejestrowaniu poszczególnych igieł drzew iglastych, pojedyncze liście i gałęzie też nie będą widoczne."
                              Wniosek autorów taki, że aparat cyfrowy nie może zrobić ostrego zdjęcia z większej odległości, tylko z bliska!!! Lustrzanką cyfrową nie da sie zrobić ostrego zdjecia w nieskonczości! No tak, oczywiście film może zarejestrować igły drzew z 300 m obiektywem 20 mm!

Przy tym obiektywie pole widzenia w poziomie to około 350 m. Jesli igła ma ok. 1 mm, to żeby zacząć odróżniać te igły trzeba elementu filmu czy matrycy o rozmiarach mniejszych niż 68 nanometrów. Coś kilkakrotnie mniejszego niż długość fali światła, czego nie da się zobaczyć przez najlepszy mikroskop optyczny. Tymczasem wiadomo, że wynikowe ziarno na negatywie widać przez lupę albo prosty mikroskop typu 25x.

O rozmiarze ziarna w filmach jest tutaj:

Photographic Film
                              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• cobalt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 1513

Zamieszczone przez pan.kolega
                                Niestety powyższe to świeta prawda. Papier jest cierpliwy, a internet jeszcze bardziej.
                                Co nie zmienia faktu, że fotoziutki przepisują na swoich stronach dogmaty ze starych książek i rosną nam tony fajnych blogów. Np w stylu "kiedyś stare obiektywy i aparaty na film 135 miały rozkład GO w stosunku 1/3". Zamiast zrobić sobie kilka zdjęć na różnych odległościach i przysłonach.

Temat ładnie się rozwija. Proponuję przyjąć zasadę jak na plakacie jednego z browarów: "warzymy piwo, nie bijemy piany".

A w praktyce czasami warto wcisnąć podgląd GO przed zrobieniem zdjęcia .
                                C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...