Witam was, mam takie pytanie czy posiada ktoś bądź ktoś używał mac book'a air 13 z procesorem i5 do obróbki zdjęć, chodzi mi o podstawową obróbkę w lightroom'ie 5 oraz dłubanie przy niektórych zdjęciach w photoshopie, nie będą to jakieś ogromnej rozdzielczości pliki. I tutaj mi powiedzcie czy da radę ?
Obróbka zdjęć mac book air 13
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: Obróbka zdjęć mac book air 13
A czemu miałby nie dać rady?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it -
Wolę jednak zapytać przed zakupem
Wiem że sama specyfikacja powinna to wyjaśnić jednak pytam dlatego że jest to tylko 4gb ramu oraz procesor w wersji mobilen.
Komentarz
-
4 GB ramu nie pozwolą za bardzo poszaleć, ale to nie znaczy że nie będzie się dało obrabiać pojedynczych zdjęć.
Ja nie ruszałem od paru lat nic w sprzęcie i ciągle jadę na C2Q z 4 GB ramu. Spokojnie można pracować, ale w sumie obrabiam zdjęcia 10 Mpix. Przy nowocześniejszych matrycach może być lekka czkawka.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
nawet nie moze, tylko bedzie. 4GB to jest bardzo malo dla Lightrooma.4 GB ramu nie pozwolą za bardzo poszaleć, ale to nie znaczy że nie będzie się dało obrabiać pojedynczych zdjęć.
Ja nie ruszałem od paru lat nic w sprzęcie i ciągle jadę na C2Q z 4 GB ramu. Spokojnie można pracować, ale w sumie obrabiam zdjęcia 10 Mpix. Przy nowocześniejszych matrycach może być lekka czkawka.Komentarz
-
-
wszystko super, tylko pod warunkiem, że podłączysz zewnętrzny monitor, bo obrabianie na ekraniku Mac'a to porażka (jakość i przekłamania kolorów oraz rozdzielczość)-C
EOS R5+kilka szkiełek CanonaKomentarz
-
A czy taki Air z 8 giga ramu da radę z rawami z 6D w LR?R8, 35, 50, 85Komentarz
-
Dac rade na pewno da. Pytanie jak komfortowo to bedzie. 8GB powinno spokojnie wystarczyc.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Komfortowo będzie, bo air byłby podpięty pod 24 calowy eizo, jeśli to masz na myśli.R8, 35, 50, 85Komentarz
-
Jak podpiety to dobrze, ale chodzi mi o predkosc dzialania. Przelaczanie miedzy Library a Develop i kopiowanie ustawien itp itd - czasami to wolno potrafi chodzic.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Rakieta nie bedzie bo one maja tylko dwa core (rdzenie) wersja i7 nie zmienia wiele - jesli juz brac 8GB, szybki ssd troche nadgania.Komentarz
-
Orabialem zdjecia z retinie 2014 z 16GB ram, wersja 13 wiec tez tylko dwa rdzenie. Gdy rawy byly na zewnetrznym dysku to pracowal troche wolno. Gdy zrobilem smart previews i obrabialem w samolocie wracajac sie z wakacjim wtedy dzialalo super.
Dwa rdzenie nie powinny byc problemem. Spokojnie poobrabniasz na nim zdjecia.
--- Kolejny post ---
Orabialem zdjecia z retinie 2014 z 16GB ram, wersja 13 wiec tez tylko dwa rdzenie. Gdy rawy byly na zewnetrznym dysku to pracowal troche wolno. Gdy zrobilem smart previews i obrabialem w samolocie wracajac sie z wakacjim wtedy dzialalo super.
Dwa rdzenie nie powinny byc problemem. Spokojnie poobrabniasz na nim zdjecia.5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
-
Czyli tak jak myślałem muszę zrezygnować z mobilności i kupić maca mini i wymienić dysk na ssd i dodać ramu
Komentarz
-
Mac czy PC? Jaki komputer do obróbki zdjęć i idź pod śródtytuł "Jaki model Maca wybrać do obróbki zdjęć?"Witam was, mam takie pytanie czy posiada ktoś bądź ktoś używał mac book'a air 13 z procesorem i5 do obróbki zdjęć, chodzi mi o podstawową obróbkę w lightroom'ie 5 oraz dłubanie przy niektórych zdjęciach w photoshopie, nie będą to jakieś ogromnej rozdzielczości pliki. I tutaj mi powiedzcie czy da radę ?Komentarz
Komentarz