Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ładne zdjecie.Kiedy i dla kogo ? . Ocena fotki pomiedzy fotografujacymi i 'odbiorcami' to przepaść.
Czy zdarza się Wam ,że fotka z informacją ,jest totalnie dyskryminowana przez ogladaczy.
Nie z powodów technicznych:kadru,kolorów,balansu czy innych takich tam ... .
Tylko jednym kryterium: brzydka.
Przykład:
dokumentalna fotka psiego niemowlaka.Bez zadnych ambicji foto.Tylko do albumu rodzinnego.
Wszyscy ogladacze stwierdzili;
zwierzak wyszedł :BRZYDKO: za chudy,za krzywy,rozczochrany,wypłosz .. itd.
Ale tu i teraz ten zwierzak tak wygladał , bez makijażu
Jak u Was z brzydkimi zdjęciami ? .
Fotografia powinna być oceniana jako sztuka. Wiem, że to brzmi mało nowocześnie, ale tak chciałbym żeby oceniano moje zdjęcia.
Sztuka jest bardzo subiektywna w odbiorze więc nie dziw się, że ile zdjęć i oglądających tyle opinii.
1. robisz sztukę dla siebie - do szuflady, nie pokazujesz nikomu, zdjęcia Ci się podobają
2. robisz dla siebie ale pokazujesz, liczysz na wsparcie innych, ewentualną werbalną chłostę. Nic nie zmieniasz w swoim warsztacie bo uważasz, że robisz dobre zdjęcia.
3. robisz dla siebie ale pokazujesz, liczysz na wsparcie innych, ewentualną werbalną chłostę. Przyjmujesz krytykę, pracujesz nad kadrami, techniką. Zdjęcia z miesiąca na miesiąc robisz co raz lepsze.
Odnośnie brzydkich zdjęć - produkuję ich cały czas za dużo ale z czasem co raz mniej. Oczywiście staram się pokazywać te, które w moim odczuciu są niezłe.
O zdjęciach jako sztuce można gadać godzinami. Ten psiak w moim odczuciu sztuką nie jest.
a mnie to lotto, co inni myślą
chcą obejrzeć to pokazuje
mnie po prostu sprawia frajdę robienie zdjęć i ich oglądanie
a jak bardzo brzydkie to otwieram pifo
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Może też być tak, że sami nie potrafimy spojrzeć krytycznie na swoje zdjęcia i nie widzimy ich wad, a jak wrzucamy na forum to ludzie patrzą krytycznie. Poza tym ze zdjęciami możemy być związani w jakiś sposób np gdybym ja zrobił takiego psiaka to bym pewnie pomyślał, że fajnie mi wyszedł psiak i się cieszył ze zdjęcia mimo, że zdjęcie całkiem zwyczajne i d... nie urywa.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez becekpl
a jak bardzo brzydkie to otwieram pifo
Nie polecam wrzucać po pifie bo samokrytycyzm spada, a potem na kacu nie będzie miło czytać komentarze
mnie po prostu sprawia frajdę robienie zdjęć i ich oglądanie
Dokładnie takie samo mam odczucie, jak coś niby wyszło to się papa cieszy - choć nie jest warte pokazania.
Lubię zrobić fotę i już. Za krzywe, przepalone idt., ale sam zrobiłem i kolejne może będzie lepsze.
Zależy co fotografuje, wg mnie to proste, jeżeli mam do wykonania wg mnie ambitną sesje na którą zapraszam fajna dziewczyne , dobieramy strój, fajne miejsce, może do tego wizażystka, to chce aby dziewczyna wyglądała jak najbardziej NIEbrzydko czyt. atrakcyjnie, ładnie, seksownie. Jeżeli ide z aparatem po mieście i zajmuje się fotografią reportażową , ulica, robotnicy drogowi, zycie itp to napewno nie będe wymagał ba wręcz bede się starał aby zdjęcie było jak najbardizej naturalne, jeżeli mam grubego janusza ze stoczni to chce zeby bylo widać to wszystko, a nie tylko glam i fab .Inaczej tez w przypadku slubu, chcemy aby ludzie wygladali ładnie ale nigdy np nie usuwam jakis niedoskonałości człowieka, blizny, myszki, itp, bo przeciez oddajac zdjecie dla klienta ktory np ma szrame na policzku a zobaczy na zdjeciu ze jest inaczej to chyba coś nie halo .
Dodatkowo też , mówimy tutaj o reportazu gdzie nie liczy się jedno zdjęcie i walory nazwyjmy to "wyglądu" nie grają pierwszych skrzypiec, bardziej wydaje mi sięze liczy się indywidualizm zdjęcia, i tak zdjęcie tego psa ktory niesie jakas szczotke mozna uznac za nudne i "brzydkie" tak juz np w przypadku reportazu np zdjęć rodzinnych w ktorych cala rodzina bierze sięza mycie auta i ten pies wlasnie zabiera albo niesie sczotke (taka interpretacja) juz była by odebrana wg mnie inaczej. Moim zdaniem trzeba patrzeć na calokształt tego co oddaje fotograf a nie tylko na jednostkowe zdjęcie ktore mozna zaklasyfikować jako "brzydkie"
Od zawsze byli malarze lubiani przez klientów i nie - bo jeden ładnie przedstawiał portretowanego, a inny prawdziwie: "Przecież ja tak nie wyglądam".
Dużo też zależy od intencji autora. Kiedyś czytałem analizę portretów rodziny królewskiej, wykonywanych przez Diego Velázqueza, w skrócie: "Ładni, ale sztywni jak lalki". Każdego człowieka i każdy inny obiekt można pokazać korzystnie lub nie. Większość uznała, że "tytułowy" piesek jest pokazany niekorzystnie i epitet "brzydkie" bardziej dotyczy tego właśnie, niż zdjęcia jako takiego.
Polecam film Petera Greenawaya "Nocna straż" (Nightwatching). O tym jak Rembrandt namalował swój słynny obraz - teraz uznany za genialny, ale z powodu pokazania ówczesnej elity w niekorzystnym świetle, dostał etykietę przeciętnego malarza i popadł w biedę.
Zaś odpowiadając na pytanie, spokojnie, jako kolejny, mogę się podpisać pod słowami Becekpl'a.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
ale na tekst "brzydkie" przestalem reagowac juz dawno temu bo nigdy wszystkim nie dogodzisz :P
choc mozna cycki ciagle focic i pokazywac do oceny samcom, to jest szansa ze jesli nie trafisz na gejparty to nikt nie powie zlego slowa :P
Komentarz