Ludzkie oko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vbel
    Bywalec
    • 2004
    • 130

Zamieszczone przez thorin
    no i ja niewiem gonzo o co chodzi, czy ja jakies farmazony pociskam ? toc mowie jak jest ! osso chodzi vbel ?
    Ależ ja się nie upieram, że mam rację. Poprostu napisałem to co czytałem kiedyś o fotografii. Może człowiek(jeśli znajdę autora to podeślę), który pisze i wydaje książki nie ma racji ?
    Poza tym trzeba by rozróżnić to co "widzi" oko a co mózg.
    A jeśli chodzi o szczegóły to powinniśmy w rozważaniach uwzględnić czy pole widzenia oka to rozpoznawalny obraz(węższy kąt) czy tak jak napisaliście 180 stopni czyli gra świtła i cieni, bo nie mówcie mi, że nie ruszając oczami jesteście w stanie wszystko rozpoznać w tak szerokim polu.

Pozdrawiam

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

Zamieszczone przez vbel
      ... bo nie mówcie mi, że nie ruszając oczami jesteście w stanie wszystko rozpoznać w tak szerokim polu.
      Nie no pewnie ze nie, za duze winietowanie ;-)
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• thorin
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1990

Zamieszczone przez vbel
        Ależ ja się nie upieram, że mam rację. Poprostu napisałem to co czytałem kiedyś o fotografii. Może człowiek(jeśli znajdę autora to podeślę), który pisze i wydaje książki nie ma racji ?
        Poza tym trzeba by rozróżnić to co "widzi" oko a co mózg.
        A jeśli chodzi o szczegóły to powinniśmy w rozważaniach uwzględnić czy pole widzenia oka to rozpoznawalny obraz(węższy kąt) czy tak jak napisaliście 180 stopni czyli gra świtła i cieni, bo nie mówcie mi, że nie ruszając oczami jesteście w stanie wszystko rozpoznać w tak szerokim polu.

Pozdrawiam

alez vbel ja nie twierdze ze mowisz nieprawde, chcialem sie tylko zebys rozwinal mysl bo z tego pierwszego skrawka nie wiedzialem jak sie ustosunkowac do Twojej wypowiedzi... no tak masz racje ale obiektyw tez nie ostrzy calego obrazu a jedynie jego czesc prawda? kameleon ma pole widzenia rowne prawie 360 stopniom i do tego moze ruszac galkami ocznymi niezaleznie od siebie wiec to nasze biedne 180 stopni wcale nie takie godne pozazdroszczenia

Komentarz

• vbel
          Bywalec
          • 2004
          • 130

Zamieszczone przez thorin
          kameleon ma pole widzenia rowne prawie 360 stopniom i do tego moze ruszac galkami ocznymi niezaleznie od siebie wiec to nasze biedne 180 stopni wcale nie takie godne pozazdroszczenia
          Zgadzam się, jeżeli przy pomiarze pola widzenia oka uwzględnimy jego ruszanie się to wynosi ono wtedy nawet więcej niż 180 stopni.

przykłady na szybko odnosnie oka i 50mm
          Cytat z http://www.nomatica.pl/Nomatica/glossaire_photoPL.htm "Dla porówniania, aparat klasyczny 24 x 36 z ogniskową 50 mm odpowiada mniej więcej odbiorowi zarejestrowanemu przez ludzkie oko"

"Czy panorama 360 stopni jest realistyczna ??? Może tak samo jak robienie zdjęć innymi obiektywami jak 50 (o polu widzenia podobnym jak ludzkie oko)."
          z http://onephoto.net/publish.php?idPublish=13
          Ostatnio edytowany przez vbel; 350.

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Zamieszczone przez kocis
            Sprawdziłem.
            Jednak moja wypowiedź dotyczyła porównania widzenia przez wziernik z widzeniem okiem nieuzbrojonym. A ponieważ w tym przypadku odbywa się to bez udziału matrycy, to i crop nie ma zastosowania.
            Wizjer ma swój crop. Trochę większy niż matryca.

Choć na przykład GO nie zależy od cropa.
            Zależy. Sprawdz w jakimkolwiek kompakcie. GO jest duużo większa.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• kocis
              Początki nałogu
              • 2005
              • 472

Dobra jest! Zależy jak najbardziej. Crop wymusza stosowanie krótkich ogniskowych, te zaś mają z definicji większą GO.
              300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Zamieszczone przez kocis
                Dobra jest! Zależy jak najbardziej. Crop wymusza stosowanie krótkich ogniskowych, te zaś mają z definicji większą GO.
                Nie aż tak prosto. Bo powiększasz potem ten obraz, więc krążek rozproszenia musi być mniejszy. Ale wychodzi na to, że średnica krążka maleje liniowo, a głębia od ogniskowej zależy co najmniej (nie pamiętam) kwadratowo. Więc wychodzi jednak na zwiększenie GO, ale nie tak duże jak możnaby się spodziewać.
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• kocis
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 472

Zgadza się.
                  Czyli kontrowersja ogranicza się do słowa pośrednio/bezpośrednio
                  Tak, jednak w parze szkła-matryca crop wpływa na własności obiektywu, poprzez dopuszczalny krążek rozproszenia. Przyznam, że w pierwszympodejściu do tematu ten aspekt gdzieś mi umknął.
                  Przekonałeś mnie
                  300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

Pracuję...