Ludzkie oko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Il fuoco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Ludzkie oko

Czy ktoś wie ile może mieć mm ludzkie oko dla FF.
    Tak dzisiaj robiąc zdjęcia i patrząc przez wizjer zauważyłem że ok 80 mm widzę mniej więcej to samo przez wizjer co gołym okiem. Chodzi mi o skale wielkości.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
  • Marcoone
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 42

Powiem szczerze, że zawsze byłem przekonany iż obiektyw 50 mm dla filmu 35 mm daję pole widzenia takie jakie daje ludzki wzrok. O ile o to chodziło.
    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy deki

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

bylo na forum... nie potrafie znalezc ale bylo, i chyle czola, rzeczywiscie ludzkie oko blizsze 50 mm niz 80 ale z jednym zastrzezeniem, pole widzenia ludzkiego oka to 180 stopni podczas kiedy 50 mm (oczywiscie mowa o malym obrazku bo dla sredniego i wielkiego formatu przy tym samym kacie widzenia ogniskowe beda zupelnie inne) jest to o wiele mniej... pozdro

Komentarz

• jdw
        Bywalec
        • 2005
        • 139

dla któregokolwiek formatu, jest to jego przekątna, czyli dla małego obrazka akurat 50mm.

Komentarz

• Il fuoco
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1025

50x1,6=80. 30d 60d 10d 300d 350d 20d nie ma ff. dlatego napisałem 80.
          czyli wynika z tego że faktycznie ok 50mm ma oko.

Komentarz

• thorin
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1990

Zamieszczone przez Il fuoco

mialem na mysli inny "mnoznik" tzw. "obiektyw standardowy" - wymierza sie go biorac przekatna materialu ktorego uzywa sie w apraacie czyli w malym obrazku okolo 50mm w srednim formacie okolo 80mm a w wielkim formacie... to juz zalezy od zastosowanego matrialu...

Komentarz

• Il fuoco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

aha moja wiedza jeszcze tak daleko nie sięga. trza się będzie wziąć za sprawy techniczne kiedyś:P

Komentarz

• pazurek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1294

najlatwiej jest sprawdzic na wlasnym przykladzie na jakims zoomie typu 28-75, przystawic aparat do jednego oka i krecic zoomem az powiekszenie w lewym i prawym oku bedzie takie samo
                http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• thorin
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1990

nie potrafie wykonac tego cwiczenia mam w prawej matrycy tyle bad pixeli z dziwie sie po co jeszcze wogole ja mam

Komentarz

• vbel
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 130

Witam

Kiedyś czytałem w jakiejś książce o fotografii, że jedno oko ludzkie ma pole widzenia obiektywu 50mm a dwoje oczu 28mm(chodzi o mały obrazek).

Pozdrawiam

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

Zamieszczone przez vbel
                      Witam

Kiedyś czytałem w jakiejś książce o fotografii, że jedno oko ludzkie ma pole widzenia obiektywu 50mm a dwoje oczu 28mm(chodzi o mały obrazek).

Pozdrawiam

pokrec oczami w lewo i w prawo zdasz sobie sprawe ze oko ludzkie to znacznie bardziej skomplikowany organ, pole widzenia jest wlasnie okolo 180 stopni, ale ostry jest tylko punkt na ktorym skupiasz wzrok, zazwyczaj jest on wielkosci dwuzlotowki, wydaje Ci sie ze ostry obszar jest wiekszy, ale to dlatego ze nie skupiasz sie na jednym miejscu, Twoja galka oczna bez ustanku pracuje pozdro

Komentarz

• jdw
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 139

Zamieszczone przez Il fuoco
                        to źle. licz dla wielkości sensora, to wychodzi ok 30mm, dlatego nazywa się ją standartem pod cyfrę.

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

Zamieszczone przez thorin
                          pokrec oczami w lewo i w prawo zdasz sobie sprawe ze oko ludzkie to znacznie bardziej skomplikowany organ, pole widzenia jest wlasnie okolo 180 stopni, ale ostry jest tylko punkt na ktorym skupiasz wzrok, zazwyczaj jest on wielkosci dwuzlotowki, wydaje Ci sie ze ostry obszar jest wiekszy, ale to dlatego ze nie skupiasz sie na jednym miejscu, Twoja galka oczna bez ustanku pracuje pozdro
                          Od siebie dodam tylko, ze srednio mozesz 10 razy na sekunde skupic wzrok na obszarze dwuzlotowki.
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• maro25
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 318

to jest wyliczone przez naukowców i wynosi ok 50mm czytałem o tym

Zamieszczone przez pazurek
                            najlatwiej jest sprawdzic na wlasnym przykladzie na jakims zoomie typu 28-75
                            ciekawe jaki obiektyw miałeś na myśli

Komentarz

• Hoody
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 205

ludzkie oko na FF ma około 35-50 ,35 bliżej bo 50 troche za blisko, No chyba że ktoś ma fish eye :-)

Komentarz

Pracuję...