Akredytacja na mecze piłkarskie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy9
    Coś już napisał
    • 2012
    • 63

Akredytacja na mecze piłkarskie

Nie wiem, czy zakładam wątek w dobrym dziale, ale nie wiedziałem gdzie napisać. W razie pomyłki przepraszam i proszę moderację o przeniesienie.

Fotografuję stricte amatorsko, a fotografię traktuję jako hobby. Specjalizuję się głównie w sporcie. Dotychczas miałem okazje robić zdjęcia jedynie na meczach niższych lig piłki nożnej, w związku z tym, że ciężko było o wyższy poziom w mojej okolicy. Teraz jednak przez jakiś okres mieszkał będę w Warszawie i chciałbym to wykorzystać.

Pomyślałem o możliwości poprawienia swojego warsztatu fotograficznego podczas najbliższego meczu Reprezentacji Polski ze Szkocją (5 marca). Na stronie PZPN szukałem informacji na temat ewentualnej akredytacji, niestety można ją otrzymać tylko w przypadku pracy w agencji prasowej, ponieważ to pole jest wymagane do uzupełnienia.

Ja niestety nie pracuję i tu pojawia się problem. Czy wobec powyższego jest jakiś sposób by otrzymać możliwość wejścia na stadion i zajęcia miejsca przy płycie boiska? Gdyby taką możliwość dawał mi wykupiony bilet, po prostu zamówiłbym wejściówkę i rozwiązał problem.

Macie może jakieś rady / pomysły / sugestie pomocy?
  • cobalt
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1513

Odp: Akredytacja na mecze piłkarskie

Zamieszczone przez Cichy9
    Nie wiem, czy zakładam wątek w dobrym dziale, ale nie wiedziałem gdzie napisać. W razie pomyłki przepraszam i proszę moderację o przeniesienie.

Fotografuję stricte amatorsko, a fotografię traktuję jako hobby. Specjalizuję się głównie w sporcie. Dotychczas miałem okazje robić zdjęcia jedynie na meczach niższych lig piłki nożnej, w związku z tym, że ciężko było o wyższy poziom w mojej okolicy. Teraz jednak przez jakiś okres mieszkał będę w Warszawie i chciałbym to wykorzystać.

Pomyślałem o możliwości poprawienia swojego warsztatu fotograficznego podczas najbliższego meczu Reprezentacji Polski ze Szkocją (5 marca). Na stronie PZPN szukałem informacji na temat ewentualnej akredytacji, niestety można ją otrzymać tylko w przypadku pracy w agencji prasowej, ponieważ to pole jest wymagane do uzupełnienia.

Ja niestety nie pracuję i tu pojawia się problem. Czy wobec powyższego jest jakiś sposób by otrzymać możliwość wejścia na stadion i zajęcia miejsca przy płycie boiska? Gdyby taką możliwość dawał mi wykupiony bilet, po prostu zamówiłbym wejściówkę i rozwiązał problem.

Macie może jakieś rady / pomysły / sugestie pomocy?
    Raczej nie ma możliwości dla osób nie reprezentujących agencje fotograficzne, prasę czy inne media.
    Na mecze Ekstraklasy jest podobnie. Ale tu mogą pomóc koledzy ze "Stowarzyszenia Kibiców" danego klubu, niestety liczba fotografów dla nich też jest ograniczona.
    Tak jak pisałeś na niższe ligi rozgrywkowe trudności raczej nie ma. W innych dyscyplinach to już różnie wygląda. Żużel czasami wymagane jest dodatkowo wykupione ubezpieczenie i na płycie może przebywać tylko 7 czy 8 fotografów. Wtedy robisz w grupach, co któryś tam bieg w takich jakby transzach.
    Piłka ręczna - jak hala jest ciasna to amator się nie przebije, bo obserwator ze związku się stawia i nic organizatorzy nie poradzą (mimo koneksji i dobrych chęci).
    W rugby dość łatwo o akredytację nawet w najwyższej lidze rozgrywkowej, jeżeli np współpracujesz z klubem. Tzn robisz np 2x z trybun, udostępniasz im zdjęcia za free i masz już akredytację z płyty boiska. Na wniosku w miejscu gdzie jest nazwa redakcji wpisujesz "fotograf niezależny", tam gdzie jest miejsce na redaktora naczelnego swoje "imię i nazwisko", zaś w polu nr leg. "serię i nr dowodu osobistego".
    Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• C80
      Uzależniony
      • 2007
      • 855

W Ekstraklasie można się dogadać z jakąś kibicowską stroną albo z władzami klubu, że w zamian za foty załatwią akredytację. Wiele osób tak robi i czasami widać ziutków z kompaktami, którzy robią zdjęcia świecąc dookoła. Innego sposobu raczej nie ma. Robiąc dla siebie raczej nie dostaniesz akredytacji.

U nas i tak jest łatwo. Każdy byle portalik internetowy jednoosobowy może sobie zrobić legitymację prasową i sporo związków i klubów respektuje ją. Jest spora szansa, że uda się wbić na mecz za darmo. W Niemczech o ile się orientuję legitymacja prasowa to domena czegoś na kształt związku zawodowego dziennikarzy i nie będąc zawodowym dziennikarzem nie masz szans na legitymację prasową. Zaś sam wniosek o akredytację na 1 i 2 Bundesligę zawiera nie tylko podanie, ale do tego kopię legitymacji prasowej i zlecenie z redakcji na fotografowanie tego konkretnego meczu. To ma swoje dobre i złe strony.
      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Cichy9
        Coś już napisał
        • 2012
        • 63

Wobec tego spróbuję na Ekstraklasę się wbić. Może akurat na Legię się uda. Nigdy nie byłem na tego typu wydarzeniach. Są jakieś wytyczne, dotyczące zachowania fotografa? Gdzieś trzeba podejść / coś odebrać / gdzieś nie można wchodzić podczas spotkania itp? Czy wszystko jest ustalane i podawane w regulaminie przyznawania akredytacji?

Szkoda, że na mecz Reprezentacji nie da się nic załatwić, ale niestety pewnych rzeczy jak praca w agencji prasowej niestety nie przeskoczę.

Komentarz

• cobalt
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 1513

Wobec tego spróbuję na Ekstraklasę się wbić. Może akurat na Legię się uda. Nigdy nie byłem na tego typu wydarzeniach. Są jakieś wytyczne, dotyczące zachowania fotografa? Gdzieś trzeba podejść / coś odebrać / gdzieś nie można wchodzić podczas spotkania itp? Czy wszystko jest ustalane i podawane w regulaminie przyznawania akredytacji?

Szkoda, że na mecz Reprezentacji nie da się nic załatwić, ale niestety pewnych rzeczy jak praca w agencji prasowej niestety nie przeskoczę.
          Legia to skomplikowana sprawa. Nie wiem, czy przeforsujesz temat. Ale życzę powodzenia.
          Jak się zachować - wszystko jest w regulaminie, który zobowiązujesz się do przestrzegania. Na początek nie pakuj się od strony Żylety, bo ktoś może Ci "przypadkowo" wrzucić petardę lub race do kaptura. Za trybuną L. Brychczego (południowa) na początek będzie OK.
          Pod żadnym pozorem nie rób zdjęć kibicom. Nie chcesz chyba żeby uważano Cie za konfidenta.
          Na Legii może zacznij od hokeja, rugby czy koszykówki może łatwiej się przebijesz z dobrymi fotami.
          O Polonii nawet nie myśl!
          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Cichy9
            Coś już napisał
            • 2012
            • 63

Zamieszczone przez cobalt
            O Polonii nawet nie myśl!
            Dlaczego?

Komentarz

• cobalt
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 1513

Dlaczego?
              4 liga grupa mazowiecka.
              www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Cichy9
                Coś już napisał
                • 2012
                • 63

4 liga grupa mazowiecka.
                O tym wiem, myślałem, że jakieś pozasportowe sprawy są

Komentarz

• krolewicz
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 254

robienie zdjęć za frajer to świetny pomysł na zaczynanie kariery, koledzy fotoreporterzy też Cie będą uwielbiali i darzyli ogromnym szacunkiem

Komentarz

• Cichy9
                    Coś już napisał
                    • 2012
                    • 63

Zamieszczone przez krolewicz
                    robienie zdjęć za frajer to świetny pomysł na zaczynanie kariery, koledzy fotoreporterzy też Cie będą uwielbiali i darzyli ogromnym szacunkiem
                    Dlatego lepiej krzyczeć od początku absurdalne kwoty, których nie popierają zdjęcia (bo gdzie miałbym mieć niby okazje, żeby je zrobić) albo siedzieć w domu i nie robić nic. Wyjdzie na jedno, bo i tak i tak okazji do zrobienia zdjęć miał nie będę. Świetne podejście!

Pracuję na co dzień, jako grafik, więc rynek dość podobny. Obecnie na etat, wcześniej głównie jako freelancer, więc temat początkujących jest mi dobrze znany. Mam jednak swoje zdanie w tej kwesii - jeśli jesteś dobry w tym co robisz, to klient przyjdzie do Ciebie, a nie do osoby, która zaczyna - choćby tamta robiła 4 razy taniej. Prosto, krótko i na temat.

Wątek nie jest o tym, więc jeśli możesz, to nie rozmywaj rozmowy na poboczne tematy.

Komentarz

• krolewicz
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 254

no jak nie umiesz, to idź się poucz na na 3 czy 4 ligę, a nie pchasz się na ekstraklase mecze reprezentacji

Komentarz

• Cichy9
                        Coś już napisał
                        • 2012
                        • 63

no jak nie umiesz, to idź się poucz na na 3 czy 4 ligę, a nie pchasz się na ekstraklase mecze reprezentacji
                        Gdzie napisałem, że nie umiem? To, że nie zarabiam na tym, bo traktuję to stricte hobbystycznie, a wcześniej nie miałem możliwości nawet spróbować wejść na taki mecz (odległość), tzn, że nie umiem?

Komentarz

• krolewicz
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 254

no jak nigdy takich zdjęć nie robiłeś, to chyba można założyć, że nie umiesz,

gdybyś umiał to byś miał jakieś portfolio, kontakty i nie byłoby tego wątku?

Komentarz

• Cichy9
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 63

Nie robiłem? Nie robiłem na tego typu imprezie, a wcześniej z racji mieszkania w małym mieście miałem możliwość wyjścia na co najwyżej IV ligę.

Zanim zaczniesz udzielać mi świetnych rad, ja mam dla Ciebie jedną - ważniejszą. Zacznij czytać ze zrozumieniem. Portfolio mam i wybacz, nie będę poddawał go Twojej ocenie, bo nie jesteś dla mnie osobą, której głos/ zdanie ma znaczenie. Znajomości wyniesione z IV- ligowych boisk, miejscowości oddalonej 250 km od stolicy, na pewno przydadzą się do wejścia na mecz. Same złote rady. Masz jeszcze jakieś?

Tymczasem kończę rozmowę z Tobą, ponieważ zamiast dyskusji na temat zapisane wyżej, wyczuwam tylko ból d***. Dlatego mam prośbę, abyś raczył już nie męczyć mnie swoją osobą, bo nie mam zamiaru prowadzić dalej tej dyskusji. Myślę, że Twoja kwestia została wyczerpana, a że do całego tematu nie wniosła nic, oprócz rozmywania (tak jak to często na CB niestety bywa ostatnio), toteż kolejne Twoje wpisy będę ignorował.

Pozdrawiam i życzę miłej nocy

A pozostałe osoby zachęcam jak najbardziej do wypowiedzi

Komentarz

• jas_r
                              dawniej jas_rambo
                              • 2013
                              • 116

Pod żadnym pozorem nie rób zdjęć kibicom. Nie chcesz chyba żeby uważano Cie za konfidenta.
                              Cóż za ograniczone myślenie.

Niestety krolewicz ma trochę racji. Jeśli dogadasz się w ten sposób, że zdjęcia robisz dla siebie do portfolio to ok, ale w momencie gdy udostępniasz je za darmo np. klubowi to niestety robisz wszystkim zawodowym fotografom pod górkę i przyzwyczajasz klub (bądź też innego potencjalnego zleceniodawcę) do otrzymywania zdjęć za darmo.

Nie chcę Cię demotywować, natomiast jeśli nie masz konkretnego celu (np takiego jak zbudowanie portfolio, próba wybica się w tym temacie) i zdjęcia chcesz zrobić czysto hobbystycznie, bo po prostu to lubisz, no to niestety akredytacja nie jest odpowiednią drogą.

Komentarz

Pracuję...