Zajefajne panoramy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Madroz
    Początki nałogu
    • 2005
    • 254

Zajefajne panoramy

Pewnie jakiś specjalistyczny sprzęt, ale efekty super! Do oglądania potrzebny Quick Time Player. POLECAM.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO
  • rysiaczek
    Uzależniony
    • 2005
    • 897

Taa - specjalistyczny sprzęt w postaci aparatu Noo, może jeszcze statyw z głowicą do panoramowania się przyda - choć przy tej odleglości od przedmiotu to nie powinno mieć znaczenia
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Madroz
      Początki nałogu
      • 2005
      • 254

Zamieszczone przez rysiaczek
      Taa - specjalistyczny sprzęt w postaci aparatu Noo, może jeszcze statyw z głowicą do panoramowania się przyda - choć przy tej odleglości od przedmiotu to nie powinno mieć znaczenia
      Wiem jak się robi panoramy, ale są specjalne aparaty do robienia panoram i nie chodzi mi o kompakty z tą funkcją, ale o sprzęt profi i taki tu był użyty.
      EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
      PLFOTO

Komentarz

• Maciej
        Bywalec
        • 2005
        • 175

Zobaczcie tutaj:

Facet robi dopiero panoramy.
        https://www.flickr.com/photos/80042060@N07/albums

Komentarz

• rysiaczek
          Uzależniony
          • 2005
          • 897

Zamieszczone przez Madroz
          Wiem jak się robi panoramy, ale są specjalne aparaty do robienia panoram i nie chodzi mi o kompakty z tą funkcją, ale o sprzęt profi i taki tu był użyty.
          Po czym poznałeś jaki sprzęt został użyty do stworzenia tej panoramy? Tak, z ciekawości pytam...

Komentarz

• Madroz
            Początki nałogu
            • 2005
            • 254

Po czym poznałeś jaki sprzęt został użyty do stworzenia tej panoramy? Tak, z ciekawości pytam...
            Poprostu, miałem kiedyś A40, kilka różnych programów do robienia panoram i do takich efektów nie udało mi się zbliżyć.
            A to ten sprzęt.
            Ostatnio edytowany przez Madroz; 1145.
            PLFOTO

Komentarz

• rysiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 897

Sorry, ale... nie przekonaleś mnie. Skąd wiesz, że ta panoramam zrobiona jest wymienionym przez Ciebie sprzętem? Ja się uprę, że w ostateczności i A40 wystarczy... a kwestia jest nie sprzętu foto, a dobrego programu. Ale może się mylę - wyprowadź mnie z błędu

Komentarz

• kocis
                Początki nałogu
                • 2005
                • 472

Pewnie, że w ostateczności wystarczy A40. Ale nawet njlepszy program nie zrobi dobrej panoramy z kaszaniastego materiału. Zdjęcia wyjściowe muszą być dobre. Oczywiście, mam na myśli panoramy do publikacji, a nie robione jako pamiątki z wakacji.
                300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• Andee
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 503

Sorry, ale... nie przekonaleś mnie. Skąd wiesz, że ta panoramam zrobiona jest wymienionym przez Ciebie sprzętem? Ja się uprę, że w ostateczności i A40 wystarczy... a kwestia jest nie sprzętu foto, a dobrego programu. Ale może się mylę - wyprowadź mnie z błędu
                  Zrob prosze cos podobnego A40... nie plaski plan ale 3D odwzorowanie z zachowaniem odpowiedniej perspektywy podczas scrollowania... wtedy pogadamy.
                  Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• rysiaczek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 897

Zamieszczone przez Andee
                    Zrob prosze cos podobnego A40... nie plaski plan ale 3D odwzorowanie z zachowaniem odpowiedniej perspektywy podczas scrollowania... wtedy pogadamy.
                    Tyle że to nie aparat, a program robi...

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

W panoramach nie ma nic kosmicznego. Calosc, jak ktos juz napisal, rozbija sie o dobry material. Chodzi o wyeliminowanie paralaksy oraz dysorsji z obiektywow.

O ile dysorsje (beczki i poduszki) paroma kliknieciami mozna wyeliminowac popularnym softem to paralaksy juz sie tak nie da zalatwic.

Sprawa paralaksy rozbija sie o obracanie aparatu w/g konkretnego punktu w przestrzeni. Czy do tego mamy wynalazek z wlasnym napedem za grube tysiace, glowice za setki czy kawalek blachy z dziurami za pare dolcow nie ma znaczenia.

kaidan.com to Twoje pierwsze i najlepsze źródło informacji o kaidan. Tu znajdziesz także tematy związane z kwestiami ogólnego zainteresowania. Mamy nadzieję, że znajdziesz to, czego szukasz!

Reszte zalatwia program. Im lepszy tym lepiej sobie poradzi z bledami ktore nie zostaly wyeliminowane. Dlatego im lepiej przygotujemy fotki tym lepiej z pozniejszym sklejaniem. Odpowiednie wyswietlenie panoramy to juz kosmetyka.
                      ...

Komentarz

• Diodak
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 696

Jak Kuchatek pisze takie pano zrobić to żadna filozofia mając aparat z trybem M i głowicę do pano np. zrobioną w garażu . Fotki ze skorygowaną paralaksą same się potem składają w panoramę .
                        EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
                          Sprawa paralaksy rozbija sie o obracanie aparatu w/g konkretnego punktu w przestrzeni.
                          To A40 raczej sie wyklada bo ma gniazdo statywowe nie w linii osi obiektywu.

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez Vitez
                            To A40 raczej sie wyklada bo ma gniazdo statywowe nie w linii osi obiektywu.
                            chyba zaden aparat nie ma gniazda w lini osi obiektywu i centralnie pod matryca?... ale do naprawienia tego sa specjalne glowice do panoram ktore pozawalaja ustawic aparat dowolnie (oczywiscie w pewnym zakresie) wzgledem srodka obrotu glowicy...
                            Instagram

Komentarz

• Madroz
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 254

Skoro podobno da się zrobić "dobrą" panoramkę kompakcikiem to po co robić ten aparat http://www.panoscan.com/MK3/ReadMore.htm
                              PLFOTO

Komentarz

Pracuję...