Sprzedaż zdjęcia - transakcja - jak to przeprowadzić.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Sprzedaż zdjęcia - transakcja - jak to przeprowadzić.

Witajcie, Ci z którymi spotykam się na różnych podforach wiedzą, że robię fotki hobbystycznie i nie zarabiam w ogóle na tym i nawet o tym nie myślę, ale ostatnio wśród moich fotek samolotowych strzeliłem takie dość fajne zdjęcie, które zdobyło pewne nazwijmy to uznanie na portalach spotterskich.
    Wrzuciłem tą fotę też na portal międzynarodowy, no i ku mojemu zaskoczeniu dostałem propozycję z zagranicy, wg moich ustaleń z USA, do wykorzystania tego zdjęcia.

I teraz tak - nie chodzi mi o to, by zapytać Was jak wycenić, itd, itp. (to jakoś tam sobie zrobiłem) - ale jak przeprowadzić taką transakcję, w praktyce?
    Pomóżcie proszę, jak to zrobić jak już dogadam cenę z potencjalnym nabywcą?
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial
  • Axelmaxel
    • 2012
    • 3

Odp: Sprzedaż zdjęcia - transakcja - jak to przeprowadzić.

Po pierwsze gratuluję sprzedania zdjęcia :-) A co do płatności to Paypal byłby chyba najlepszym rozwiązaniem.
    Jak nie masz to załóż sobie konto ( przydaje się przy wszelkich płatnościach i rozliczeniach internetowych ).
    Jak nie Paypal to https://www.skrill.com/pl/ albo NETELLER Jeśli chodzi o Netellera to nie jestem pewien czy w Stanach może operowac ze względu na kwestie obsługi hazardu.
    Ewentualnie przelew na karte, albo przelew na konto.
    https://www.facebook.com/MarcinWojcikPhotography

Komentarz

• Kuba1
      Uzależniony
      • 2010
      • 960

Zamieszczone przez Bangi
      Witajcie, Ci z którymi spotykam się na różnych podforach wiedzą, że robię fotki hobbystycznie i nie zarabiam w ogóle na tym i nawet o tym nie myślę, ale ostatnio wśród moich fotek samolotowych strzeliłem takie dość fajne zdjęcie, które zdobyło pewne nazwijmy to uznanie na portalach spotterskich.
      Wrzuciłem tą fotę też na portal międzynarodowy, no i ku mojemu zaskoczeniu dostałem propozycję z zagranicy, wg moich ustaleń z USA, do wykorzystania tego zdjęcia.

I teraz tak - nie chodzi mi o to, by zapytać Was jak wycenić, itd, itp. (to jakoś tam sobie zrobiłem) - ale jak przeprowadzić taką transakcję, w praktyce?
      Pomóżcie proszę, jak to zrobić jak już dogadam cenę z potencjalnym nabywcą?
      Bangi, a dlaczego zdziwiłeś się, że ktoś chce kupić "dość fajne" zdjęcie?
      Teraz do rzeczy - Czy pytasz o sam sposób przyjęcia należności? Bo to jest banał, chociażby Paypal i nigdzie dalej nie trzeba szukać. Tyle, że tu najważniejsza jest umowa licencyjna - czas i zakres wykorzystania zdjęcia, oraz wg. prawa jakiego kraju będą rozstrzygane ewentualne spory co do wykonania tej umowy. Myślę, że nie powinieneś nie być pewien skąd pochodzi nabywca licencji..

Komentarz

• jeff.lebowski
        Bywalec
        • 2009
        • 171

Co do platnosci zdecydowanie najlatwiej przez PayPal.

Pochwal sie co to za zdjecie
        Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Zdjęcie to jest to
          Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Boeing 737-8AS - EI-DCJ - 33564 - Poland: Krakow - Balice / John Paul II International (KRK EPKK) - Marcin Jarosz

Czyli rozumiem, że ugaduję się mailowo z gościem odnośnie szczegółów, licnecji, itd. oraz ceny. On mi przelewa kasę, a ja mu wysyłam zdjęcie w takiej formie jakiej się ugadaliśmy, ale już bez znaków wodnych itp. itd?

Tak w ogóle dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• salas
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 3000

miazga!
            SONY

Komentarz

• jeff.lebowski
              Bywalec
              • 2009
              • 171

Zamieszczone przez Bangi
              Zdjęcie to jest to
              Brawo!

Komentarz

• Kuba1
                Uzależniony
                • 2010
                • 960

Zamieszczone przez Bangi
                Zdjęcie to jest to
                Uuu, bracie - takiego zdjęcia bym tanio nie sprzedał. Takimi zdjęciami, to się ludzie ustawiają na dłużej. Przemyśl trzy razy, zanim będzie za późno. Tego typu strzał, to się sprzedaje przez poważne agencje.

Komentarz

• jeff.lebowski
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 171

Ta Ela zwroci Ci sie szybciej niz myslales.

Komentarz

• koraf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1748

Bangi gratki świetna fota

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

Oj zdjęcie jak zdjęcie, stałem w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze, tym bardziej, że popatrzcie tutaj
                      2013.10.12 Zachodów w osi początek.
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• poszukiwacz2006
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 824

Gratulacje!

Pozdrawiam
                        Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                        hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• cobalt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1513

Zdjęcie super.

Co do płatności to warto założyć konto w PayPal, bo to amerykańska firma i kasę dostaniesz błyskawicznie.
                          Mam konto bo czasami kupuję coś na eBay w USA i u Żółtków. Przy rejestracji pobierają jakąś groszową opłatę, ale mimo wszystko warto.
                          Samego zdjęcia jako RAW chyba nie będziesz wysyłał na e-mail? Lepiej chyba podać link do RAW zamieszczonego na ftp (jak masz własne konto np z WWW).
                          C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Gratulacje .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• poszukiwacz2006
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 824

Zamieszczone przez Bangi
                              Zdjęcie to jest to
                              Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Boeing 737-8AS - EI-DCJ - 33564 - Poland: Krakow - Balice / John Paul II International (KRK EPKK) - Marcin Jarosz

Czyli rozumiem, że ugaduję się mailowo z gościem odnośnie szczegółów, licnecji, itd. oraz ceny. On mi przelewa kasę, a ja mu wysyłam zdjęcie w takiej formie jakiej się ugadaliśmy, ale już bez znaków wodnych itp. itd?

Tak w ogóle dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
                              Nie wiem na ile wyceniłeś zdjęcie, ale mimo wszystko sporządziłbym umowę dotyczącą majątkowych praw autorskich. Jest to istotne, bo wtedy będziesz wiedział, czy zdjęcie nadal jest Twoje, czy pozbyłeś się do niego wszystkich praw. Jeżeli przeniesiesz majątkowe prawa autorskie, to może się okazać, że nabywca każe ci usunąć to zdjęcie z portalu spoterskiego, lub każe ci płacić, za pozostawienie. Zdjęcie może być przez nabywcę wykorzystane np.jako tapeta do smartfona i wówczas od każdej sprzedanej sztuki, to nie Ty osiągniesz zysk. Rozważ więc nie tyle cenę zdjęcia, choć to też ważne ale kwestię własności. Moja małżonka przerabiała podobną kwestię przy wydaniu książki i teraz "pluje sobie w brodę".
                              Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                              hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

Pracuję...