Prosba do fotografow slubnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czajna
    Początki nałogu
    • 2005
    • 401

Poprostu jak ktoś chce fakture to cena normalna brutto jest ceną netto... i zawsze zostaniesz na swoim... vat tak jakby dopłaca odbiorca...

Komentarz

• jrock7
      Coś już napisał
      • 2005
      • 88

no tak, ale jezeli istnieje umowa: klient-fotograf, to musi byc jakiś dokument, ktory ta umowę finalizuje - czyli rachunek albo faktura...stąd moje pytanie... czyli jedynym wyjsciem jest umowa "na gębe" - nie na papierze i wtedy jedziemy bez vat (?)

Komentarz

• Auwo
        Uzależniony
        • 2004
        • 928

nie musisz być VAT-owcem

Komentarz

• jrock7
          Coś już napisał
          • 2005
          • 88

prawda ;-)
          no ale jeżeli juz ktos woli byc ? ;-)

Komentarz

• iczek
            Uzależniony
            • 2004
            • 711

Trudno mowic o wzorze umowy.
            Po proatu spisz kto z kim, kiedy , na jaki czas, warunki finansowe (ile fotek, gdzie, jaki rozmiar i format na plycie) oraz wynagrodzenie za calosc.

Podpisuja dwie strony i pozamiatane.

robilem troche slubow, chrztów i nogdy nie pisalem umowy. Rowniez wychodze z zalozenia ze pracuje z doroslymi ludzmi i umawialismy sie ustnie przed wykonaniem pracy. Zadnych problemow jak dotad.
            FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
            Ptaki
            Portrety
            Pejzaż

Komentarz

• eMILz
              Bywalec
              • 2005
              • 210

hehe ... ja wlasnie zamierzam sie za to zabrac jednak jak narazie to jestem klientem bo za rok biore slub i powiem wam ze jako powazny czlowiek duzo lepiej czuje sie z umowa w reku - pamietajcie ze kazdy kij ma dwa konce ... i zarowno zleceniobiorca jak i zleceniodawca oczekuja wysokich standardow ...
              dlatego jesli ktos proponuje mi spisanie umowy to ciesze sie bo traktuje go jako profesjonaliste a nie jakiegos mordochwyta ( bez urazy ale mi pasowalo )
              dlatego na swoj slub mam umowe .. na konkretna godzine miejsce zakres fotografii na uroczystosciach wplacana zaliczke na poziomie 7% za usluge i spie i jestem spokojny.

kiedy sam wezme sie za focenie uslugowe rowniez bede spisywac umowy

Komentarz

• Błajo
                Początki nałogu
                • 2005
                • 473

Dobra... teraz ja potrzebuje umowy... ma ktos ?

blajo [malpa] op [kropka] pl
                Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• tpop
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1465

ja rowniez bym poprosil. W niedalekiej przyszlosci bedzie mi potrzebna
                  tpop(at)canon-board.info
                  photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• sail0r
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 198

Zamieszczone przez miszka
                    Wyszlo ponad 1000 fotek. Wrzucilem to na stronke, zeby sobie wybrali.
                    Wybrali 60 do wywolania - tylko plener - wywolalem 10x15 tak, jak sie umawialismy

Po czym po odebraniu fotek, panna dzwoni: "mikolaj ty widziales kiedys album slubny", ja zdebialem. Okazalo sie, ze chciala ..... 60 zdjec 20x30 <lol>
                    sorki ale moim zdaniem miała 200% racji... zdjecia ze ślubu 10x15 to lekkie nieporozumienie i wogóle nie powinno się takich proponować...
                    S45 user

Komentarz

• tadek
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 468

Zamieszczone przez jrock7
                      no tak, ale jezeli istnieje umowa: klient-fotograf, to musi byc jakiś dokument, ktory ta umowę finalizuje - czyli rachunek albo faktura...stąd moje pytanie... czyli jedynym wyjsciem jest umowa "na gębe" - nie na papierze i wtedy jedziemy bez vat (?)
                      piszesz na umowie ze umowione wynagrodzenie jest ceną netto
                      jak chca pozniej faktoto doplacaja vat
                      350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• krs76
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 93

Wszyscy macie rację ale dalej ja również prosiłbym o prosty wzór umowy .Aha i jeszcze mam pytanie , czy nie mając własnej działalnośći można zawierać takie umowy ? Kiedys grałem w zespole po weselach i jak większość zespołów takowych żadko kto rozliczał się z urzędem , mimo to umowy były spisywane .Jak to się ma w praktyce ?

Komentarz

• _ARTI_
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 98

Zamieszczone przez KMV10
                          Aha - podasz kogoś do sądu za brak wywiązania się z niej i już za 2-3 lata odzyskasz ten 1-2 tys. zł
                          No jeśli będziesz dochodził zapłaty w postępowaniu
                          nakazowym to wbrew pozorom nakaz można uzyskać bardzo szybko
                          ...

Komentarz

• _ARTI_
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 98

Zamieszczone przez adamek
                            Hmm
                            Najpierw bym postraszył umową. Potem postraszył pismem od prawnika. Potem bym się zastanawiał.
                            Jak ktoś nie płaci po wezwaniu z kancelarii to już tylko
                            raczej droga sądowa pozostaje ...
                            Ale czasami nie ma z czego potem egzekwować :-o
                            ...

Komentarz

• _ARTI_
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 98

Zamieszczone przez krs76
                              Wszyscy macie rację ale dalej ja również prosiłbym o prosty wzór umowy .Aha i jeszcze mam pytanie , czy nie mając własnej działalnośći można zawierać takie umowy ? Kiedys grałem w zespole po weselach i jak większość zespołów takowych żadko kto rozliczał się z urzędem , mimo to umowy były spisywane .Jak to się ma w praktyce ?
                              Dla zawarcia umowy nie musisz prowadzić dz. gosp.
                              Możesz się zobowiązać do wykonania czegoś
                              działając jako osoba fizyczna (Ty jako Ty).

Co do prostej umowy to może być tak:

Umowa zlecenia nr ………….

Zawarta dnia …………………., w …………………, pomiędzy:

Zleceniodawcą ……………………………..
                              a
                              Zleceniobiorcą - ……………………………….

o następującej treści

§ 1
                              Zleceniodawca zleca, a Zleceniobiorca przyjmuje do wykonania ………………………………………….

§ 2
                              Termin wykonania usługi ustala się na

§ 3
                              Zleceniodawca wypłaci Zleceniobiorcy wynagrodzenie ………………

§ 4
                              Zleceniobiorca zobowiązuje się wykonać pracę terminowo i bez usterek.

§ 5
                              Strony zgodnie stwierdzają, że świadczenia określone w niniejszej umowie wyczerpują całkowicie zobowiązania Zamawiającego wobec Wykonawcy z tytułu pełnionych przez niego czynności objętych niniejszą umową.

§ 6
                              W sprawach nie unormowanych niniejszą umową, a dotyczących jej przedmiotu, mają zastosowanie przepisy kodeksu cywilnego oraz innych obowiązujących norm prawnych.

§ 7.
                              Spory mogące powstać przy realizacji niniejszej umowy będą rozstrzygane przez sąd powszechny właściwy dla …………………….
                              § 8
                              Zleceniobiorca oświadcza, że posiada umiejętności i kwalifikacje do wykonania w/w usługi.

§ 9.
                              Ewentualne zmiany umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności
                              § 10
                              Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

............................................ ............................................
                              Zamawiający Wykonawca

To jest wersja RAW, napisana na kolanie w kilka min., nie uwzględniająca specyfiki fotografii czyli takich rzeczy jak co się dzieje z odbitkami, sposobu rozliczenia itp itd.
                              Ale masz kierunek ...
                              Ostatnio edytowany przez _ARTI_; 3897.
                              ...

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez _ARTI_
                                Dla zawarcia umowy nie musisz prowadzić dz. gosp.
                                Możesz się zobowiązać do wykonania czegoś
                                działając jako osoba fizyczna (Ty jako Ty).

Ale dmuchajac na zimne to... powolujac sie na taka umowe i dociekajac swoich praw - mozesz cos wygrac w sadzie w razie gdyby cos... ale gdy juz cos wygrasz to druga strona moze w ramach zemsty podkablowac cie do Urzedu Skarbowego - twoj wybor i kalkulacja czy bardziej ci sie oplaca sadzic na bazie umowy czy placic kary dla US .

Komentarz

Pracuję...