Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
DIGIC - moc obliczeniowa / porównanie do procesorów PC
DIGIC - moc obliczeniowa / porównanie do procesorów PC
Być może głupie pytnie, ale jakoś mnie to dziś zaciekawiło.
Czy da się prównać moc obliczeniową procesrów DIGIC do tych występujacych w komputerach. Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat
Chodzi mi o porówanie, że załóżmy DIGIC IV odpowiada Pentuim lub AMD xxxMHz.
Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.
Powód: Literówka w tytule
Odp: DIGIC - moc obliczeniowa / porównanie do procesrwów PC
Moja wiedza odnośnie działania tego typu układów jest raczej marna, stąd pytanie laika
Potrafię złożyć kompa od podstaw, ale nie znam si, aż tak na szczegółach.
Myślałem, że da się jakoś to porównać.
W ostatniej testowej wersji ML można zrobić test prędkości zapisu/odczytu karty pamięci i funkcji focus peaking.
No to co sprawdzamy kto ma najszybszy aparat?
Zamieszczone przez Bangi
Być może głupie pytnie, ale jakoś mnie to dziś zaciekawiło.
Czy da się prównać moc obliczeniową procesrów DIGIC do tych występujacych w komputerach. Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat
Chodzi mi o porówanie, że załóżmy DIGIC IV odpowiada Pentuim lub AMD xxxMHz.
Tak na poważnie, 5d mkIII kreci 6 rawów 22mpix na sekundę czyli 132mpix/s, przelicz dla swojego komputera otwierając np w DPP
W jednym z wywiadów przedstawiciel Canon'a powiedział:
"Jeśli użytkownik próbowałby przetworzyć jeden obraz z matrycy 10 megapikseli z wykorzystaniem zwykłego komputera stacjonarnego, zajęłoby to około piętnastu minut. Układ DIGIC 4 firmy Canon robi to niemal natychmiast, a doszliśmy do etapu, gdzie można wykonywać zdjęcia seryjne z szybkością 10 klatek na sekundę."
A odnośnie DIGIC 5+ można przeczytać:
"DIGIC 5+ posiada około 17-krotnie więcej mocy przetwarzania niż układ DIGIC 4"
Będzie - myślę - bardzo trudno miarodajnie porównać procesory x86 do tych o innych architekturach. DIGIC to procesor na bazie ARMa (Build instructions/Unified - Magic Lantern Firmware Wiki). Najpewniej, podobnie jak Apple (seria Ax), Samsung (Exynos) czy Qualcomm (Snapdragon), również Canon dodaje do niego własne, specjalizowane kawałki sprzętu...
Bliżej DIGIKom zatem do procków w tabletach i komórkach (i ogólnie w embedded systems), niż w pecetach.
Rozumiem że są to układy specjalistyczne, ze sprzętową obsługą funkcji które komputery wykonują programowo, ale nie wierzę że np. 4 rdzenie 3 MHz mają mniejszą moc obliczeniową (czytaj np dłużej wykonują postprodukcje którą robi np. 60D).
No ale jakie to ma znaczenie, skoro Canon nie sprzedaje pecetów z DIGIKiem?
Poza tym zadaniem DIGIKa jest również zrobić to wszystko co do niego należy i nie zużyć od razu całej pojemności baterii.
Zamieszczone przez slocum
Rozumiem że są to układy specjalistyczne, ze sprzętową obsługą funkcji które komputery wykonują programowo, ale nie wierzę że np. 4 rdzenie 3 MHz mają mniejszą moc obliczeniową (czytaj np dłużej wykonują postprodukcje którą robi np. 60D).
To uwierz
Układy specjalistyczne wykonują zlecone prace wielokrotnie szybciej niż CPU w komputerze, arm o zegarze ok 260MHz potrafi kompresować w locie x264. H.264 Video Codec System-on-Chip (SoC) ICs - Maxim
Arm do x86 nie dacie rady porównać. Przykładowo cpu musi być dosyć szybki do odtwarzania fullhd więc jakim cudem moj tablet o zegarze 1ghz odtwarza film hd płynnie (sprzetowe dekodowanie) a na laptopie z cpu 1,5ghz film tnie? No właśnie a przecież x86 jest dużo szybsze od arm. Każda architektura radzi sobie z czymś lepiej a z czymś gorzej, jest robiona pod konkretne działania. Arm przykładowo pobiera dużo mniej energii i mniej się grzeje ale jest ograniczony działaniami, możliwościami.
2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem Galeria na CB Blog
Przykładowo architektura CUDA firmy nVidia przewyższa znacząco mocą obliczeniową zwykłe procesory PC. Widać Canon wygospodarował większość mocy swojego ARM'a do wydajnego przetwarzania obrazów z matrycy.
Komentarz