Zamieszczone przez Vitez
Łysy strikes back
Zwiń
X
-
EXIF w focie muflona: ISO100, f/11, 1/20s. 1/20s nawet na statywie dla ogniskowej 560mm to troche mało. Nie dam sobie ręki uciąć, ale zdaje się, że przy takiej ogniskowej i tym czasie Księżyc za szybko się porusza, aby go "zatrzymać" na zdjęciu
. Przesłona nie mogła byc mniejsza bo f/5.6 + TC więc wiadomo, ale mogłeś muflon zwiększyć czułość do ISO400 i mieć czas 1/80s... tym bardziej że to nie mój trabant tylko 20D więc o szumy się chyba nie obawiasz
.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm -
Księżyc ucieka z kadru z szybkością 0,25 arcmin/s. Przy ogniskowej z cropem 900mm mamy kąt widzenia 133', dla matrycy o szerokości 3200pix ucieczka o 1pix zajmie 0,25x133/3200=0,01s To jest absolutnie pewny czas naświetlania pod warunkiem wyeliminowania wszystkich innych możliwości poruszenia (statyw, lustro). Przy czasie 1/20s "obiekt" umknie o 5 pix. A to już jest widoczne.300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EXKomentarz
-
jestem pod wrażeniem .....Zamieszczone przez kocisKsiężyc ucieka z kadru z szybkością 0,25 arcmin/s. Przy ogniskowej z cropem 900mm mamy kąt widzenia 133', dla matrycy o szerokości 3200pix ucieczka o 1pix zajmie 0,25x133/3200=0,01s To jest absolutnie pewny czas naświetlania pod warunkiem wyeliminowania wszystkich innych możliwości poruszenia (statyw, lustro). Przy czasie 1/20s "obiekt" umknie o 5 pix. A to już jest widoczne.
Komentarz
-
Ale mnie się podoba - mam do tego prawo czy nie ??Zamieszczone przez VitezA ja sie nie zgodze. Moze powiekszenie niezle u muflona ale niestety wg mnie poruszyl - chyba za dlugi czas naswietlania?
Albo drgniecie lustra, aparatu, statywu?
Cóż z tego, że Twoje wygląda na ostre, ładnie zbalansowana biel, jeśli NIC na nim nie widać ??? Białe kółko z jakimiś plamami. gdybyś pokazał je komuś kto nie widział księżyca (choć trudno o to
), to pewnie zapytałby się co to jest
U muflona widac 3-ci wymiar kraterów i dlatego taka nieostrość nie przeszkadza mi :-) Choć pewnie gdyby wziększył ISO - jak sugeruje Diodak, byłoby ostrzejsze;-)Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
O, ciekawie prawisz. W takim razie spróbuję innym razem z trochę krótszym czasem. Bo zdjęcie faktycznie w 100% ostre nie jest - no ale come on... to jest manual focus, ekwiwalent 900mm i statyw (głowica) też odrobinę za słaby na 100-400+TC ;-)Zamieszczone przez kocisKsiężyc ucieka z kadru z szybkością 0,25 arcmin/s. Przy ogniskowej z cropem 900mm mamy kąt widzenia 133', dla matrycy o szerokości 3200pix ucieczka o 1pix zajmie 0,25x133/3200=0,01s To jest absolutnie pewny czas naświetlania pod warunkiem wyeliminowania wszystkich innych możliwości poruszenia (statyw, lustro). Przy czasie 1/20s "obiekt" umknie o 5 pix. A to już jest widoczne.
A co do szybkości Księżyca - to fakt, przy ogniskowych 400+ zapieprza jak szalony
Ostatnio próbowałem łapać samoloty na tle łysego - przy max. powiększeniu w wizjerze dokładnie widać jak ucieka z klatki, przestawiać trzeba co kilkadziesiąt sekund!
Edit: hmm, ale moje zdjęcie powyżej to crop 1:1. Jeśli rzeczywiście przy takich parametrach byłoby przesunięcie o 5px, to chyba byłoby to bardziej widać...Komentarz
-
Na odbitce A4 przesunięcie o 5 pix to zaledwie 0,45mm. Na Twoim zdjęciu, oglądanym na ekranie efekt może być nie większy niż 0,25mm (jedna plamka). Zatem nie rzuca się to w oczy, ale powiększa wrażenie nieostrości. Choć zdjęcie jest super.
Najlepszy sposób na uniknięcie drgań statywu to dobranie jego nośności tak, żeby była w dolonym zakresie rekomendowanej. Ja stosuję do zestawu o wadze 2,5kg głowicę 329RC4 (nośność 9kg) i statyw 475B (nośność 12kg). Aparat z obiektywem mocowany jest w środku ciężkości układu. To nie ma tendencji do drgań. Jest diabelnie stabilne. Marzy mi się głowica 405 (z przekładniami zębatymi), ale ta cena!300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EXKomentarz
-
Nie, no aż tak nie zwariowałem, żeby tylko do fotek księżyca lepszy statyw kupować ;-)
Ale ciagle nie rozumiem: wyliczyłeś przesunięcie 5pix dla zdjęcia 8MP robionego cropem 1.6. A ta fotka to jest crop 1:1 (wycięta ze środka klatki) - czyli piksel na niej to dokładnie piksel w aparacie (zapomnijmy chwilowo o odbitce). Czyli ciągle mi coś nie gra - bo 5pix rozmycia byłoby na 100% widać.Komentarz
-
Tak przy cropie 1:1 powinno być widać ten efekt lepiej. Natomiast nie zmienia to faktu, że Księżyc ucieka z kadru z określoną prędkością. Jak testowałem statyw (poprzedni bardzo wiotki) to wychodziły mi zdjęcia o bardzo różnej ostrości. Być może wynikało to z nałożenia się ruchu względnego Księżyca z którąś ze skłądowych drgań zestawu statyw-aparat.
A miałeś IS włączony?Ostatnio edytowany przez kocis; 1467.300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EXKomentarz
-
Przy dwa razy dłuższej ogniskowej niż muflona (1135mm z cropem czyli 1816mm) najkrótszy czas jaki u mnie dawał nieporuszone obrazy to była 1/100s (np. moja fota kilka stron wcześniej) więc pewnie przy 2x krótszej ogniskowej ale bez downsize'u (crop 1:1) będzie to podobny czas.
Żeby fota przy takiej ogniskowej była ostra trzeba też uwzglednić turbulencje atmosfery. Najlepsze astro foty wychodzą jesienią i zimą
jeśli się wcześniej schłodzi optykę do temperatury otoczenia - szkoda tylko, ze aku szybko się rozładowują
.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
A gdyby tak spróbować panoramować księżyc ? (-:Zamieszczone przez muflonNie, no aż tak nie zwariowałem, żeby tylko do fotek księżyca lepszy statyw kupować ;-)
Ale ciagle nie rozumiem: wyliczyłeś przesunięcie 5pix dla zdjęcia 8MP robionego cropem 1.6. A ta fotka to jest crop 1:1 (wycięta ze środka klatki) - czyli piksel na niej to dokładnie piksel w aparacie (zapomnijmy chwilowo o odbitce). Czyli ciągle mi coś nie gra - bo 5pix rozmycia byłoby na 100% widać.Komentarz
-
Hie hie, my ze szwagrem po pijanemu nie takie rzeczy... ;-) :grin:Zamieszczone przez minekA gdyby tak spróbować panoramować księżyc ? (-:Komentarz
-
A ciebie co ugryzlo? Przeciez nic nie napisalem o swoim zdjeciu ani do niego nie porownywalem, tylko ze muflona jest poruszone. Kazdy ma prawo do swojego zdania, tak?Zamieszczone przez MarekCAle mnie się podoba - mam do tego prawo czy nie ??
Cóż z tego, że Twoje wygląda na ostre, ładnie zbalansowana biel, jeśli NIC na nim nie widać ??? Białe kółko z jakimiś plamami. gdybyś pokazał je komuś kto nie widział księżyca (choć trudno o to
), to pewnie zapytałby się co to jest 
A ripostowanie poprzez najezdzanie na cudze zdjecia jest ponizej pewnego poziomu.Komentarz
-
He he he jasne,ze sie da-byleby był szwagier no i wiadomo coZamieszczone przez muflonHie hie, my ze szwagrem po pijanemu nie takie rzeczy... ;-) :grin:
Panoramowanie-czas 1 minuta
Komentarz
-
Tak, opisz jeszcze "rękę", która to panoramowanie robiłaZamieszczone przez PawełPanoramowanie-czas 1 minuta
Komentarz
-
Zamieszczone przez muflonTak, opisz jeszcze "rękę", która to panoramowanie robiła
To nie reka. Raczej statyw paralaktyczny. Ja tego nigdy nie robiłem ale znajomy pasjonuje się fotografią astronomiczną. Robi to przyczepiając analoga do statywu z teleskopem i śrubkami "podąża" za ruchem nieboskłonu. Bierze teleskopem na cel jakąs gwiazdę i "trzyma" ją w krzyżu celownika. Wyszły mu piękne zdjęcia np. galaktyki M42 z czasem naswiatlania rzędu 10 minut.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz

Komentarz