Łysy strikes back

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gonzo44
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1304

Zamieszczone przez gawryl
    nie rozumiem....byles na Alasce czy co jakie znaczenie ma godzina??????w koncu i tak okres obrotu Ksiezyca wokol wlasnej osi to ~1 miesiac.... wiec?
    a okres obiegu to tez jeden miesiac, wiec w ciagu nocy ksiezyc jest niemalze nieruchomy. Jezeli robisz go na poczatku nocy i na koncu to zdjecia te powstaja z punktow odleglych o ...<x<12k km i stad chyba ta roznica.
    Oczywiscie jak zwykle moge sie potwornie mylic ;-)
    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• gawryl
      Uzależniony
      • 2004
      • 810

Zamieszczone przez gonzo44
      a okres obiegu to tez jeden miesiac, wiec w ciagu nocy ksiezyc jest niemalze nieruchomy. Jezeli robisz go na poczatku nocy i na koncu to zdjecia te powstaja z punktow odleglych o ...<x<12k km i stad chyba ta roznica.
      Oczywiscie jak zwykle moge sie potwornie mylic ;-)
      mylic sie kazdy moze
      mi sie wlasnie wydaje, ze (tak jak piszesz!) widzimy Ksiezyc jako nieruchomy, z przyczyn juz tu przytoczonych (pomijajac zjawisko libracji, ktore umozliwia nam ogladanie nie polowy globu Ksiezyca a 55% jego powierzchni). i to niezaleznie od godziny, o ktorej focimy (odleglosc, o ktorej piszesz, nie ma nic do gadania - wszak ciagle widzimy ta sama strone Ksiezyca!, a to, czy jest on dalej od nas, czy blizej - tylko (moze) wplywac na powiekszenie (choc to nie te skale odleglosci...).

czyli albo Vitez byl na innej szerokosci geograficznej niz ja -ale widze w tym watku inna fote z Wawy i nie moze byc to ta roznica! - albo ja sie myle....
      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

czyli albo Vitez byl na innej szerokosci geograficznej niz ja -ale widze w tym watku inna fote z Wawy i nie moze byc to ta roznica! - albo ja sie myle....
        Ty sie mylisz. Nie bede wnikal, dowod na to kiedy zrobilem to zdjecie dostarczylem... naprawde chcesz RAWa niedowiarku? Czy to az takie wazne? Jesli tak to podpytaj na forum o astrofotografii... dla mnie niezbyt wazne wiec sie nie przejmuje - wyszedl jaki wyszedl.

Komentarz

• gawryl
          Uzależniony
          • 2004
          • 810

Zamieszczone przez Vitez
          naprawde chcesz RAWa niedowiarku?
          nie chce, z ciekawosci pytam (bo taki juz jestem). zmien ton, chlopcze.

Komentarz

• jadeit
            Początki nałogu
            • 2004
            • 466

iso 400, f4, 1/640, sigma 70-200 na 200mm

dnia 21.08.2005 21.09

pozdrawiam
            Ostatnio edytowany przez jadeit; 816.
            un point c'est toi
            fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• jadeit
              Początki nałogu
              • 2004
              • 466

Zamieszczone przez chase
              No to i ja swoj ksiezyc wrzuce (Sigma 70-200 2.8 ):

Zupelnie inna kolorystyka... ja swoje zdjęcie zrobilem w ostatnią środę (tuż przed 21).
              chase co z tą Twoja sigma imo moje ciut lepsze

pozdrawiam
              un point c'est toi
              fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

zmien ton, chlopcze.
                Bo co, dzieweczko?

Hint: jesli chcesz by ktos zmienil ton nie pros o to w rownym lub gorszym tonie - niewiele w ten sposob uzyskasz. Pije do lekcewazacego slowka "chlopcze" , wiec nie mow tym tonem do mnie ... prosze ...

Komentarz

• GoTo
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 163

no to jescze raz:
                  wybrałem najmniej nieostre i potraktowałem tak jak Vitez (USM = 300% / 0.3 / 0), bez zmniejszania, crop ze środka (fakt, kadr był centralny
                  EXIF dostępny, więcej http://www.pbase.com/goto/image/48081836

Komentarz

• gawryl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 810

Zamieszczone przez Vitez
                    Bo co, dzieweczko? .
                    widze, ze kozak z CIebie...ciekawe, czy nie jest to oby spowodowane odlegloscia, jaka nas dzieli (~200km)

Komentarz

• gonzo44
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1304

mylic sie kazdy moze
                      mi sie wlasnie wydaje, ze (tak jak piszesz!) widzimy Ksiezyc jako nieruchomy, z przyczyn juz tu przytoczonych (pomijajac zjawisko libracji, ktore umozliwia nam ogladanie nie polowy globu Ksiezyca a 55% jego powierzchni). i to niezaleznie od godziny, o ktorej focimy (odleglosc, o ktorej piszesz, nie ma nic do gadania - wszak ciagle widzimy ta sama strone Ksiezyca!, a to, czy jest on dalej od nas, czy blizej - tylko (moze) wplywac na powiekszenie (choc to nie te skale odleglosci...).

czyli albo Vitez byl na innej szerokosci geograficznej niz ja
                      bardziej chodzilo mi o to ze ogladasz(focisz) ksiezyc z dwoch koncow "bazy" - tak jakbys chcial zmierzyc do niego odleglosc metoda paralaksy (tak to sie chyba nazywa :-) )
                      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• gawryl
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 810

bardziej chodzilo mi o to ze ogladasz(focisz) ksiezyc z dwoch koncow "bazy" - tak jakbys chcial zmierzyc do niego odleglosc metoda paralaksy (tak to sie chyba nazywa :-) )
                        dalej nie rozumiem - co wiecej, sa kolejne zdjecia (fajnie!) i wyraznie widac, ze jedynie Viteza sie rozni od pozostalych! zasiegam opinii u pewnego prof. fizyki (astronom) i dam znac, co mi powiedzial.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

dalej nie rozumiem - co wiecej, sa kolejne zdjecia (fajnie!) i wyraznie widac, ze jedynie Viteza sie rozni od pozostalych! zasiegam opinii u pewnego prof. fizyki (astronom) i dam znac, co mi powiedzial.
                          Panowie, po co ta klotnia?
                          Przeciez widac wyraznie, ze Vitez trzymal krzywo aparat a la czacha na avatarze

Komentarz

• gawryl
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 810

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                            Panowie, po co ta klotnia?
                            Przeciez widac wyraznie, ze Vitez trzymal krzywo aparat a la czacha na avatarze

trzymal krzywo, lub..... ma duzo poweru w lapach i mocno cisnal przycisk

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

o tak:
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• gawryl
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 810

o tak:
                                pamietaj jeszcze, ze Ksiezyc tez sie kreci! IMO- efekt niweluje sie

ale:
                                nie znam sie na astrofotografii, wiec dlatego nie rozumiem tych roznic:
                                prezentowane zdjecia byly robione od godziny 21-ej do 2-giej w nocy, i tak duzych roznic nie widac nigdzie, za wyjatkiem foty Viteza. chyba rzeczywiscie przekrzywil

EDIT:
                                jednak plote glupoty: Ksizeyc obraca sie za wolno, aby ten efekt zniwelowac. aby zniwelowac, musialby krecic sie z ta sama czestoscia co Ziemia, czyli 27x szybciej niz teraz (bo teraz kreci sie raz na 27 dni).
                                Ostatnio edytowany przez gawryl; 438.

Komentarz

Pracuję...