Fotografia reportażowa - taktyka czy technika?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rysy
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 15

Fotografia reportażowa - taktyka czy technika?

Zapraszam do dyskusji na temat fotografii reportażowej, z naciskiem na to, jaki Waszym zdaniem powinien być stosunek fotografa do samego fotografowania, tj. fotograf jako cicho-ciemny komandos z obiektywami o dużej ogniskowej, uczestnik życia - dyskretny spacerowicz, czy może jeszcze inne podejście? Jakich błędów unikać?Jakie zachowanie mniej zwraca na siebie uwagę. Duża część ludzi, reaguje na widok wycelowanego w siebie obiektywu jak na widok karabinu maszynowego. Czy po wykonaniu zdjęcia odwracacie się plecami z nadzieją "a może nie krzyknie: "Co mi dziadu robisz zdjęcia!" ". W dyskusji tej raczej delikatnie pomijam takie wydażenia jak wielkie imprezy, gdzie panuje ciągły bałagan, a widok fotografa nie budzi większych emocji.
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Jakich błędów używać?
    Nie umieszczać wątków w niewłaściwych działach np.Ten z techniką fotografowania niewiele ma wspólnego.Reg. pkt 5.
    Przenoszę do Hydeparku.

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Różnie z tymi reakcjami. Moją najczęstszą linią obrony jest pozostawienie aparatu przy oku aż obiekt pomyśli, że to nie o niego chodzi, tylko o architekturę w tle. Czasami się uśmiechnę i rozmawiam, czasami szybko, dwie klaty i w nogi. Wszystko zależy od danej sytuacji.

Komentarz

• mceyk
        Coś już napisał
        • 2005
        • 89

Czasami się uśmiechnę i rozmawiam, czasami szybko, dwie klaty i w nogi.
        Polecam jak najczęściej stosować pierwszą metodę :grin:

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Chyba ktoś tutaj myli paparazzi, streeta i reportaż.

Komentarz

• mceyk
            Coś już napisał
            • 2005
            • 89

Ktoś to wrzucił do jednego worka po prostu.

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez allxages
              Chyba ktoś tutaj myli paparazzi, streeta i reportaż.
              No to słuchamy mistrzu.

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Ty i tak nigdy nie słuchasz więc szkoda mi palców na klawiaturze

Komentarz

• mceyk
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 89

To może Skype ?

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Zamieszczone przez allxages
                    Ty i tak nigdy nie słuchasz więc szkoda mi palców na klawiaturze
                    Ja mam swój styl, ale rysy chciałby się czegoś dowiedzieć, a jak na razie został skarcony przez moda i zOTowany przez resztę.

Zamieszczone przez mceyk
                    Polecam jak najczęściej stosować pierwszą metodę :grin:
                    Najczęściej uśmiech, chyba że widzę, że osoba jest zainteresowana, wtedy też i rozmowa, wymiana kontaktów w celu podesłania foty, ...

Komentarz

• pe.en.de
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 321

Podcza robienia takich zdjęć , osoba fotografowana (a niechętna temu) usiłuje nawiązać kontakt wzrokowy z fotografem.
                      Ja wtedy rżnę głupa i z ogromą ciekwością wpatuję się intensywnie w dalszy lub bliższy obiekt nie dając się sprowokować do odwzajemnienia spojrzenia lub grzebię coś przy ustawieniach aparatu i co chwila kieruję go w różne strony.
                      Jak po dręką jest żona to stawiam ją gdzie chcę i wtedy już cykam co chcę, bo przecież nikt nie sprawdzi mi co i pod jakim kątem widzę.

Nie umieszczać wątków w niewłaściwych działach np.Ten z techniką fotografowania niewiele ma wspólnego.Reg. pkt 5. - .............wypowiedział się janmar

A ja mam wrażenie że wiele technik fotografowania może być wskazanych w tym wątku.
                      Ale co tam, nie mój wątek i nie ja będę upierał się aby przywrócić go na właściwe miejsce.
                      Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

A ja mam wrażenie że wiele technik fotografowania może być wskazanych w tym wątku.
                        Ale co tam, nie mój wątek i nie ja będę upierał się aby przywrócić go na właściwe miejsce.
                        Z analizy postu autora dla mnie wynika że problem leży dla niego, w reakcji osób fotografowanych na fakt zrobienia zdjęcia.
                        Z formalnego punktu widzenia nikt nie może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
                        Jeżeli wykraczamy poza tą zasadę to musimy się liczyć z konsekwencjami i przyjąć je na klatę.
                        Czy łamanie prawa człowieka do własnego wizerunku możemy umieścić w kategorii "Technika Fotografowania" ?
                        IMHO nie.

Jesli celem autora postu jest robienie reportażu,to gdzie go chce publikować jeśli osoby występujące w nim nie wyraziły zgody?
                        Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez janmar
                          Z formalnego punktu widzenia nikt nie może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
                          Proszę o nie wprowadzanie użytkowników w błąd. Z formalnego punktu widzenia każdy może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
                          Ostatnio edytowany przez micles; 8127.

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Osoba niepubliczna może w każdej chwili obić ryło nachalnemu fotografowi ( o ile jest bardziej umięśniony)...kropka.
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Pobity nachalny fotograf może w każdej chwili wezwać organy bezpieczeństwa i domagać się odszkodowania w sądzie. Kropka?

To co się przyjęło jako zwyczajowe, grzecznościowe zachowanie, niekoniecznie musi zawsze takowym być, a w Polsce obowiązuje nas nie etyka osobista czy zawodowa, a prawo.

Komentarz

Pracuję...