Zapraszam do dyskusji na temat fotografii reportażowej, z naciskiem na to, jaki Waszym zdaniem powinien być stosunek fotografa do samego fotografowania, tj. fotograf jako cicho-ciemny komandos z obiektywami o dużej ogniskowej, uczestnik życia - dyskretny spacerowicz, czy może jeszcze inne podejście? Jakich błędów unikać?Jakie zachowanie mniej zwraca na siebie uwagę. Duża część ludzi, reaguje na widok wycelowanego w siebie obiektywu jak na widok karabinu maszynowego. Czy po wykonaniu zdjęcia odwracacie się plecami z nadzieją "a może nie krzyknie: "Co mi dziadu robisz zdjęcia!" ". W dyskusji tej raczej delikatnie pomijam takie wydażenia jak wielkie imprezy, gdzie panuje ciągły bałagan, a widok fotografa nie budzi większych emocji.
Fotografia reportażowa - taktyka czy technika?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Nie umieszczać wątków w niewłaściwych działach np.Ten z techniką fotografowania niewiele ma wspólnego.Reg. pkt 5.Jakich błędów używać?
Przenoszę do Hydeparku. -
Różnie z tymi reakcjami. Moją najczęstszą linią obrony jest pozostawienie aparatu przy oku aż obiekt pomyśli, że to nie o niego chodzi, tylko o architekturę w tle. Czasami się uśmiechnę i rozmawiam, czasami szybko, dwie klaty i w nogi. Wszystko zależy od danej sytuacji.Komentarz
-
Polecam jak najczęściej stosować pierwszą metodę :grin:Czasami się uśmiechnę i rozmawiam, czasami szybko, dwie klaty i w nogi.Komentarz
-
-
-
Komentarz
-
-
-
Ja mam swój styl, ale rysy chciałby się czegoś dowiedzieć, a jak na razie został skarcony przez moda i zOTowany przez resztę.
Najczęściej uśmiech, chyba że widzę, że osoba jest zainteresowana, wtedy też i rozmowa, wymiana kontaktów w celu podesłania foty, ...Komentarz
-
Podcza robienia takich zdjęć , osoba fotografowana (a niechętna temu) usiłuje nawiązać kontakt wzrokowy z fotografem.
Ja wtedy rżnę głupa i z ogromą ciekwością wpatuję się intensywnie w dalszy lub bliższy obiekt nie dając się sprowokować do odwzajemnienia spojrzenia lub grzebię coś przy ustawieniach aparatu i co chwila kieruję go w różne strony.
Jak po dręką jest żona to stawiam ją gdzie chcę i wtedy już cykam co chcę, bo przecież nikt nie sprawdzi mi co i pod jakim kątem widzę.
Nie umieszczać wątków w niewłaściwych działach np.Ten z techniką fotografowania niewiele ma wspólnego.Reg. pkt 5. - .............wypowiedział się janmar
A ja mam wrażenie że wiele technik fotografowania może być wskazanych w tym wątku.
Ale co tam, nie mój wątek i nie ja będę upierał się aby przywrócić go na właściwe miejsce.Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.Komentarz
-
Z analizy postu autora dla mnie wynika że problem leży dla niego, w reakcji osób fotografowanych na fakt zrobienia zdjęcia.A ja mam wrażenie że wiele technik fotografowania może być wskazanych w tym wątku.
Ale co tam, nie mój wątek i nie ja będę upierał się aby przywrócić go na właściwe miejsce.
Z formalnego punktu widzenia nikt nie może robić zdjęcia osobie niepublicznej bez jej zgody i kropka.
Jeżeli wykraczamy poza tą zasadę to musimy się liczyć z konsekwencjami i przyjąć je na klatę.
Czy łamanie prawa człowieka do własnego wizerunku możemy umieścić w kategorii "Technika Fotografowania" ?
IMHO nie.
Jesli celem autora postu jest robienie reportażu,to gdzie go chce publikować jeśli osoby występujące w nim nie wyraziły zgody?Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.Komentarz
-
-
Osoba niepubliczna może w każdej chwili obić ryło nachalnemu fotografowi ( o ile jest bardziej umięśniony)...kropka.Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
Pobity nachalny fotograf może w każdej chwili wezwać organy bezpieczeństwa i domagać się odszkodowania w sądzie. Kropka?
To co się przyjęło jako zwyczajowe, grzecznościowe zachowanie, niekoniecznie musi zawsze takowym być, a w Polsce obowiązuje nas nie etyka osobista czy zawodowa, a prawo.Komentarz
Komentarz