Książki o fotografii II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

Miałem Kelby'ego do LR2 i rewelacja to to nie była. Może warto się zainteresować

Dzięki kolejnemu wydaniu bestsellera znakomitego fotografa i eksperta cyfrowej obróbki obrazu, Martina Eveninga, poznasz wszystkie możliwości najnowszej wersji programu Adobe Lightroom. Nauczysz się efektywniej pracować ze zdjęciami w formatach RAW i JPEG. W kolejnych rozdziałach znajdziesz wiadomości na temat dostępnych filtrów, metod korekty parametrów zdjęć, korzystania z szablonów czy sposobów integracji z Photoshopem. Dodatkowo dowiesz się, jak korzystać z metadanych zdjęcia, pracować z fotografią czarno-białą oraz przygotowywać materiały do druku. To tylko niektóre z zagadnień poruszanych w tej książce. Ona sama stanowi kompletne kompendium wiedzy na temat Adobe Lightroom 3. Jeżeli interesujesz się fotografią cyfrową, MUSISZ ją mieć!

Kolega strideer chyba pisał recenzję tej książki o ile dobrze pamiętam i była ona pozytywna.

Niestety więcej nie mogę nic powiedzieć bo sam dopiero dobiorę się do niej na święta

Komentarz

• hyzop
      Początki nałogu
      • 2006
      • 413

Zamieszczone przez serafin
      Nie wiem czy to jest ten dział.

Mam zamiar kupić jedną z dwóch, ale ciężko mi się zdecydować.

1. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3

Scott z właściwą sobie lekkością skupia się na procesie obróbki zdjęcia jako całości. Nie znajdziesz tutaj zbędnych technicznych monologów oraz niepotrzebnych informacji. Wśród rzeczy, które z pewnością Ci się przydadzą, warto wymienić: sposoby na łatwy import zdjęć do programu, metody zarządzania biblioteką zdjęć, maksymalne wykorzystanie możliwości filtrów i efektów oraz korygowanie zdjęć. Ponadto dowiesz się, jak tworzyć ujęcia panoramiczne, używać techniki HDR, tworzyć pokazy slajdów i publikować Twoje zdjęcia. Zakres informacji omawianych w tej książce sprawia, że jest ona jednym z najlepszych podręczników do programu Lightroom, a osoba autora gwarantuje czystą przyjemność lektury

2. DAVID duCHEMIN " PRACUJĄC NAD KADREM.W CYFROWEJ CIEMNI"

Czy potrafisz sobie wyobrazić, że zdjęcie może przedstawiać wyłącznie jedną rzecz: jedną ideę, jeden główny temat, jedno dominujące uczucie? Jeżeli zdajesz sobie sprawę z tego, co jest dla ciebie najważniejsze w kadrze, wiesz, co chcesz powiedzieć za pomocą swojego zdjęcia. A dzięki temu możesz w odpowiedni sposób skomponować kadr i poddać zapisany plik odpowiedniej obróbce w cyfrowej ciemni. Gdy nie masz konkretnego pomysłu na zdjęcie, skończysz zapewne na - ciągnących się długimi godzinami -…

ma ktoś porównanie obu książek ? Która jest w miare przejrzysta, konkretna i bez zbędnych bzdetów ?

Dzięki za rady
      Już raz pisałem tutaj http://www.canon-board.info/showthre...MNI#post991415

Komentarz

• kaqkaba
        Bywalec
        • 2009
        • 115

Z książek do Lightrooma w wersji 3 Helion ma 3 pozycje:

Lightroom 3 Oficjalny podręcznik - i po zapoznaniu się z przykładowym rozdziałem miałem wrażenie że nie podręcznik a ładnie wydana instrukcja obsługi. Ale za to jest najtańszy.
        Lightroom 3 Kelbiego jest drugi pod względem ceny.
        Lightroom 3 - podręcznik dla fotografów - najdroższy i chyba najlepszy. I jak pamiętam jako jedyny ma część poświęconą kalibracji.

Ja osobiście po porównaniu jakość cena kupiłem Kelbiego. I generalnie mi się podoba (przy czym facet ma dość specyficzny styl). Tyle tyko że jest to moja pierwsza książka o obróbce fotografii więc wymagań nie mam zbyt dużych.
        C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Syl Arena "SIŁA FLESZY"

Jako, że dostałem od Mikołaja wskazaną w tytule książeczkę i dotarłem już mniej więcej do jej połowy - pokuszę się o kilka słów na jej temat - być może nasunie się komuś pomysł, by kupić na prezent lub poprosić "Gwiazdkę" o takowy.
          Generalnie jestem amatorem, mam 430EX II od pewnego czasu i mam/miałem dużo problemów z jej używaniem. Oczywiście w związku z moimi ograniczeniami w wiedzy. Z książek traktujących na temat lamp czytałem wcześniej (a dokładnie przez czytaniem Siły Fleszy) Lampa błyskowa w fotografii ślubnej NEIL VAN NIEKERK.
          Uważam, że Siła Fleszy to bardzo dobra pozycja dla osoby takiej jak ja - amatora. Piszę tak, gdyż wydaje mi się, że profesjonaliści (osoby, które nie mają problemów z uzyskiwaniem zamierzonych i prawidłowych ekspozycji z lampą/lampami), aż tak dużo z tej pozycji nie wyciągną, aczkolwiek będzie to dla nich na pewno dobre podsumowanie wiedzy.
          W książce jest wszystko bardzo ciekawie i przystępnie opisane, praktycznie od podstaw (zagadnienia ogólne dotyczące fotografii) do bardzo drobnych szczególików używania różnych lamp Canona (aha - właśnie tylko ten system jest przedmiotem książki). Są też dość fajne ciekawostki techniczne. Dużo zdjęć i przykładów konkretnych efektów, w konkretnych okolicznościach.
          Bardzo fajne jest wg mnie to, że np. autor poleca na początek (dla laika) pracę w trybie namulnym lampy jako coś najlepszego. Ja właśnie robiłem większość fotek w trybie ETTL i jak zacząłem robić w manualu to zacząłem uzyskiwać efekty, które przestały mnie rozczarowywać
          Książka, co prawda nie należy do najtańszych (od ok. 75 PLN + dostawa) w necie), ale wg mnie stosunek cena/ jakość (merytoryczna oczywiście) jest zachowany.
          Mogę polecić

P.S. Jestem osobą zupełnie prywatną i nie związaną z żadnym wydawcą, sklepem, i tym podobnym przedsięwzięciem.
          Powyższe nie jest intencją reklamowania czegokolwiek.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• horak
            Uzależniony
            • 2010
            • 589

Podzielam opinię przedmówcy. Obowiązkowa pozycja dla lubiących błyskach, zarówno początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych bo ci drudzy też znajdą w niej coś dla siebie. Przystępnie napisana i co ważne wszystko omawiane na Canonach.

Komentarz

• snowgoose
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 38

Zamieszczone przez serafin
              Nie wiem czy to jest ten dział.

2. DAVID duCHEMIN " PRACUJĄC NAD KADREM.W CYFROWEJ CIEMNI"
              DuChemina mam "W kadrze" i bardzo mi się spodobała. Mało techniczna, sporo ciekawych tematów o podejściu do robienia zdjęć. Mówi bardziej o tym po co niż jak - po co mała/duża GO, etc.
              Ciekawie koleś pisze.
              Zawsze po właściwej stronie obiektywu

5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII

Komentarz

• olek.tbg
                Początki nałogu
                • 2011
                • 309

"Twarzą w twarz z obiektywem" Rick Sammon

Jestem bardzo,bardzo....zawiedziony. 70zł za ~300 stron, a informacji bardzo mało, komentarze autora bardzo denerwujące, z zdjęć zawartych w książce mało które mi się podobało. Temat o zdjęciach grupowych, a zero informacji jak ludzi w tej grupie ustawić, zostaje porada o równomiernym oświetleniu i zwróceniu uwagi na otwarte oczy. Autor informuje nas, że robiąć zdjęcia pod słońce zostaniemy uznani za artystów...? Denerwuje mnie też dziwne podejście do zdjęć, zaleca robienie większośći ujęć na szerokim kącie aby potem móc wycropowac interesujący nas fragment? Rozdział o obróbce to istna reklama software od NIK-a , "jednym kliknięciem możemy uzyskać interresujący nas efekt". Zdjęcia po obróbce tego pana wg.mnie wyglądają gorzej niż przed, kiczowate ramki i "artystyczna" obróbka, jak to określa sam autor. Dużo tekstu o niczym, absolutnie nie warto za tą cene.
                5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Jestem po lekturze "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów".

Co do samej książki to jest napisana o wiele lepiej niż książka Kelby'iego do LR. Fajnie, że poświęca on rozdział kalibracji monitora, opisuje też zalety/wady fotografowania z bezpośrednim importem na komputer.

Jednak osobiście się trochę zawiodłem. Lektura zajęła mi jakieś 4 godziny (~670 stron) i prócz kilku mało istotnych szczegółów nie dowiedziałem się nic czego bym nie wiedział (ale to też może wynikać z tego, że wcześniej czytałem książkę Kelbiego o LR2).

Za kilka dni zabieram się za książkę o Photoshopie CS5 tego samego autora

Komentarz

• Fotograf1995
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 210

Znacie może jakiś ciekawy tytuł traktujący o fotoreportażu ? Chodzi mi o formę poradnikową
                    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez gadget_zary
                      Za kilka dni zabieram się za książkę o Photoshopie CS5 tego samego autora
                      Ta pozycja M.Eveninga jest o wiele ciekawsza, ale nie da się jej przestudiować nawet w tydzień
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

W EMPIKU w dobrej cenie jest "Historia fotografii " od 1839r do dziś.
                        766 stron z fotkami. wydawnictwo Taschen [49 PLN.]

Komentarz

• martieos
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 24

Zamieszczone przez janmar
                          W EMPIKU w dobrej cenie jest "Historia fotografii " od 1839r do dziś.
                          766 stron z fotkami. wydawnictwo Taschen [49 PLN.]
                          Taaaak... i powinna byc w zestawie lupa Śmieszą mnie takie wydawnictwa - książka po tytule wydawałoby sie kanon, kamienie milowe a tu fotki miniaturki.

gdy kupowałem album leni reifenstahl "Africa" 30x20 czulem sie jak bluznierca..
                          CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Wyszło z naszej dyskusji OT.Usunąłem.
                            Wracajmy do tematu "Ksiązki o fotografii II."

Komentarz

• wiktor2323
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1290

Szukam dobrej pozycji na temat obróbki zdjęć a w szczególności uzyskiwania ładnych kolorów z wysokich czułości. Spotkał się ktoś z taką?
                              Facebook

Komentarz

• kawo
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 238

Nie wiem czy już było. Polecam bez cienia wątpliwości książkę wydawnictwa Arkady pt. "Nowy podręcznik fotografii" Johna Hedgecoe.

Wiem, wiem... już sama nazwa wielu odstrasza, ale wydajemi się, że niesłusznie. Książka jest w formacie trochę mniejszym niż A4, 400 stron ze skorowidzem i bardzo obszernym jakna podręcznikowe warunki słonikiem termino związanych z fotografią na końcu.

Ksiązką zawiera mnóstwo zdjęć przykładowych, rysunków i tabel przejrzyście wyjaśniających zagadnienia fotografii. Około połowy książki to omówienie najczęściej foconych motywów z ich charakterystyką, problemami jakie można przy ich foceniu spotkać.

Poza tym: ta książka zawiera jak dla mnie mnóstwo info. z dziedzin okołofotograficznych: poczynając od dokładnych opisów różnego rodzju aparatów (np. wielkoformatowe) zasady działania z czym co się je, albo np. dowiedziałem się dokłądnie co to błona fotograficzna, ale z perspektywy jej budowy i skłądu chemicznego, a kończąc na budowie studia foto i ciemni analogowej. Oczywiście te info. nie są potrzebne, żeby robić dobre zdjęcia, ale uważam, że dla ambitnego amatora, który w ogólności interesuje się fotografią książka może być cennym źródłem wiedzy i co do wszystkiego co się wz foto. wiąże.

aha jeszcze jedne przykłąd, z którym nie spotkałem się w innych podręcznikach. Autor wyjaśnia co to np. barwy kontrastujące, harmonizujące, dopełniające czy konkurjące. Wiem, że doświadczeni będą się uśmiechać pod nosem, ale dla mnie to nowość i otworzyło mi oczy na jak patrzeć na barwy robiąć zdjęcia i jakie to może mieć znaczenie dla finalnego efektu. Książka zawiera mnóstwo tego typu info.

Myślę, że gdybym ją wcześniej przeczytał to nie nudziłbym was mnóstwem pytań zaczynających się od: co to jest..., jak to..., jak tamto, a do czego to , a dlaczego,. a jaki obiektyw... a dlaczego i tak wychodzi albo nie wychodzi...

Książkę polecam (no może z wyjątkiem tych zaawansowanych, bo oni to tak na prawdę mogli by takie ksiązki sami pisać).
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                gdzie tu u diaska jest funkcja "edit"?

Chodziło o słownik, a nie słonik...
                                Ostatnio edytowany przez kawo; 7900. Powód: Automerged Doublepost
                                70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

Pracuję...