Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, szukam jakiejś ciekawej pozycji o naświetlaniu zdjęcia, może ktoś miał styczność
"Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy - McNally Joe"? Warto?
Dość dobra pozycja, ale zdjęcia przeciętne jak na obecny rynek. Oczywiście mówię o sytuacji, w której szukasz książki do nauki błyskania fleszami, nie po prostu "o naświetlaniu".
Wadą jest to, że McNally używa sprzętu Nikona (co już jest wadą samą w sobie ) i opowiada o sterowaniu lampami tak, jak to robi Nikon. Co ciekawe, nie używa Pocket Wizardów. Myślę, że dla początkujących i lekko-średnio-zaawansowanych jest OK. Później trzeba samemu warsztat zrobić. Mnie brakuje tam opisania jak uzyskać klimat na zdjęciach, jaki teraz jest modny (jeśli już wydaje się taką książkę).
Humor McNally'ego jest rzeczą subiektywną - jedni go lubią inni nie. Czasami przynudza. Ogólnie polecam, ale to cegiełka - według mnie podstawy, jak w ogóle błyskać, żeby coś Ci wyszło na zdjęciu
Witam, szukam jakiejś ciekawej pozycji o naświetlaniu zdjęcia, może ktoś miał styczność
"Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy - McNally Joe"? Warto?
Więcej się dowiedziałem z książki Lampa błyskowa w fotografii ślubnej.
Czytając pamiętnik możesz się poczuć jakbyś czytał katalog z akcesoriami nikona
Ostatnio nabyłem Lampa błyskowa w fotografii ślubnej i mimo, że fotorgrafią zajmuje się tylko amatrosko/hobbystycznie i nie robię fotek na ślubach (zawodowo/zarobkowo) jestem bardzo zadowolony. Wszystko bardzo fajnie i przystępnie napisane. POLECAM!
w październiku przeczytałem: Zdobyć zdjęcie. Moja historia fotografii prasowej
Jak czytać fotografię
O Fotografii - Susan Sontag
i wszystkie są godne polecenia
Przejrzałem/przeczytałem w Empiku (w 2 h) "W stronę lepszych zdjęć" Davida Notona i powiem szczerze, że dla amatora zbyt mało podstawowych informacji, dla profesjonalisty - jemu w niczym nie pomoże.
Jest tam sporo fajnych zdjęć i ciekawa opowieść, ale nie można tej książki traktować ani jako poradnika, ani albumu.
Chociaż znalazłem też zdjęcia, których moim zdaniem nie powinno być w pozycji profesjonalnego fotografa
W sumie, trochę szkoda na nią kasy.
Spodziewałem się czegoś lepszego - zaznaczam, że to tylko moja osobista opinia!
P.s.
Fajnie, że w niektórych księgarniach można sobie usiąść przy stoliku i pooglądać/poczytać książki
Dzien dobry,
witam wszystkich Forumowiczow. Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje podobna pozycja ksiazkowa dla Canona? Chodzi oczywiscie o piblikacje "Radość fotografowania Nikon".
Ogladalem nowe wydanie i przyznam, ze troche zrobilo mi sie smutno. Fajna ta ksiazka i miloby bylo przeczytac podobna lekture dotyczaca np 5DMk2.
Serwus
"
Polecam,świeżo po lekturze , A.Mroczka "Książka o fotografowaniu". Zresztą o tym juz duzo tu było..
Przyznam się szerze że tyn nowym wydaniem jestem lekko rozczarowany, jednak skierowana jest wciąż do fotografujących analogami, dużą część materiału nawet już się nie da albo nie ma takiej potrzeby, żeby adoptować do cyfry, dużą część opisanych przykładowych zdjęć jest z analogu i to z średniego formatu, czuje się że przed drukiem musiała długo leżeć w szufladzie
Przyznam się szerze że tyn nowym wydaniem jestem lekko rozczarowany, jednak skierowana jest wciąż do fotografujących analogami, dużą część materiału nawet już się nie da albo nie ma takiej potrzeby, żeby adoptować do cyfry, dużą część opisanych przykładowych zdjęć jest z analogu i to z średniego formatu, czuje się że przed drukiem musiała długo leżeć w szufladzie
a gdzie ktoś pisał że to będzie o cyfrze? Cyfra z lustrzankami "dla mas" jest na rynku jakieś 5 lat.. a analogowa co najmniej 80 lat.. a to książka która nie jest podręcznikiem fotografowania.. gdzie to na czym robimy (materiał) jest sprawą trochę wtórną.. co do tego że jest skierowana do fotografujących analogami to się mylisz.. światłomierz czy system strefowy albo filtry czy problemy z kontrastami wcale nie są domeną analogowców.. nie uważam się w żadnym razie za jakiegoś znawcę ale prawidłowość u mnie jest taka że im mam więcej sprzętu tym robię mniej zdjęć
Mam z 10 ksiażek o tematyce foto (dederko , kreyser, hedgecoe itd) -Mroczka stawiam na I miejscu - żeby był dobrze widoczny) Powiedziałbym ze jednak w pewnym sensie jest to podrecznik - dzieki tym "zdjęciom przeleżałym w szufladzie" może sie nam tylko rozszerzyć horyzont.
Mam jednak pytanie, potrzebuję ksiązkę dla 12-latki, która juz coś małpką pstryka. Przejrzałęm w empiku wszystko i...... własciwie tyle tego a nic nie ma... Jak wprowadzacie włąsne dzieci do nałogu? Wiadomo , ze nauka od ojca swoją drogą ale solidne podrecznikowe podstawy muszą być. Zastanawiam sie nad:
1. Wójcik - Jak robić zdjęcia
2. Freeman - Fotografia nowy wyczerpujacy poradnik(...)
3. Gaweł - Praktyczny kurs fotografii
a moze tylko skupic sie na patrzeniu:
4. Wójcik - Kompozycja obrazu fotograficznego
? Co radzicie, jak droga iść , jakie macie doswiadczenia?
a najlepiej jakby pan Mroczek napisał taką zupełnie podstawową solidna ksiązke))
CANON | eos 10 | eos 5D | 24-70f2.8 L | 70-200f2,8L isII | fyyyltry i statyfff | Minolta Elite 5400 II
? Co radzicie, jak droga iść , jakie macie doswiadczenia?
Ciężkie pytanie :-)
Wg mnie (nie znam żadnej z przytoczonych przez Ciebie pozycji) wybrałbym lekko mapisany podręcznik podstaw, by zacząć bawić się w trybie M, czyli pomiar światła, zależności ISO - Przysłona - Ekspozycja.
Komentarz