Książki o fotografii II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Odp: Książki o fotografii II

Zamieszczone przez Sergiusz
    Nad morzem w Helu poradniki foto w twardej oprawie były po 5zł
    Pewnie specjalnie w twardej zrobili coby nie można się tym podetrzeć?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2362

Zamieszczone przez jacek_73
      Pewnie specjalnie w twardej zrobili coby nie można się tym podetrzeć?
      bardzo pasjonujące, odkrywcze i inteligentne nieco inaczej
      ale może takie wstawki umieszczałbyś w swoim słitaśnym forumowym blogasku, a nie po wszystkich wątkach? bo zwyczajnie śmiecisz po całym forum

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

Pytanie, jak najbardziej poważne, o jakość merytoryczną pozycji o nazwie "poradnik fotograficzny w twardej oprawie za 5zł" zadałem w wątku o książkach o fotografii. Więc w odpowiednim miejscu. A założenie jakoby pozycje owe nie są nic warte to sprawa moja i gajowego Maruchy.

I teraz nie wiem: przeglądałeś te cuda i jesteś odmiennego zdania, czy zmierzasz do wymiany uprzejmości w pralni?
        Jestę fotografę
        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Jaka cena, takie książki, a o gustach się nie dyskutuje
          Czego się spodziewacie za 5zł, skoro gazeta o fotografii, to dziś wydatek 19zł
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• pawlack
            Coś już napisał
            • 2009
            • 76

Witam,
            Potrzebuję poradnik o fotografii portretowej. Chciałbym poczytać głównie o odpowiednim pozowaniu / ustawieniu się osoby fotografowanej oraz o świeceniu. Co możecie polecić w dobrej cenie ?
            Pozdrawiam

Komentarz

• fhumargo
              Bywalec
              • 2006
              • 116

Kolejny forumowicz w dziale sprzedam chce zarobić na innych canonowcach.
              Książki wystawiane są do kupienia w REALU w Łodzi Manufaktura jak patrzyłem po 14.99zł. Tak mi się wydaje.
              A więc przebicie 100%. Nieładnie!
              Aby taki proceder ukrócić mogę chętnym nie mających w swoim miejscu zamieszkania REALU zakupić prezentowane książki po cenie jaką oferuje sklep.
              Nic na tym nie zarobię-zrobię to z czystej chęci pomocy.
              Jak ktoś chce piszcie na pw
              7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• salas
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 3000

Zamieszczone przez fhumargo
                Kolejny forumowicz w dziale sprzedam chce zarobić na innych canonowcach.
                Książki wystawiane są do kupienia w REALU w Łodzi Manufaktura jak patrzyłem po 14.99zł. Tak mi się wydaje.
                A więc przebicie 100%. Nieładnie!
                Aby taki proceder ukrócić mogę chętnym nie mających w swoim miejscu zamieszkania REALU zakupić prezentowane książki po cenie jaką oferuje sklep.
                Nic na tym nie zarobię-zrobię to z czystej chęci pomocy.
                Jak ktoś chce piszcie na pw
                cena naklejona jest 14,99 a przy kasie 11,99zł
                w Kielcach już chyba mało zostało a ja właśnie kończę czwartą książkę ;D piękna promocja a o naciągaczu na forum już pisałem wyżej.
                Przynajmniej jeden uczciwy i założył temat a nie próbuje naciągać SWOICH!
                SONY

Komentarz

• bartek0590
                  • 2013
                  • 9

Potrzebuję pomocy w sprawie wyboru książki na prezent dla osoby która "złapała bakcyla fotografii", potrzebuję książki prostej, która wręcz łopatologicznie na konkretnych przykładach opisuje temat, pod uwagę biorę jedną z dwóch od Scotta Kelby, mianowicie:
                  wersja a) Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego, Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom
                  wersja b) Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VII

która wg was będzie bardziej odpowiednia ? osoba początkująca chociaż wydaje się z ambicją podchodzić do tematu, pomijam fakt że wszystko co w tych książkach jest w sieci za darmo, tutaj chodzi o bardziej odpowiedni prezent dla kogoś kto chce uczyć się jak "podciągnąć zdjęcia", ewentualnie czy znacie coś bardziej wartego zakupu.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Boogie
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 59

A chcesz książkę o obróbce zdjęć czy o robieniu zdjęć. Bo chyba trzeba zacząć od robienia żeby było co obrabiać

Zobacz wyprzedaż w Realu, kupiłem tam kilka. Zacząłem czytać "Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" Ricka Sammona. Bardzo dobrze się czyta, dużo samych podstaw.

"Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" - Książka, kurs - Rick Sammon - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl

Komentarz

• salas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 3000

Zamieszczone przez Boogie
                      A chcesz książkę o obróbce zdjęć czy o robieniu zdjęć. Bo chyba trzeba zacząć od robienia żeby było co obrabiać

Zobacz wyprzedaż w Realu, kupiłem tam kilka. Zacząłem czytać "Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" Ricka Sammona. Bardzo dobrze się czyta, dużo samych podstaw.

"Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" - Książka, kurs - Rick Sammon - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl
                      ja ją dopiero co skończyłem mogę polecić

@ bartek0590 na pierwszy ogień może być dobra ta książka: Nowy podręcznik fotografii - John Hedgecoe - Lubimy Czytać wszystko od podstaw fajnie i jasno opisane
                      Ostatnio edytowany przez salas; 47223.
                      SONY

Komentarz

• bartek0590
                        • 2013
                        • 9

@Boogie, Dziękuję za propozycję, podskoczę do Reala w tym tygodniu może uda się jeszcze coś wyrwać, chociażby dla samego siebie.
                        @salas, Na prezent potrzebuję czegoś o obróbce, moja wina - nie napisałem we wcześniejszym poście że musi to być książka do obróbki, przeglądałem przykładowe fragmenty na stronie wydawnictwa i bliżej mi do kupna Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego, Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom. Sam raczkuję w temacie obróbki ale ten tytuł wydaje mi się odpowiedniejszy na chwilę obecną dla tej osoby, bo nie każdy ma dużo wolnego czasu na dokładne dopieszczanie swoich zdjęć w PS, aczkolwiek temat kupna jest ciągle otwarty jeżeli ktoś ma chętnie wysłucham sugestii nt czy warto kupić ten tytuł.

Komentarz

• Boogie
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 59

O obróbce też są w Realu.

Czarno - biały kadr. Kreatywna fotografia
                          "Czarno - biały kadr. Kreatywna fotografia" - Książka, kurs - Harold Davis - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl

Mistrzowskie ujęcia. Tim Grey o perfekcyjnej obróbce zdjęć
                          "Mistrzowskie ujęcia. Tim Grey o perfekcyjnej obróbce zdjęć" - Książka, kurs - Tim Grey - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl

To akurat zamieszczam bo kupiłem, ale było tego więcej

Komentarz

• McKiller
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 148

Szukam książek o obróbce, chce żeby w niej były konkretne informacje a nie rozważanie kwestii RAW czy JPG itp.

Komentarz

• edugrafia
                              • 2014
                              • 3

Zamieszczone przez McKiller
                              Szukam książek o obróbce, chce żeby w niej były konkretne informacje a nie rozważanie kwestii RAW czy JPG itp.

a jaka jest Twoja obecna wiedza na ten temat?
                              Jeśli jesteś początkujący to polecam "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VI - Scott Kelby".

Mi się przyjemnie z tego uczyło, gościu nie leje wody.

Komentarz

• RobertON
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 2194

Niezła inercja, post z 10 grudnia do dzisiaj, cóż tak również bywa.

Co do fotografii może i ja coś polecę - Andrzej A. Mroczek "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym" Helion 2011

obróbka:

Anna Owczarz-Dadan "Zaklęcia Photoshopa edycja zdjęć" Wydanie II Helion 2013
                                Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                                https://500px.com/robowert26

Komentarz

Pracuję...