Uszlachetnianie optyki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekd2
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 25

Nakładanie powłok MC i innych, to jest nanoszenie czegoś na soczewkę i przynosi m.in. lepszą transmisję światła. Aczkolwiek powątpiewam, że tego typu proces można wykonać w warunkach domowych, a tym bardziej dokonać naprawy starych powłok.
    Chciałem jeszcze dodać, że jeśli chodzi o obiektywy Canon FD, bo tylko na takie regularnie zerkam na allegro, to sprzedawca ten ma dość wysokie ceny, ale za to obiektywy najczęściej są "na oko" w dobrym stanie. Krótko mówiąc wyglądają na zadbane sztuki, a za samo to ktoś może chcieć sobie dopłacić.
    Ale większość rewelacji w opisie to oczywiście bzdury.

Komentarz

• szunaj60
      Bywalec
      • 2010
      • 122

Swego czasu napalałem się na szkiełka FD do 40D bo się naczytałem i naoglądałem zdjęć niby z tych oferowanych że są dobre do cyfry .Kupowałem i okazywało się że są dobre dla tego kto sprzedał bo się pozbył szmelcu.A ja dalej marzyłem o dobrym szkiełku.Dzisiaj wiem że żadne przejściówki i uszlachetnianie nie pomaga to naciąganie nieświadomych.Jeśli coś jest do analoga to nie do cyfry. Kropka i koniec,jak chcesz robić dobre zdjęcia to kupuj do cyfry a nie szukaj "a może będą dobre".

Komentarz

• tomekd2
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 25

Zamieszczone przez szunaj60
        Swego czasu napalałem się na szkiełka FD do 40D bo się naczytałem i naoglądałem zdjęć niby z tych oferowanych że są dobre do cyfry .Kupowałem i okazywało się że są dobre dla tego kto sprzedał bo się pozbył szmelcu.A ja dalej marzyłem o dobrym szkiełku.Dzisiaj wiem że żadne przejściówki i uszlachetnianie nie pomaga to naciąganie nieświadomych.
        Akurat Canon FD 400mm f2.8 z przejściówką EdMika to całkiem niezły kąsek.
        Sam tutaj wklejałem fotki porównawcze 50tek f1.8 nFD(przerobiony pod EF bez soczewki) i EF II - wielkiej różnicy nie widziałem między tymi szkłami.

A wracając do tematu to gościu by się mógł obronić jakimiś wiarygodnie wyglądającymi samplami przed-po, ale jakoś tego nie robi.

Komentarz

• Viqy
          Początki nałogu
          • 2007
          • 407

(...) Jeśli coś jest do analoga to nie do cyfry. Kropka i koniec (...)
          No nieeee, to nieprawda.
          rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• tantal
            Początki nałogu
            • 2008
            • 404

Swego czasu napalałem się na szkiełka FD do 40D bo się naczytałem i naoglądałem zdjęć niby z tych oferowanych że są dobre do cyfry .Kupowałem i okazywało się że są dobre dla tego kto sprzedał bo się pozbył szmelcu.
            Możesz sprecyzować co masz do obiektywów FD, w szczególności tych optycznie dobrych dawniej i teraz ? Jeśli sprzedawca z niewiedzy lub celowo zataił niekompatybilność FD z EF a trafił na zieloniutkiego kupca to jeszcze nie druzgocze jakości optyki poszczególnych FD. Przerobiłem sobie 50/1.4 ssc na m42 (wymagało demolki i za mikrometry nie ręczę), niby fajnie tyle ze więcej satysfakcji z tego niż efektu. Jakość jak z Yashicy ML 50/1.4 czyli całkiem, całkiem no ale właśnie dużo prościej kupić np. tę Yashicę niż męczyć się dla niepewnego efektu za podobne pieniądze, no i ta przysłona w FD...
            A ja dalej marzyłem o dobrym szkiełku.Dzisiaj wiem że żadne przejściówki i uszlachetnianie nie pomaga to naciąganie nieświadomych.
            A co ma przejściówka do uszlachetniania ?
            Jeśli coś jest do analoga to nie do cyfry. Kropka i koniec,jak chcesz robić dobre zdjęcia to kupuj do cyfry a nie szukaj "a może będą dobre".
            mega LOL
            Napedzanie koniunktury na klamoty to jedno a przyzwoita optyka za psie pieniądze to drugie. Fajna zabawa z porównywaniem zdjęć wykonanych obiektywem za dwie stówki od analoga ze zdjęciami zrobionymi obiektywem do cyfry też za dwie- hmm, raczej więcej- stówki. Powłoki i AF nie zawsze rekompensują nędzę najtańszych obiektywów do cyfry. A z "dozbieraniem" to różnie bywa jeśli się nie żyje z fotografowania.

Komentarz

• szunaj60
              Bywalec
              • 2010
              • 122

Mam parę słoików ale z każdego po powiększeniu wychodzi mydełko.Fotka o małych wymiarach może być ale przy powiększeniach na 200% tragedia (z pełnej klatki).

Komentarz

• tantal
                Początki nałogu
                • 2008
                • 404

Fotka o małych wymiarach może być ale przy powiększeniach na 200% tragedia (z pełnej klatki).
                z tymi 200% to pojechałeś ;-), przylepiają nam później "Onan-board" na innych forach

Komentarz

• ambro
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 65

W domu raczej nie wykonalne. To cienkie warstwy, które muszą być bardzo równomiernie naniesione i mieć odpowiednią grubość. Współczesna optyka może ich mieć nawet 40.

Polecam artykuł:

W trakcie dyskusji nad naszymi testami, kilkukrotnie pojawiały się kontrowersje odnośnie odwzorowania kolorów oferowanego przez różne lornetki czy obiektywy. W szczególności, wątpliwości dotyczyły tego, dlaczego tak nisko oceniamy odwzorowanie bieli dawane przez starsze produkty rosyjskie, polskie, czeskie, rumuńskie czy nawet lornetki Zeissa z Jeny ...

[QUOTE=tomekd2;1038366]Nakładanie powłok MC i innych, to jest nanoszenie czegoś na soczewkę i przynosi m.in. lepszą transmisję światła. Aczkolwiek powątpiewam, że tego typu proces można wykonać w warunkach domowych, a tym bardziej dokonać naprawy starych powłok.

Komentarz

• tomekd2
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 25

Mam parę słoików ale z każdego po powiększeniu wychodzi mydełko.Fotka o małych wymiarach może być ale przy powiększeniach na 200% tragedia (z pełnej klatki).
                    W jakim zastosowaniu potrzebujesz powiększać fotki 200%?

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

Zamieszczone przez tomekd2
                      Onanistycznym no chyba że kolega pracuje w W11 i ze zbliżenia odbicia na gwoździu znajduje dowody
                      Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez tomekd2
                        Mnie się zdarza powiększać i do 300%.
                        I ma to, uwierz mi na słowo, sens praktyczny
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Goomis
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1893

Zamieszczone przez Merde
                          Mnie się zdarza powiększać i do 300%.
                          I ma to, uwierz mi na słowo, sens praktyczny
                          sprawdzasz Ci się piksele na matrycy nie przesunęły?
                          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez Goomis
                            sprawdzasz Ci się piksele na matrycy nie przesunęły?
                            Nie, ale zdarza mi się czasem szparować to i owo na krzywych.
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Nie żadne szparować, przyznaj się ...sprawdzasz aberracje w C24-70/2.8 i C17-40/4
                              Jestę fotografę
                              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• szunaj60
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 122

Wykonanie zdjęć a powiększenie to dwie odrębne sprawy.

Komentarz

Pracuję...