Zdjecia "Z lotu ptaka"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jerzy M
    Bywalec
    • 2007
    • 131

Zdjecia "Z lotu ptaka"

Witam,

Szykuje mi sie taki projekt jak w tytule, ale kompletnie nie mam rozeznania. Pierwsze o czym pomyslalem to lokalny areoklub, ...lub moze jakas firma prywatna? Czy ktos z kolezenstwa ma moze jakies doswiadczenie w tym temacie?
    Bede bardzo wdzieczny za podzielenie sie swoimi wiadomosciami, tutaj lub na PM.

Peace,

Jerzy
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

Aerokluby zazwyczaj wypożyczają samolot z pilotem w celach komercyjnych. Najlepiej się fotografuje z Wilgi ze zdjętymi drzwiami (tylko dla ludzi bez lęku przestrzeni ). Koszt godziny lotu jeszcze dwa lata temu oscylował w granicach 900 zł netto, teraz zapewne drożej.
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Bartek_902
      Uzależniony
      • 2010
      • 690

Witaj.
      Ja się trochę tym zajmuję , często latam i zdaża mi się w czasie niektórych lotów robić zdjęcia które ida na potrzebny różnych albumów i publikacji na temat mojego regionu.
      Co do organizacji i przygotowania , najlepiej szukać w aeroklubie doświadczonego pilota ,warto zaplanować na mapie trasę ,obgadac z pilotem czego oczekujemy.
      Nie wiem jakie samoloty będą dostępne w aeroklubie do którego pójdziesz to załatwić ja najczęściej robię z cessny 172.
      Wracając do planowania ważna jest pogoda , przejrzystość powietrza jest priorytetem,następnie światło ciężko trafić w idealne warunki czasem trzeba czekać bo a to podstawa chmur jest nisko a to mocny wiatr w lato kominy powietrzne które dają o sobie znać itd.
      Gdy już trafisz na pogodę to skompletuj sprzęt , ja mam zawsze 2 body na jednym 17-40 na drugim 70-200 i to idealnie pokrywa potrzebne zakresy ,warto mieć ze sobą jakiś polarek .
      Nie używaj osłon PS bo po otwarciu drzwi czy okna napór powietrza daje o sobie znać i to mocno ,dlatego warto pamiętać o asekuracji aparatu żeby przypadkiem nie znalazł się poza samolotem

Pamiętaj o ciepły ubraniu bo przy dłuższym locie można się załatwić na cacy jak cię przewieje
      ...i woreczku do kieszeni gdyby nagle okazało się ze coś ci podchodzi do gardła
      Nie wiem czy latales już takim małym samolotem ale z doświadczenia z pracy i z życia wiem ze czasem lubi rzucać i osoby niezwyczajne czasem nie znoszą tego dobrze

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
      Ostatnio edytowany przez Bartek_902; 34670.
      EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Gdy już trafisz na pogodę to skompletuj sprzęt , ja mam zawsze 2 body na jednym 17-40 na drugim 70-200 i to idealnie pokrywa potrzebne zakresy ,warto mieć ze sobą jakiś polarek .
        Body ok.Rozumiem :smile: ,powiedz proszę jakie? FF czy crop?

Komentarz

• Bartek_902
          Uzależniony
          • 2010
          • 690

,powiedz proszę jakie? FF czy crop?
          i to i to , a dokładniej 7d i 5dmkII

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Dzięki.Kiedyś robiłem FF z Pipera Warior bodajże,miałem tylko 50-kę :smile: .
            I tak jakby mi czegoś brakowało .

Komentarz

• Bartek_902
              Uzależniony
              • 2010
              • 690

Mi te szkła wystarczają i sprawdzają się idelanie , przy wysokościach rzędu 400-900ft niczego nie brakuje
              co do puszek , dobrze jest mieć 2 bo przepinanie szkieł w czasie lotu nie jest wygodne ... chociaż jak nie mamy wyjścia to trzeba sobie radzić , ale tak naprawdę to strata czasu i kadrów.

I jeszcze jedno , ważne jest dobre dogadanie się z pilotem , tak jak mówiłem mapa i dokładne omówienie co nas interesuje , ile ma być podejść nad danym obiekcie itd , pilot musi wiedzieć że tobie zalezy na dobrych zdjęciach i optymalnych warunkach , bo o zdjęcia tu chodzi a nie o lot dla rozrywki , tym bardziej że to kosztuje i czasem nie można pozwolić sobie na powtórki

Komentarz

• LYKAN
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 25

można tez na paralotni w tandemie, ja bynajmiej tak fociłem. a jak masz sprzęt i potrafisz to solo.tu masz kolegę który tak fotografuje.http://www.szerokikadr.pl/fotograf_m...wel_mlodkowski

Komentarz

• Bartek_902
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 690

Właśnie miałem wspomnieć o paralotni albo motolotni , raz miałem okazje robic zdjecia z motolotni właśnie i jest to najlepsza opcja przy dobrych warunkach , a dlaczego? bo nie otacza nas żadna kabina , widzimy wszystko z każdej strony .

No i jest to też tańsze.

Komentarz

• janmar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3468

W styczniu to ja droższe bym wybrał

Komentarz

• Bartek_902
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 690

W styczniu to ja droższe bym wybrał
                      No właśnie nie wspomniałem że motolotnia to dobra opcja na wiosnę i lato , bo w styczniu czarno to widzę

Komentarz

• Jerzy M
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 131

Dzieki koledzy za te wszystkie wiadomosci, jeszcze jedno pytanko: bede latal nad Parkiem Narodowym, czy jest to otwarta przestrzen, czy tez musze zalatwiac jakies pozwolenia?

Komentarz

• Bartek_902
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 690

O to już pytaj pilota , będzie wiedział napewno czy jest to strefa zamknięta dla lotów , czy nie , lub ewentualnie zadzwoń do administracji parku , chociaż jeśli to twoja okolica to ludzie z aeroklubu napewno to wiedzą.

Komentarz

• Jerzy M
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 131

Zamieszczone przez Bartek_902
                            Właśnie miałem wspomnieć o paralotni albo motolotni , raz miałem okazje robic zdjecia z motolotni właśnie i jest to najlepsza opcja przy dobrych warunkach , a dlaczego? bo nie otacza nas żadna kabina , widzimy wszystko z każdej strony .

No i jest to też tańsze.
                            Na pewno jest taniej, no i lepsza widocznosc...ale, raz mialem mozliwosc fotografowac z paralotni, i z tego co pamietam to wcale nie jest to takie latwe, pomimo ze na dole bylo spokojnie i nie dmuchalo, to juz w gorze ( jakies 100m, moze mniej ) zdrowo trzepalo - moze dlatego, ze to bylo nad akwenem wodnym.
                            BTW, motolotnia - tandem to cos czemu przyjrze sie blizej.
                            Raz jeszcze dziekuje!

Komentarz

• yrats
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 146

Miałem przed laty taką przygodę z dokumentowaniem na potrzeby lokalnej gazety więc spróbuję pomóc.
                              Najważniejszy plan fotografowania i mapa terenu, bo z góry świat wygląda trochę inaczej i czasem trudno znaleźć doskonale znane Ci miejsca.
                              Po drugie - przydaje się ktoś kto będzie pełnił rolę nawigatora - wypatrywacza i śledził Twoją mapę komunikując się z pilotem.
                              Przed lotem niezbędne jest szczegółowe omówienie trasy, sposobu "nalatywania" na obiekty i co najważniejsze ustalenie jasnych zasad komunikowania się na łączu pilot-wypatrywacz-fotograf.
                              O pogodzie koledzy wspomnieli - duża wilgotność powietrza psuje efekt zdjęciowy niebieskawą mgiełką.
                              Nasze fotografowanie wykonywaliśmy Jakiem 12 z uchyloną szybą przy wysokości od 300 do 100m. Pomagał nam pilot latając tak, że piwo z kufla by się nie wylało! Kalendarzowo - początek maja, wylot na telefon pilota, który śledził komunikaty meteo i wynalazł moment z idealnie przejrzystym powietrzem.
                              Co do sprzętu - takie fotografowanie nie wymaga szczególnego przygotowania, ważne, by aparatu nie wywiało Ci z ręki.
                              Motolotnię odradzam ze względu na intensywne wychładzanie palców, które przy dłuższym fotografowaniu bez rękawiczek najzwyczajniej nie będą się komunikować z Twoją głową.

Komentarz

Pracuję...