"Fotoreporter" do portalu miejskiego. Pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy_92
    Bywalec
    • 2008
    • 125

"Fotoreporter" do portalu miejskiego. Pytanie

Witam Was. Postanowiłem też Was zapytać. Ostatnio z ciekawości zwróciłem się z zapytaniem do portalu mojego miasta czy nie potrzebują może kogoś dodatkowego od fotografowania siatkówki w moim mieście i nie tylko. Jako, że spróbowałem sił z swoim Canon 50D + Tamron 70-300 VC myślę, że są to w miarę udane próby. Między innymi dlatego napisałem do nich. Ale do rzeczy, chodzi mi tutaj o to, że zaproponowali to na układzie wolontariatu. I moje pytanie czy warto się angażować w taki układ? Nie chcę oczywiście jakiś kokosów zarabiać, ale zużycie body też mam wtedy, a nie zarabiam sam jeszcze. Co myślcie o tym? Może trochę zagmatwane, ale prosiłbym o pomoc. Jakby było coś nie jasne chętnie wyjaśnię
  • MaD77
    Coś już napisał
    • 2007
    • 69

Nikt za ciebie tej decyzji nie podejmie. To ty musisz ocenić, czy z tego wolontariatu mogą płynąć w przyszłości korzyści, a może zadowoli cię sama satysfakcja z tego, że pod zdjęciami jest twoje nazwisko. Kwestia priorytetów.
    Ze swoje go doświadczenia wiem, że czasami warto w coś się zaangażować. Ja też zaczynałem od pracy w zawodzie dziennikarza/fotoreportera w lokalnym tygodniku za śmieszną stawkę, po 3 miesiącach dostałem pieniądze, które dla studenta były satysfakcjonujące i... zostałem tam na kolejne 11 lat, w międzyczasie rozwijając własny biznes. Pod rozwagę...

Komentarz

• dzidofon
      Początki nałogu
      • 2010
      • 280

MZ słusznie Ci zaproponowali :-). Chciałeś dostać od razu umowę na rok plus zwrot kosztów? ;-) Jak masz ambicje to będziesz starał się zainteresować ich swoją pracą, umiejętnościami, zaangażowaniem. I może zdecydują że jesteś wart jakichś pieniędzy...
      A tak na marginesie: nie przesadzasz z tym zużyciem sprzętu? Nikt Cię do niczego nie zmusza :-). Poza tym nie mów że kupiłeś aparat z myślą żeby zostać fotoreporterem jakiejś gazety. Zapewne kupiłeś go bo lubisz robić zdjęcia i jesteś amatorem. A nawet amatorskie robienie zdjęć powoduje zużycie sprzętu ;-))
      300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• Bialy_92
        Bywalec
        • 2008
        • 125

Chciałem jeszcze zaznaczyć, że nie chce od razu pracować za "normalne" stawki. Chodzi mi o to, że się uczę jeszcze i chętnie bym tak popracował. Od innych słyszałem, że to wyzysk a kolejni mówią, że dobra praktyka przed być może dobrym sposobem na rozwinięcie się i uzyskaniem jakiś kontaktów.

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2362

Musisz sobie wyobrazić, że czas cofnął się o kilkanaście lat i robisz zdjęcia analogiem. Przygotuj się do każdego meczu niczym zawodowiec, dobierz odpowiednie parametry ekspozycji, panuj nad kadrowaniem, szukaj sceny i wyobraź sobie że masz ze sobą tylko trzy rolki filmu na cały mecz. Pstrykając 108 klatek podczas jednych rozgrywek zużyjesz tylko 0,1% swojej migawki. Jeżeli zaś wśród tych 108 klatek będzie choć jedno zdjęcie, które pójdzie w świat to za chwilę zgłosi się do Ciebie Sport Ilustrator lub przynajmniej Przegląd Sportowy i zaproponuje Ci mega kontrakt.
          Jeżeli po zużyciu 2% Twojej migawki nadal nikt nie opublikuje Twoich zdjęć to spróbuj z makrofotografią. Daj jej kolejne 2% szans. Po wszystkim nada będziesz miał 96% swojego body w doskonałym stanie :-)

Komentarz

• Bialy_92
            Bywalec
            • 2008
            • 125

Nie popadajmy w taka skrajność znowu z zużyciem sprzętu. Skupmy się na głównym temacie.

Komentarz

• tomfoot
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2362

To musisz sobie sam odpowiedzieć czy chcesz w przyszłosci być fotografem sportowym czy motorniczym. Jeżeli chcesz być fotografem sportowym to na swój własny koszt musisz nauczyć się robić zdjęcia sportowe, a jeżeli chcesz być motorniczym to musisz za własne pieniądze zapisać się na kurs dla prowadzacych tramwaje. Przy czym zawód motorniczego jest zdaje się łatwiejszy do realizowania ściezki kariery.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5499

Bez względu na opinie jakie tu padają DECYZJA NALEŻY DO CIEBIE.
                Zwróć równiez uwagę, na to, że przy okazji takiej "pracy" zrobisz również wiele fotek do prywatnej kolekcji, a ponadto może czasem uda Ci się wejść z akredyacją, tam gdzie inni nie będą mieli takiej możliwości... IMHO opcja warta rozważenia.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

IMHO tomfoot podał ścisłe dane opłacalności przedsięwzięcia i to jest bezcenne.
                  Jeśli się na tym nie skupiać to przynajmniej pochylić
                  Jeżeli tego właśnie chcesz,chcesz być fotorepo to nad czym się zastanawiasz.Nad zużyciem sprzętu?
                  Dam jedną radę.Nie zakładaj osłony przeciwświetlnej na szkła.Piłka uderzając w obiektyw bez osłony nie masakruje go tak jak z osłoną i wysuniętym tubusem.
                  Siła razy ramię czyni cuda.
                  Fotografując sport czy go uprawiając możesz tylko zmniejszyć zagrożenia ale istnieć będą.Sprzęt w studio ma inne szanse na przetrwanie niż na hali.
                  Dobra torba,monopod,jasne szkło się przyda.
                  Dużo ludzi,paru ma klejące ręce.To są większe problemy niż ilość cykli migawki.
                  Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

No to janmar zachęciłeś Kolegę... , ale uwagi jak najbardziej słuszne
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

Z jednej strony "wolontariat" to wyzysk, z drugiej strony odbieranie pracy zawodowym fotografom żyjącym z fotografowania tego typu imprez. Dalej analizując to doskonały sposób na samokształcenie się, możliwość wejścia z akredytacją tam gdzie przeciętny widz nie wejdzie, nawiązanie kontaktów itp. itd. czyli inwestycja w siebie. Też zaczynałem od amatorskiego filmowania różnych wydarzeń za darmo a w tej chwili współpracuję za pieniądze z lokalną TV i od czasu do czasu również za pieniądze robię zdjęcia do gazety. Jak to mówią, rób to co lubisz a pieniądze same w końcu przyjdą

Komentarz

• Mike7
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 445

Z Twoim sprzętem niestety nie za bardzo poszalejesz, no chyba że bardzo jasna hala, ale jak Cię wyślą na ciemniejszą to będzie problem... Więc, jak za darmo - nie będą mieli pretensji Dodatkowo nauka dla samego siebie, nic tylko brać robotę, a w przyszłości się to na pewno opłaci
                        / Canon /

Komentarz

• krisnrj
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 365

myślę że powinni Ci płacić 1k pln za każde wykonane zdjęcie. jedyne co możesz zrobić to biorąc pod uwagę posta wyżej niż mój porozmawiać czy nie mogli by kupić dla siebie a Tobie wypożyczać jakiegoś jasnego 70-200. Z takim szkłem już coś ugrasz w ciemnej hali. a lepsze zdjęcia to lepsza marka/renoma.
                          Rozumiem że 92 w nicku to rocznik - młodzi zawsze chcą wszystko na już i za maksa
                          Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• tomeh
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 37

Jeśli coś jest pasją to wolontariat nie jest zły - ale tylko na krótką metę.
                            Ciekawostki

Komentarz

• krisnrj
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 365

na krótką metę będzie gdy wolontariusz okaże się dobry - wówczas albo dotychczasowy albo inny-przyszły pracodawca szybko się zainteresuje stałą i lepiej płatną współpracą.
                              Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

Pracuję...