Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przeciwnik zaskoczony ucieczką zawsze jest bezradny!
Jeszcze nie miałem "okazji" walczyć o sprzęt, ale często będąc na OES'ach (odcinek specjalny) słyszy się od miejscowych żuli spod sklepu "te dawaj aparat!" ale zazwyczaj tylko tyle są w stanie zrobić, bo momentalnie pojawia się kilku innych z "naszej branży" i menele są na przegranej pozycji:cool:
nie mialem za miaru Ciebie atakowac czy cos w ten fason... predzej pisales o swojej przygodzie i jakies takie skojarzenie mi sie pojawilo... nie moglem sie oprzec i napisac tego posta gdy przeczytalem Twoją wesołą notkę odnośnie opasek na czoło... Wszystko oczywiscie pisałem w wesolym, zartobliwym tonie, zeby nie bylo nieporozumien
odnosnie chodzacych zbrojowni - noszę batona/peacemaker'a jak kto woli - i niestety u mnie tylko taka forma ewentualnej reakcji wchodzi w gre... zapytasz dlaczego? uciekaj-do nie pomoze... z astmą to moge jakoś bezproblemowo przebiec sprintem 200m, potem mam zadyszke przez 15 minut...
Pozdrawiam,
Robert
spoko, nie odebralem tego jako atak na siebie... wszystko w porzo... - sorry ze odpowiadam jako II - ale "jasniepan" vitez nie do konca zrozumial semantyke moich wypowiedzi... ech czego nawet wirtualna wladza nie robi z czlowieka hehehe... (pewnie mnie znowu zbanuje):grin:
spoko, nie odebralem tego jako atak na siebie... wszystko w porzo... - sorry ze odpowiadam jako II - ale "jasniepan" vitez nie do konca zrozumial semantyke moich wypowiedzi... ech czego nawet wirtualna wladza nie robi z czlowieka hehehe... (pewnie mnie znowu zbanuje):grin:
Słuchaj Samuraju i chwilę pomyśl:....A TY zrozumiałeś Viteza?? Bo jesli nie rozumiesz ,to nic nie rozumiesz.Bez agresji,pozdrawiam:-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a gazówka może być 'legalnie' bez pozwolenia? normalnie noszę ze sobą batona, ale taka gazówka byłaby dużo bardziej poręczna...
Pozdr.[/QUOTE]
Pozdr.[/QUOTE]
Na gazówke tak ja na ostrą.[jest jeszcze bron sportowa]Pozwolenie.
.Tak,tak, poręczna.Robiona na tych samych częściach.Nie do odróżnienia już z jednego metra i skuteczna jak Muchozol.Co Ci zrobi bandzior z nożem jak zobaczy że klamkę wyciągasz?Przestanmy liczyć na cud,albo chcemy sie skutecznie obronić albo stać sie ofiarą.Wybierz coś, a potem trudno,masz co chciałeś.Pozdrawiam.:-)
Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.
Powód: Automerged Doublepost
w lutym tego roku byłem w Nicei i szedłem z canonem na raminiu bez torby o pierwszej w nocy szukać sklepu nocnego z % , sklep znalazłem gdzieś w dziurze prowadzony przez cimnoskórego ok km od hotelu w którym byłem, troche pikałem jak szedłem w nocy ale nikt nie zwracał na mnie i sprzet uwagi, ciekawe czy cos takiego przeszło by u nas , chyba nie
Zapewne u nas nikt by nie zwrocil uwagi kiedy by Cie "obrabiali"
Niestety taka mamy mentalnosc ludzi. Sam kiedys bylem swiadkiem takiego incydentu. Oczywiscie nikt nie raczyl nawet spojrzec w strone mezczyzny, ktory szarpal sie z napastnikiem. Cale szczescie mialem przy sobie gaz pieprzowy w zelu (dziala swietnie ). Sprzet pozostal przy wlascicielu, a i sumienie spokojne
A co powiecie na towarzystwo przyjaciela pieska, rasy Amsaff ????
__________________________________________________ ____
" W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
chyba że... muszą zbudować drogę."
Jeśli potrafisz jedna ręką fotografować a drugą utrzymać pieska to śmiało.
Lepsze to niż chowanie aparatu za plecami i szarpanie się jedną reką z napastnikami
__________________________________________________ ____
" W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
chyba że... muszą zbudować drogę."
Ja sie już pozbyłem raz całego sprzętu, drugi raz tego błędu nie popełnię. Dałem sie przyuważyć na mieście ze sprzętem, było ciemno, to chłopcy poszli za mną, dostałem po ryju i pozbyłem sie plecaka z wszystkim co wtedy miałem. Od tego czasu nikt mnie nie namówi na "prywatne" robienie zdjęć na mieście. Inna sprawa to jak sie ma materiał do zrobienia, no ale to wtedy nie ma zmiłuj, trzeba jechać. Ale w takich wypadkach zawsze autem na miejsce akcji,które staram sie parkować jak najbliżej miejsca focenia, no a poza tym przeważnie jak sie coś dzieje, to i policja też jest więc automatycznie jest bezpieczniej. Trzeba po prostu uważać na każdego podejrzanego. No i najważniejsze to jak ktoś widział, że robiłeś zdjęcia to nie chodzić nigdzie samemu potem ze sprzętem.
Jesli napastnik bedzie jeden to i owszem, druga osoba sie przyda, ale jesli bedzie dwoch na dwoch wtedy opryszki nie beda sie raczej dlugo zastanawiac i tez zaatakuja. Codziennie nosze sie z dosyc drogim sprzetem wideo po miescie (z osoba towarzyszaca-dziennikarz) i bywaja chwile, w ktorych zwieksza sie stezenie adrenaliny we krwi Odpukac jak do tej pory udawalo mi sie obronic :P
Jesli napastnik bedzie jeden to i owszem, druga osoba sie przyda, ale jesli bedzie dwoch na dwoch wtedy opryszki nie beda sie raczej dlugo zastanawiac i tez zaatakuja. Codziennie nosze sie z dosyc drogim sprzetem wideo po miescie (z osoba towarzyszaca-dziennikarz) i bywaja chwile, w ktorych zwieksza sie stezenie adrenaliny we krwi Odpukac jak do tej pory udawalo mi sie obronic :P
Kto samotnie nurkuje ten umiera samotnie,przeczytalem przed laty[po francusku ] na ostatniej stronie mojego pierwszego międzynarodowego[wtedy rzadkośc pierwsza niedoceniona próba integracji]patentu płetwonurka.Hi,Hi napisali na tej ostatniej stronie tak:Nurkując korzystaj bardziej z glowy niz z płetw..[po francusku ]Prób fotograficznych nie opiszę ani nie pokażę,[nie będziecie sobie ze mnie łachów drzeć]
Co dwoch[z jajami]to nie jeden.Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Vitez
Jeśli potrafisz jedna ręką fotografować a drugą utrzymać pieska to śmiało.
To jest Bona.Mój dobry cień.Jestem duzym pogodnym facetem.Ona jest dużym miłym psem.Naprawde nigdy sie nie denerwuje.Nawet gdy.. ja tez sie wtedy nie denerwuję ,trzymac pieska to moj cień, no wlasnie to nie mój wladca,rozumiemy się bez słów.Sprawdzone.Nigdy jej nie trzymam. Slyszy i rozumie mój oddech.Każdą myśl.Odwaga?Zaden pies{ [czlowiek][porzadny]}nie zna tego slowa.Trudno,trzeba.To jest wlasciwe słowo.Kochajcie swoje psy.Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.
Powód: Automerged Doublepost
To jest Bona.Mój dobry cień.Jestem duzym pogodnym facetem.Ona jest dużym miłym psem.Naprawde nigdy sie nie denerwuje.Nawet gdy.. ja tez sie wtedy nie denerwuję ,trzymac pieska
Rozumiem, że fotografując trzymasz ją na smyczy i w kagańcu?
Komentarz