Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Zamieszczone przez jellyeater
    http://applefobia.blox.pl/2012/05/Ap...-mu-zycie.html

Mi tam by jednak było wstyd używać rzeczy od Apple. Po prostu obciach być w grupie z takimi debilami, którzy z podłego i przewartościowanego sprzętu robią coś nadprzyrodzonego. A ich design też jakoś mi specjalnie nie pasuje. Są ładniejsze rzeczy.
    Cale szczescie mi to bez roznicy co inni sądzą o sprzęcie ktory uzywam - ma odpowiadac mi, a nie mojemu sąsiadowi. Ale jesli Ty zaczynasz odczuwac takie emocje zwiazane z telefonem czy innym urzadzeniem to znaczy ze powinienes zaczac sie martwic o siebie samego, a nie o innych i o to czy komus jest o cos wstyd ..

PS. Podawanie linkow z applefobii jako rzeczowe argumentu w dyskusji to kiepski pomysl .. przemysl to
    Ostatnio edytowany przez Czacha; 4.
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Jestem tego samego zdania. Używam dość mało popularnego sprzętu przynajmniej na tym Forum. Ale nie afiszuję się z tym nie wpisuję go sobie w stopkę i nie dlatego abym się wstydził ale uważam to za lekki obciach ( szacunek) wpisywanie tego co się posiada. A już na pewno nie udowadniam wyższości posiadanego sprzętu nad sprzętem posiadanym przez innych. A niestety z tego wątku wynika, że bez posiadania Leica coś tam nie można zrobić zdjęcia. Takie trochę udowadnianie wyższości świąt...
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

http://applefobia.blox.pl/2012/05/Ap...-mu-zycie.html

Mi tam by jednak było wstyd używać rzeczy od Apple. Po prostu obciach być w grupie z takimi debilami
        Nie wiem stary jakie masz kompleksy, ale ani nie koleguję się z nikim z powodu tego, że używa zarówno iPhone'a, jak i tostera Phillipsa. To są produkty, które mają spełniać swoje zadania. Jeżeli Ty patrzysz na pryzmat innych - to już Twój problem. Ja kupuję świadomie to co potrzebuję i mogę ew. powiedzieć później czy jestem z tego zadowolony czy nie. I tak jak mam obecnie Canona 5D2 i jestem z niego bardziej zadowolony niż z poprzedniego Canona 1Ds3, tak wiem czego od niego oczekuję. I to samo jest z produktami innych firm, czy to Leica, czy Apple czy Fiat itd.

Sprzęt w stopce na forum sprzętowym jest dość oczywisty. Dzięki temu wiem, że np. Sergiusz nie ma pojęcia o większości modelach o których próbuje się mądrować i bardziej zaufam opinii Czachy na temat Canona 5D3 czy mario o Leica M9. Na innych forach nie piszę jaki mam sprzęt, ani w opisie zdjęć na stronie nie podaję co było czym zrobione - bo tam to nie ma sensu.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Panowie bardzo proszę powstrzymajcie się od aluzji osobistych.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Zamieszczone przez allxages
            Sprzęt w stopce na forum sprzętowym jest dość oczywisty.
            Nie sposób się w tym nie zgodzić. CB to forum sprzętowe, a nie fotograficzne
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Zamieszczone przez Cichy
              CB to forum sprzętowe, a nie fotograficzne
              Niestety
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• jellyeater
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1631

Ale jesli Ty zaczynasz odczuwac takie emocje zwiazane z telefonem czy innym urzadzeniem to znaczy ze powinienes zaczac sie martwic o siebie samego, a nie o innych i o to czy komus jest o cos wstyd ..
                Nie odczuwam. Tylko fanboje Apple odczuwają coś takiego. :P Właściwie to nie powinienem myśleć stereotypami. Ale po tym jak kumpel w pracy zachwycał się kwadratową myszką, która prawie raniła kantami dłonie, to po prostu nie umiem inaczej. A applefobia jest mocno stronnicza. Ale zazwyczaj coś w tym jego bełkocie jest. A zachwyt nad nadprzyrodzonym zabezpieczeniem zasilacza... :P

Cenowo po premierze te ich zabawki przez jakiś czas stoją sporo drożej niż wyroby konkurencji. Dlatego muszą zrobić taki dym medialny, żeby fanboje ustawili się w kolejki i kupili. Potem pewnie powoli spuszczają cenę do rozsądnego poziomu.

Co do stopek, to każdy ma to co sobie kupił. Jak czuje potrzebę poinformowania, to czemu nie.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• _igi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2035

Nie odczuwam. Tylko fanboje Apple odczuwają coś takiego. :P Właściwie to nie powinienem myśleć stereotypami. Ale po tym jak kumpel w pracy zachwycał się kwadratową myszką, która prawie raniła kantami dłonie, to po prostu nie umiem inaczej. A applefobia jest mocno stronnicza. Ale zazwyczaj coś w tym jego bełkocie jest. A zachwyt nad nadprzyrodzonym zabezpieczeniem zasilacza... :P

Cenowo po premierze te ich zabawki przez jakiś czas stoją sporo drożej niż wyroby konkurencji. Dlatego muszą zrobić taki dym medialny, żeby fanboje ustawili się w kolejki i kupili. Potem pewnie powoli spuszczają cenę do rozsądnego poziomu.

Co do stopek, to każdy ma to co sobie kupił. Jak czuje potrzebę poinformowania, to czemu nie.
                  Mnie zawsze zastanawia, jakim cudem osoba zadowolona z używanego sprzętu może być "fanbojem", czy co tam jeszcze jest. Dla jednego komfort i wygoda pracy są ważniejsze od cyferkowych danych, dla drugiego wydajność i tabelki to rzecz święta. Mi się podoba praca na macach, nie wszystko w nich jest idealne, ale sumując wady i zalety wychodzi na plus :-)

To samo zresztą z Leicą, firma robi jedyny na świecie pełnoklatkowy dalmierz cyfrowy z genialnymi szkłami, wyceniają się tak jak mogą. Bo mają coś innego od reszty, mimo, że summa summarum robi dokładnie to samo
                  5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Tylko pisanie w taki sposób raczej świadczy nadal o tym, że to Ty odczuwasz jakieś z tym problemy. Nie wiem, może ja tak mam, ale średnio interesuje mnie co kto kupuje i w jakim celu. Nie widzę różnicy między fanboyami, a tym w jaki sposób Ty się ekscytujesz sprzętem innych. To tylko sprzęt. Nigdy nie kumałem dlaczego ludzie lubią tak bardzo afiszować się "przynależnością" do danej marki. Serio. Zdarzyło mi się np. w Warszawie że ktoś podchodził i prawie już kumplem został bo miałem "fajne buty". To ile razy ktoś podchodził i mówił "o Canon, ja też mam Canona". Przepraszam, ale co mnie to obchodzi że TEŻ masz Canona. Ja mam majtki na sobie i nie podchodzę do ludzi, którzy też noszą bieliznę. Motyw kultu jest straszny. Mam wrażenie, że to mocno powiązane jest z Polską gdzie patrzy się na marki czy też identyfikuje z markami. O dziwo do tego zawsze pojawiają się komentarze co do ceny. A to już typowo polaczkowe jest.

Komentarz

• Tornvald
                      Bywalec
                      • 2012
                      • 209

Panowie spokojnie i prosze nie zasmiecajcie tego tematu Applem. Wiem,ze to luzna rozmowa ale na temat Leiki...

Wiele firm ma swoich fanow. W zasadzie kazdy ma jakies preferencje na podstawie swoich doswiadczen. Tylko zdarzaja sie tacy osobnicy ,ktorzy podnosza to do rangi kultu.I to niezaleznie od firmy, choc nie wiem czemu Apple ma wielu takich uzytkownikow. Kazdy kupuje co chce i chyba nie ma po co tu tego roztrzasac...

Komentarz

• Bahrd
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 3053

Zamieszczone przez _igi
                        To samo zresztą z Leicą, firma robi jedyny na świecie pełnoklatkowy dalmierz cyfrowy z genialnymi szkłami, wyceniają się tak jak mogą. Bo mają coś innego od reszty, mimo, że summa summarum robi dokładnie to samo
                        I proponuję dać to jako komunikat do obowiązkowego przeczytania każdemu, kto chce pisać w wątku.
                        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• wain
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 630

Zamieszczone przez dinderi
                          Niestety
                          Kolega (forumowy) pozwoli ze zacytuje:

"Nikt tu nikogo pod pistoletem nie zatrzymuje, wprost przeciwnie - ja tu siedze z prawdziwa przyjemnoscia."
                          40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                          www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Każdy ma prawo czerpać przyjemność z tego co mu pasuje
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

Zamieszczone przez jacek_73
                              Każdy ma prawo czerpać przyjemność z tego co mu pasuje
                              Cale szczescie nie tyczy sie to wszystkiego
                              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• jacek_73
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2587

Oczywiście! Miałem na myśli niegroźne dewiacje jak fotografowanie canonem, leicą, łomo czy fotokorem jeden...a także obgryzaniu paznokci, dłubaniu w nosie, bekaniu przy jedzeniu oraz przesiadywaniu na internetowych forumach :grin:
                                Jestę fotografę
                                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

Pracuję...