Zakładanie działalności foto/studio

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bodzius
    Bywalec
    • 2008
    • 146

Zakładanie działalności foto/studio

Witam,

chciałbym rozpocząć luźną dyskusję dotyczącą zakładania i prowadzenia studia fotograficznego. Ilu z Was prowadzi studio? Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakładaniu działalności, doborze sprzętu, prowadzenia studia? Może udzielicie jakichś porad początkującym?

Pozdrawiam
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
  • undisputed
    Coś już napisał
    • 2010
    • 99

mysle, że całkiem ciekawy temat- dużo osób bedzie mogło zyskac wiele przydatnych informacji, więc słuchamy

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Też chętnie poczytam.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• MMA Photography
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 27

Wiesz, zarejestrować działalność, wynająć lokal i obstawić się lampkami jest bardzo łatwo. Dobór sprzętu - polecam regularnie odwiedzać allegro. Zobaczysz ile firm się likwiduje.

Komentarz

• undisputed
          Coś już napisał
          • 2010
          • 99

osobiście nie mam doświadczenia z tego typu biznesem, ale obserwując rynek i widząc jaka jest konkurencyjność myśle, iż trzeba naprawde dobrze kombinować i zarządzać biznesem, aby utrzymac sie oraz zarobić na godne życie.

Komentarz

• tmkwol
            Coś już napisał
            • 2005
            • 54

i ja chętnie poczytam...

Wracając do tematu, prowadzenie studia to już coś więcej niż latanie po różnych imprezach z aparatem. Z reguły pojawiają się większe koszty (wynajem, opłaty, inwestycje w sprzęt), na które studio musi regularnie pracować.

Sam wybór sprzętu, sposobu prowadzenia działalności to MZ sprawy drugorzędne.
            Jak w każdym biznesie zacznij od solidnego skalkulowania tego czy to się w ogóle opłaci.

Komentarz

• Bodzius
              Bywalec
              • 2008
              • 146

Dobrze by było gdyby powstał z tego topicu zbiór porad, doświadczeń, błędów których należy unikać. Nie zaśmiecajmy go niepotrzebnymi komentarzami, z których niewiele wynika. Masz studio i coś ciekawego do napisania odnośnie jego prowadzenie i zarządzania? Napisz!

Komentarz

• Kanghoy
                Bywalec
                • 2010
                • 209

... sory ale temat jest IMHO tragiczny. Masz aparat? Masz coś ciekawego odnośnie jego używania do napisania? Napisz... nawet jeżeli ktoś by chciał sprzedawać konkurencji przepis na sukces, to jakoś nie widzę zupełnie sposobu na ugryzienie całości jeszcze w komentarzu na forum... choć próbować można.
                google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Komentarz

• undisputed
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 99

Zamieszczone przez Bodzius
                  Dobrze by było gdyby powstał z tego topicu zbiór porad, doświadczeń, błędów których należy unikać. Nie zaśmiecajmy go niepotrzebnymi komentarzami, z których niewiele wynika. Masz studio i coś ciekawego do napisania odnośnie jego prowadzenie i zarządzania? Napisz!
                  zgadzam się.

ale wracając do tematu- pewien czas temu rozmawiałem z jednym z bardziej znanych fotografów reklamowych w polsce (mniejsza o to z kim, gdyż nie ma to w tej chwili znaczenia). podczas rozmowy doszliśmy do wniosku, iż w dzisiejszych czasach sprzęt staje sie coraz tańszy, coraz więcej ludzi rusza z własnym biznesem, czego efektem jest to, iż "fotografowie" próbując być konkurencyjni na rynku obniżają ceny za jakie sa gotowi wykonać swoją prace, a tym samym w pewien sposób psują rynek, gdyż w pewnym momencie dane zlecenie przestaje byc opłacalne dla profesjonalnego fotografa. gdy klient ma do wyboru profesjonaliste (profesjonaliste w znaczeniu osobe, kóra musi opłacić studio i wiele innych czynników wpływających na koszt sesji), a osobe, która pracuje w "domowych warunkach", lecz oferująca nizszą cene wiadomo kogo pewnie wybierze... tak, więc czasem ładowanie ogromnych pieniedzy może wcale nie tak szybko się zamortyzować ;/ tak, więc trzeba to wszystko dobrze przekalkulować

Komentarz

• tmkwol
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 54

Najpierw odpowiedz na pytanie czy chcesz prowadzić studio czy też chcesz się utrzymywać z prowadzenia studia?

Jeżeli to pierwsze (nie wykluczam, że są osoby, które mają nadwyżki finansowe i robią to hobbystycznie) to możemy podyskutować o lokalu, wyposażeniu itp.

Natomiast jeżeli chcesz się z tego utrzymywać to najpierw dobrze to skalkuluj. Z tego nikt Cię nie wyręczy. Rada: od razu weź dużą poprawkę na to co liczysz po stronie potencjalnych dochodów.

Komentarz

• MMA Photography
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 27

Nie zaśmiecajmy go niepotrzebnymi komentarzami, z których niewiele wynika. Masz studio i coś ciekawego do napisania odnośnie jego prowadzenie i zarządzania? Napisz!
                      Jeżeli informacja o "padających" studiach jest dla Ciebie niepotrzebnym komentarzem i zaśmiecaniem tematu to przepraszam
                      Moja pierwsza propozycja to zbadanie rynku. (po co komu czwarte lub piąte studio na tej samej ulicy?)

Komentarz

• Bodzius
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 146

Odnośnie wszystkich negatywnych komentarzy...

W moim zamyśle ma to być topic edukacyjny, z którego osoba początkująca będzie mogła zdać sobie sprawę jaki to wysiłek i na co się pisze Oczekuję więc odpowiedzi typu: "pamiętam jak na samym początku zrobiłem straszną głupotę, bo...", albo: "dobrze że zrobiłem tak i tak, bo pomogło mi to uniknąć niepotrzebnych komplikacji". Chciałbym się dowiedzieć na co szczególnie zwrócić uwagę na początku zakładania studia. Jak sobie radzicie z zaistnieniem na rynku, jak pozyskać klientów, ale również jakie rozwiązania sprzętowe się sprawdziły na początku, a jakie nie?

Po lekturze zaś zdecydować czy jest to zajęcie dla mnie, które z czasem może przyniesie jakieś korzyści finansowe.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

Odnośnie wszystkich negatywnych komentarzy...

W moim zamyśle ma to być topic edukacyjny, z którego osoba początkująca będzie mogła zdać sobie sprawę jaki to wysiłek i na co się pisze Oczekuję więc odpowiedzi typu: .....
                          Tylko pamiętaj, że to forum dyskusyjne. Nie ma tu sztywnych reguł jak należy odpowiadać.

Zamieszczone przez MMA Photography
                          Moja pierwsza propozycja to zbadanie rynku. (po co komu czwarte lub piąte studio na tej samej ulicy?)
                          Wydaje się, że to rzecz fundamentalna - pytanie czy istotnie wszyscy, którzy zakładają taką działalność zadają sobie tego typu pytanie. Czasem mam wrażenie że nie, biorąc pod uwagę późniejsze frustracje. Zresztą dotyczy to wielu dziedzin.
                          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: Automerged Doublepost
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• tmkwol
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 54

Po lekturze zaś zdecydować czy jest to zajęcie dla mnie, które z czasem może przyniesie jakieś korzyści finansowe.
                            Jeżeli do tej pory tego sam tego nie przemyślałeś to przyjmij, że na razie nie. Mówie o samym otwarciu studia.

Natomiast jeżeli chcesz spróbować zarabiać na foto (nie wiem czy już to robisz) to możesz wybrać sprawdzoną i w miarę bezpieczną (finansowo) drogę czyli "kotlety", packshot'y, microstock'i, itp.

W momencie gdy zauważysz, że z powodu braku studia ewidentnie tracisz potencjalne zyski/klientów to wtedy myślałbym o kolejnym ruchu w tę stronę.

Komentarz

• MMA Photography
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 27

Czyli według Ciebie lektura wątku to jedyne kryterium do oceny - otwierać studio czy nie? Gratulacje
                              Może to zabrzmi brutalnie i złośliwie, ale czy uważasz, że w tej chwili robisz takie zdjęcia, za które klienci będą chcieli płacić?
                              Jeżeli tak - to nad czym się zastanawiasz?
                              Jeżeli nie - to niby co się zmieni jak otworzysz swoje studio?

Komentarz

Pracuję...