Fotografowanie Marsa w październiku 2005

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Fotografowanie Marsa w październiku 2005

Jak czytam tutaj: http://space.about.com/od/astronomyn...sclose2005.htm Mars znacznie zbliży się do Ziemi w noc Halloween. Czy ktoś z was szykuje się na focenie Czerwonej Planety? Jeżeli tak to jakim sprzętem? Gdzieś przeczytałem, że najlepiej przez teleskop z 2500mm

P.S. Jeżeli temat już był to przepraszam.
  • C41photocrew
    Zablokowany
    • 2005
    • 528

i tu by sie przydal Canon 20Da))

Komentarz

• -=Festyk=-
      Uzależniony
      • 2005
      • 666

Ja napewno bede probowal.O ile do tego czasu uda mi sie kupic obiektyw... :-P

||Galeria

Komentarz

• Darek_b
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 46

Zamieszczone przez -=Festyk=-
        Ja napewno bede probowal.O ile do tego czasu uda mi sie kupic obiektyw... :-P
        Jaki obiektyw skoro minimalna ogniskowa do fotografii planet to 2-3 metry ?

A z drugiej strony lustrzanki nie nadaj się do tego ,już lepiej kompakt a najlepiej dobra przerobiona webkamerka,gdzie np. z tysiąca klatek nagranego filmiku wybiera się np. 200 najlepszych i specjalnym (darmowym) oprogramowaniem doprowadza obraz planety do stanu używalności.:smile:
        Przykłady fotografii planet

EOS 6D + 5D mkII, Samyang 14mm /2.8, Samyang 35 mm/1.4, Sigma EX 50/1.4, C 24-105/4 IS, C70-200/4 IS, MTO 11CA -1000mm, Maksutow 127/1500mm

Komentarz

• gonzo44
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1304

Zamieszczone przez p13ka
          teleskop z 2500mm
          No i najlepiej z niskiej orbity ;-)
          Mysle ze zwykly Newton ze zwierciadlem 10cm by spokojnie wystarczyl - na poczatek oczywiscie
          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez Darek_b
            A z drugiej strony lustrzanki nie nadaj się do tego ,już lepiej kompakt a najlepiej dobra przerobiona webkamerka,gdzie np. z tysiąca klatek nagranego filmiku wybiera się np. 200 najlepszych i specjalnym (darmowym) oprogramowaniem doprowadza obraz planety do stanu używalności.:smile:
            Nie bardzo rozumiem czemu lustrzanka sie nie nadaje, skoro nadaje sie webkamerka (zalezy oczywsicie co znaczy "przerobiona").
            Zrobic powiedzmy 200 zdjec w serii i tym samym programem wycisnac z nich duzo lepszy efekt niz z webkamerki.
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Poza tym sa chyba przejsciowki z M42 do teleskopow ;-)
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Gizzmo
                Początki nałogu
                • 2004
                • 266

Zamieszczone przez gonzo44
                Nie bardzo rozumiem czemu lustrzanka sie nie nadaje, skoro nadaje sie webkamerka (zalezy oczywsicie co znaczy "przerobiona").
                Zrobic powiedzmy 200 zdjec w serii i tym samym programem wycisnac z nich duzo lepszy efekt niz z webkamerki.
                Webkamera nagrywasz film a z apataru robisz tylko zdjecia. Efekt jest taki ze ruch obrotowy planety, po zrobieniu 100 klatek i wrzuceniu tego do programu, powoduje ze na planecie nie widac juz jakich kolwiek szczegolow. A webkamera te 100 klatek zrobisz w pare sekund. Wiem co mowie bo sam probowalem z moim G3 efekt tragiczny.
                EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• Gizzmo
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 266

Zamieszczone przez muflon
                  Poza tym sa chyba przejsciowki z M42 do teleskopow ;-)
                  Przejsciowki sa ale ich uzywa sie nie do robienia fotek planeta, choc na upartego mozna, ale do robienia zdjec obiektow glebokiego nieba (gromad gwiazd, mglawic, itp). Tutaj nie trzeba dlugiej ogniskowej, wszystko zalezy od tego jakie rozmiary katowe ma obiekt.

Komentarz

• Darek_b
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 46

Nie nadaje się z powodu "pola widzenia" ,po prostu maciupeńka matryca kamerki daje większy crop i mamy o wiele większe "powiększenie" na klatce.
                    A i z drugiej strony złożenie 200 fotek planety da lepszy efekt niż pojedyncza klatka.
                    Niestety turbulencje atmosfery przy tak dużych zbliżeniach nie pozwalają dostrzec wszystkich szczegółów na jednym ujęciu.
                    EOS 6D + 5D mkII, Samyang 14mm /2.8, Samyang 35 mm/1.4, Sigma EX 50/1.4, C 24-105/4 IS, C70-200/4 IS, MTO 11CA -1000mm, Maksutow 127/1500mm

Komentarz

• gonzo44
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1304

Zamieszczone przez Darek_b
                      Nie nadaje się z powodu "pola widzenia" ,po prostu maciupeńka matryca kamerki daje większy crop i mamy o wiele większe "powiększenie" na klatce.
                      Chcesz powiedziec, ze kamerka internetowa z "obiektywem" o ogniskowej rzedu milimetrow nawet z niewiadomo jakim cropem da wieksze powiekszenie nic powiedzmy 300mm obiektyw??!!
                      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Gizzmo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 266

Chcesz powiedziec, ze kamerka internetowa z "obiektywem" o ogniskowej rzedu milimetrow nawet z niewiadomo jakim cropem da wieksze powiekszenie nic powiedzmy 300mm obiektyw??!!
                        Chodzi o wykorzystanie kamety polaczonej z teleskopem. A przez obiektyw 300mm to od biedy ksiezyc da sie fotografowac.

Komentarz

• gonzo44
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1304

Zamieszczone przez Gizzmo
                          Chodzi o wykorzystanie kamety polaczonej z teleskopem.
                          AHA! No to wszystko jasne!
                          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2063

Nie ma jak przyzwoity teleskop kosztuje tyle co szkiełko średniej klasy. Ja za swojego Newtona dałem niecałe 2000 PLN, potem tylko musieliśmy z kumplem M42 dorobić. I jedna uwada D70 nie za bardzo nadaje się do zdjęć z tego typu sprzętem ale Canonki spoko. Dzięki za info o Marsie, napewno zapoluję.
                            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

Zamieszczone przez Mac
                              Nie ma jak przyzwoity teleskop kosztuje tyle co szkiełko średniej klasy.
                              No właśnie. Nie znam się na tym kompletnie a chciałbym sobie sprawić porządny teleskop aby pooglądać ciała niebieskie i w dodatku z jakąś przejściówką, aby podpiąć 20D. Czy może ktoś doradzić jakiś model teleskopu i co jeszcze muszę mieć, aby pofocić puszką dSLR?

Komentarz

Pracuję...