Do fotoreporterów stawki w portalach-opinia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pgfoto
    Bywalec
    • 2006
    • 106

Do fotoreporterów stawki w portalach-opinia

Od 5 lat pracuję dla agencji fotograficznej.
    Zastanawia mnie jedna sprawa,jak to jest że portal internetowy który ma mniejsze koszta wydania od gazety,zamieszcza reklamy zarabiając na nich milony a płaci za zdjecie 5-15zł podczas gdy gazeta np 200zł???

Uprzedzam osoby które napiszą "że przeciez portal jest bezpłatny a za gazete się płaci"...każdy wie doskonale ze koszt gazety to tylko niewielki procent zysku a większosc to wpływy z reklam.Stawki za reklamy są juz teraz wieksze w portalach niż gazetach(wystarczy sprawdzic cenniki).Więc jak to jest że portale dały sobie prawo do kupowania zdjec za 5zł tłumacząc że to przecież "tylko" internet" ? Dlamnie to zwykłe oszustwo i żenada!

Może ma ktoś jakieś wytłumaczenie dla tego procederu?
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Oszustwo to by było, gdyby Ci obiecali 200zł a dali 10zł. Skoro są w stanie pozyskać na rynku po tej cenie (znaczy - ktoś te zdjęcia im sprzedaje), to po co mieliby płacić 20x tyle?

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• dinderi
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3028

To, że jeszcze płacą, to i tak luksus. Na świecie jest kwadrylion osób posiadających aparat i niekiedy potrafiących go całkiem zgrabnie uzywać, którzy dla samej autosatysfakcji, zgodza się oddac zdjęcia za darmo, byle były publikowane na poczytnej stronie.
        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• pgfoto
          Bywalec
          • 2006
          • 106

Zamieszczone przez Sergiusz
          To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D

Każdy portal tyle płaci,niema wyjątków

co do "wyjątkowosci zdjęc" to nie ma gwarancji że jak ma się cos na wyłącznośc to drożej sie sprzeada.Przeciętyny czy nieprzecietny temat przewaznie ma taką sama cene dla gazety a w portalu 20 razy niższą w przeliczeniu na jedno zdjęcie.
          No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł
          speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez pgfoto
            No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł
            Wówczas zwyczajnie olałbyś tę ofertę i udał się do redakcji Faktu. Właściwie w czym jest problem?

Komentarz

• AMMarshall
              Uzależniony
              • 2009
              • 671

Popyt na zdjęcia mniej więcej taki sam od lat, natomiast podaż usług/zdjęć ogromna, coraz większa. Nie dość, że cyfrówek miliony to jeszcze zjadliwe dla internetu zdjęcia z komórek, itd.

Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...

Mnie ten problem - cen zdjęć - zupełnie nie dziwi.
              Adam Marczak Marshall
              Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• jaceksw
                Bywalec
                • 2006
                • 152

Zamieszczone przez AMMarshall
                Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...
                Na gorączce złota zawsze najwięcej zarabiaja producenci łopat :-D

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Czasem jest tak „Bo tak” Po prostu nie ma wytłumaczenia. Do gazety papierowej wystarczy może mniej zdjęć a na portalach więcej podobnych stąd może różnica.

Komentarz

• AMMarshall
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 671

Zamieszczone przez jaceksw
                    Na gorączce złota zawsze najwięcej zarabiaja producenci łopat :-D
                    No proszę. Najlepiej opisany, skomentowany problem szutersotków!
                    10/10!
                    Adam Marczak Marshall
                    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

Rozmawiałem przed chwilą z kolegą i ktoś chce od niego odkupić archiwum w zakresie jednego tematu w cenie 70zł za klatkę. Co prawda nie jest to ani portal ani gazeta nie mniej jak kontrakt dojdzie do skutku to jego wartość przekroczy 100kzł. Tak, że to zależy komu i do czego potrzebne są zdjęcia.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez Kolaj
                        Właściwie w czym jest problem?
                        Też się zastanawiam. Płacą tyle, bo takie są widocznie stawki. Co za problem???
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• pgfoto
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 106

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          Też się zastanawiam. Płacą tyle, bo takie są widocznie stawki. Co za problem???
                          Ok ,nie było tematu, jeśli dla kogoś 5zł za zdjęcie to nie problem
                          to może slubne zdjęcia zaczne robic za 200zł
                          wtedy to byłby lament!

Celowo napisałem że temat jest dla fotoreporterów bo dla nas to jest problem
                          a dla osoby która z tego sie nieutrzymuje to wiadomo że wszystko jedno,
                          to tak samo ja moge napisac że robienie ślubów za 300zł(też mozna stwierdzic że takie są stawki) albo za darmo nie jest dla mnie problemem bo ja ślubów już nierobie...ale dla innych to pewnie
                          nie na ręke bo takie ceny psują rynek!

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez pgfoto
                            bo takie ceny psują rynek!
                            A to jest jeszcze jakiś rynek?
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• pgfoto
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 106

Zamieszczone przez Merde
                              A to jest jeszcze jakiś rynek?

przepraszam ,widze że tu sami hobbyści
                              ale o 20 zmeczeni fotografowie wrócą z "pracy" wyślą zdjęcia
                              i przeczytają wątek o niskich stawkach w portalach ??:

Komentarz

Pracuję...