Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od 5 lat pracuję dla agencji fotograficznej.
Zastanawia mnie jedna sprawa,jak to jest że portal internetowy który ma mniejsze koszta wydania od gazety,zamieszcza reklamy zarabiając na nich milony a płaci za zdjecie 5-15zł podczas gdy gazeta np 200zł???
Uprzedzam osoby które napiszą "że przeciez portal jest bezpłatny a za gazete się płaci"...każdy wie doskonale ze koszt gazety to tylko niewielki procent zysku a większosc to wpływy z reklam.Stawki za reklamy są juz teraz wieksze w portalach niż gazetach(wystarczy sprawdzic cenniki).Więc jak to jest że portale dały sobie prawo do kupowania zdjec za 5zł tłumacząc że to przecież "tylko" internet" ? Dlamnie to zwykłe oszustwo i żenada!
Może ma ktoś jakieś wytłumaczenie dla tego procederu?
EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
Oszustwo to by było, gdyby Ci obiecali 200zł a dali 10zł. Skoro są w stanie pozyskać na rynku po tej cenie (znaczy - ktoś te zdjęcia im sprzedaje), to po co mieliby płacić 20x tyle?
To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
To, że jeszcze płacą, to i tak luksus. Na świecie jest kwadrylion osób posiadających aparat i niekiedy potrafiących go całkiem zgrabnie uzywać, którzy dla samej autosatysfakcji, zgodza się oddac zdjęcia za darmo, byle były publikowane na poczytnej stronie.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D
Każdy portal tyle płaci,niema wyjątków
co do "wyjątkowosci zdjęc" to nie ma gwarancji że jak ma się cos na wyłącznośc to drożej sie sprzeada.Przeciętyny czy nieprzecietny temat przewaznie ma taką sama cene dla gazety a w portalu 20 razy niższą w przeliczeniu na jedno zdjęcie.
No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł
speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
Popyt na zdjęcia mniej więcej taki sam od lat, natomiast podaż usług/zdjęć ogromna, coraz większa. Nie dość, że cyfrówek miliony to jeszcze zjadliwe dla internetu zdjęcia z komórek, itd.
Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...
Mnie ten problem - cen zdjęć - zupełnie nie dziwi.
Czasem jest tak „Bo tak” Po prostu nie ma wytłumaczenia. Do gazety papierowej wystarczy może mniej zdjęć a na portalach więcej podobnych stąd może różnica.
Rozmawiałem przed chwilą z kolegą i ktoś chce od niego odkupić archiwum w zakresie jednego tematu w cenie 70zł za klatkę. Co prawda nie jest to ani portal ani gazeta nie mniej jak kontrakt dojdzie do skutku to jego wartość przekroczy 100kzł. Tak, że to zależy komu i do czego potrzebne są zdjęcia.
Też się zastanawiam. Płacą tyle, bo takie są widocznie stawki. Co za problem???
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Też się zastanawiam. Płacą tyle, bo takie są widocznie stawki. Co za problem???
Ok ,nie było tematu, jeśli dla kogoś 5zł za zdjęcie to nie problem
to może slubne zdjęcia zaczne robic za 200zł
wtedy to byłby lament!
Celowo napisałem że temat jest dla fotoreporterów bo dla nas to jest problem
a dla osoby która z tego sie nieutrzymuje to wiadomo że wszystko jedno,
to tak samo ja moge napisac że robienie ślubów za 300zł(też mozna stwierdzic że takie są stawki) albo za darmo nie jest dla mnie problemem bo ja ślubów już nierobie...ale dla innych to pewnie
nie na ręke bo takie ceny psują rynek!
przepraszam ,widze że tu sami hobbyści
ale o 20 zmeczeni fotografowie wrócą z "pracy" wyślą zdjęcia
i przeczytają wątek o niskich stawkach w portalach ??:
Komentarz