Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sławek
    Uzależniony
    • 2008
    • 968

Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Kilka dni temu rozmawiałem z właścicielem sali weselnej na temat rynku. Powiedział że zanosi się gorszy sezon. Po przejrzeniu w domu swoich umów z przykrością potwierdzam jego opinie. Już następny (2012) jest znacznie lepszy. Wykonałem kilka telefonów do zaprzyjaźnionych zespołów i większość potwierdziła to zjawisko. A jak jest u was. To znaczy w innych miastach czy regionach polski ?
    www.fotokrajs.pl
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2194

u mnie jest minimalnie lepiej niz w zeszłym (2010 był raczej średni) tylko mysle że to "zasługa" obniżenia ceny na 2011 i 2012
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• wiktor2323
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1290

Znajomy ślubniak który miał w zeszłym roku około 20 ślubów w tym raptem 10.
      Facebook

Komentarz

• photographus
        Początki nałogu
        • 2007
        • 434

To samo, co w zeszłym
        pozd®ówka
        regulamin pkt 8

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

2-krotny przyrost ilosci umow przy jednoczesnym podniesieniu ceny o ok. 25%. Ale ja sie dopiero zaczynam rozkrecac ...
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Goomis
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1893

o 20% wyższa cena, a klientów i tak więcej niż rok wstecz, także wg. mnie nie najgorzej, chociaż sporo znajomych foto, video, sale i zespoły mówią, że jest zdecydowanie gorzej. Muszę się jeszcze zabrac za pozycjonowanie i mam nadzieję, że przyszły rok będzie jeszcze lepszy ;-) Ale ja podobnie jak Czacha - się dopiero rozkręcam. Myślę, że za 2latka osiągnę jakiś stały poziom cenowy i ilościowo-zleceniowy.
            Trzeba się porządnie wziąc za marketing internetowy i brac zlecenia z całego kraju, nie tylko ze swojego podwórka (oczywiście z uwzględnieniem dojazdu i noclegu );-)
            5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Sławek
              Uzależniony
              • 2008
              • 968

Ja też podniosłem cenę ale to bez znaczenia bo jak ktoś dzwoni to i tak na przyszły rok . W 2012 niektóre miesiące mam już zamknięte a w tym cieniutko.
              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

Mam nieco lepiej niż rok temu. Cena uwzględniając inflację praktycznie taka sama - choć w złotówkach biorę ciut więcej. Na inwestycję jeszcze wystarczy... i może na krótkie wakacje jeśli będzie kiedy.... Tak czy siak - ciężko jest wyżyć tylko ze ślubów.... Dobrze mieć ugruntowaną pozycję w innej dziedzinie foto lub po prostu pracować na etacie
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• mk307
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 277

Patrząc na rynek ślubny od 2-3 sezonów idzie tendencja spadkowa (niektórzy twierdzą że roczniki się wyżeniły, inni że ludzie pieniędzy nie mają), prawda jest taka że parabola imprez jest bardzo ruchoma, kończy się okres spadkowy to chyba ostatni rok, ale na pewno trzeba powiedzieć to słowo - konkurencja. Pomimo tego że jesteś na rynku, cenę masz dostępną, to i tak studenci albo rodzinni ziomkowie robią imprezę za 600-900 zł, (oczywiście nie obrażając tu nikogo). Sprawa jest najbardziej widoczna na targach ślubnych, kiedyś wystawiało się na 400 stanowisk 50-70 fotografów, teraz wystawia się 150 a nawet ponad 200. Co z tego że byliśmy na szkoleniach u polskich pseudo sław, na ich "cudownych" szkoleniach, jak i tak w 80-90 % ludu w chwili obecnej liczy się cena. Później zostaje im czasami pamiątka w postaci płaczu z pięknych wzruszających zdjęć, i proszą innych żeby poprawiali po drugich.
                  Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• MM-architekci
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2227

To zalezy tez kto jakie ma ceny i ile podniosl ze ma chetnych na ten rok. Ja mam spadek , slubow mniej ale cena za pelen pakiet 3500 zl jest ponad ogolna srednia wiekszosci osob. Liczylem sie z tym.

Potwierdzam ze przyszly rok zapowiada sie lepiej. Generalnie to spozniony kryzys - wiekszosc par z duzym wyprzedzeniem organizuje slubu , kasy mniej to i z czego rezygnuja badz tna koszta. Czesciow tym to tlumacze.
                    no comment...

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

W Polsce zawierane jest około 250 000 małżeństw rocznie. I być może się mylę ale plus minus liczba ta się zmienia nieznacznie. Trzeba by pewnie prześledzić kiedy był niż a kiedy wyż demograficzny bo chyba głównie to może mieć wpływ na liczbę zawieranych małżeństw. Być może jest tendencja do cięcia kosztów i rezygnacja z wesel, fotografów i filmowania na rzecz wycieczek dookoła świata?
                      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Richie
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 625

Zamieszczone przez wiktor2323
                        Znajomy ślubniak który miał w zeszłym roku około 20 ślubów w tym raptem 10.
                        Mam identycznie....za to na 2012 już teraz 6szt.
                        Richie
                        FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• wiktor2323
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1290

Felerny rok... :P
                          Facebook

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Zamieszczone przez Sergiusz
                            Trzeba by pewnie prześledzić kiedy był niż a kiedy wyż demograficzny bo chyba głównie to może mieć wpływ na liczbę zawieranych małżeństw.
                            Myślę, że na liczbę zamówień u fotografów po 1500+ ma bardziej wpływ sytuacja finansowa społeczeństwa/państwa. Uważam, że mamy do czynienia ze zjawiskiem "kolega ma lustrzankę i dużą lampę. Zrobi zdjęcia za dziękuję. Jakieś na pewno będą, a zaoszczędzoną kasę przeznaczy się na wesele dla 10 osób."
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Majchalak
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 106

Zamieszczone przez Sergiusz
                              W Polsce zawierane jest około 250 000 małżeństw
                              W 2008 - 258 tys.
                              W 2009 - 256 tys.
                              W 2010 - 217 tys.
                              W tym roku ma podobno jeszcze trochę spaść.

Komentarz

Pracuję...