Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Ciekawy artykuł o tym, że to nie ostrość obiektywu jest kluczową sprawą. Może trochę zdenerwować osoby kupujące sprzęt tylko z powodu czerwonego paska na nim (bo jest pro), ale trudno:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ogólnie rzecz biorąc cała strona autora wbija pinezkę w tyłek sprzętowym onanistom (ale może to i dobrze), tak jak np. porównanie zdjęć z Nikona za 25$ z Nikonem D3.
Ostatnio edytowany przez Franek_; 28541.
Powód: Automerged Doublepost
I aby sie tego dowiedziec, potrzebowales Kena Rockwella? Ale powinienes doczytac gdzies indziej, ze taki obiektyw L to nie tylko ostrosc/rozdzielczosc ale rowniez niezawodnosc i pancernosc, szybki AF, jasnosc, kontrasty i kolor, praca pod swiatlo, korekcja dystorsji, winietowania itd.
Ja nie płaczę ze mam eLki ... ba, mam zamiar miec ich jeszcze więcej
Nie potrzebowałem=) A chodziło mi właśnie o sposób wybierania obiektywów li tylko pod kątem ostrości (która notabene wcale nie gra kluczowej roli). Zaś jeśli chodzi o pozostałe aspekty eLek, to Rockwell o nich pisze i docenia bardziej, niż ostrość, więc nie muszę niczego nigdzie indziej doczytywać, by się z nim zgodzić.
Z tego też powodu zdecydowałem się na 24-105 zamiast np. kompletu zabójczo drogich 35L + 85L - pancerne to wystarczająco, a mniejsza strata będzie, jak gdzieś w dzikim kraju ukradną. Dotychczasowy aparat (EOS 33) wystarcza mi w zupełności, jego możliwości kończą się wyżej póki co niż moje. Ale dopiero teraz natrafiłem na stronę Rockwella i sporo artykułów przypadło mi do gustu, więc czytam i postanowiłem się tutaj podzielić.
Pzdr!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
BTW - zerknąłem na Twoją stronę, doskonały reportaż z koncertu Czesława, genialne kolory, gratulacje!
Ostatnio edytowany przez Franek_; 28541.
Powód: Automerged Doublepost
.. i gdybym nie mial eLki 35mm 1.4 to nie zrobil bym tych zdjec - bylo za ciemno Ale dzieki.
Nigdy nie przykladalem uwagi do ostrosci, szumow (ziarna). Zawsze istotniejsze bylo to co znajdowalo sie na zdjeciu niz to w jaki sposob jest przedstawione. Niestety, CB to forum sprzetowe a nie fotograficzne, wiec rzadzi sie swoimi prawami
A my sprzet powinnismy dobierac w/g wlasny potrzeb, a nie tabelek.
Ale powinienes doczytac gdzies indziej, ze taki obiektyw L to nie tylko ostrosc/rozdzielczosc ale rowniez niezawodnosc i pancernosc, szybki AF, jasnosc, kontrasty i kolor, praca pod swiatlo, korekcja dystorsji, winietowania itd.
Ja nie płaczę ze mam eLki ... ba, mam zamiar miec ich jeszcze więcej
Parafrazując:
"No dobrze, ale oprócz kanalizacji, medycyny,
edukacji, wina, porządku publicznego,irygacji, dróg,
wodociągów i służby zdrowia, co takiego zrobili dla nas Rzymianie?"
Przepraszam ale tak mi się skojarzyło
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Z tego też powodu zdecydowałem się na 24-105 zamiast np. kompletu zabójczo drogich 35L + 85L - pancerne to wystarczająco, a mniejsza strata będzie, jak gdzieś w dzikim kraju ukradną.
Nie wiem jak w ogóle można dokonywac takiego porównania. Jak taniej to można kupić 28 1.8 i 85 1.8. Jaki sens ma przyrównanie ciemnego, słoika z kultowymi jasnymi szkłami Canona? Chyba jedynym argumentem przemawiającym za tym pierwszym jest zoom Jak boisz sie kradzieży w dzikim kraju, np. w Polsce to polecam polise na sprzęt, ja płacę 500zł i mam spokój na cały rok, gdziekolwiek bym nie robił zdjęć.
5d, 50d, stałki, zoomy Fotograf Bydgoszcz
Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!
A my sprzet powinnismy dobierac w/g wlasny potrzeb, a nie tabelek.
No i takie zdanie powinien sobie KAŻDY przyswoić. Wiadomo, że nie zawsze L-ki to podstawa, ale żeby zyskać sporą wytrzymałość czy dobrą jakość wykonania zawsze trzeba wydać dużo siepy.
Bardzo dawno temu na forum bodajże pentaxa (mowa o tym 'światowym') czytałem bardzo obszerny wątek na temat: "Mistrz fotografii zrobi zdjęcie nawet za pomocą kompaktu, to amatorowi potrzeba masy sprzętu".
Wypowiadali się ludzie nie tylko będący w Pentaxie, ale i dwu-systemowcy czy nawet trój. Z tego, co się dowiedziałem to rzeczywiście zaledwie amator ma przy sobie kupę sprzętu, który potem sprzedaje - bo zalega mu w szafie. Akurat jeden z fotografów się żalił, że będąc na imprezie firmowej ku jego zdziwieniu pełno "młodziaków" szalało z FF, a on jako jeden z grafików zabrał ze sobą kompakt. Żalił się szczególnie na to jak ludzie reagowali na niego. Nikt nie patrzył na zdolności czy dosyć atrakcyjnie wykonane zdjęcia, tylko na sprzęt którym je wykonywał. Natomiast do tych FF-owców podchodził każdy.
Już nie pamiętam czy pokazał w końcu te zdjęcia, ale bardzo ciekawie opisał reakcję firmowych-kolegów. "normalnie szczena im opadła jak po tygodniu przyniosłem wyciągnięte z rawów pliki - nawet mnie oklaskano" Natomiast młodzi poucinali ręce, nogi. Kobietom kiecki obfocili, dodatkowo te czerwone oczy czy praca na jpegach.
Na koniec strony x - bo był to dosyć obszerny temat padło bardzo fajne stwierdzenie: "Pamiętajmy, że młody z 20 kl/s czy super jasnym szkłem nigdy nie wykona takiego zdjęcia, co znawca korzystający z kompakta - ale trzeba zaznaczyć, że nie będzie to byle jaki kompakt z gazety tylko coś, co dorówna lustrzankom z najniższej półki".
Przeniosłem do Hydeparku bo temat bardziej ogólny.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Oczywiście że to nie ostrość jest sprawą kluczową, wystarczy że jest na akceptowalnym poziomie. Z tego powodu sprzedałem dość szybko 35L bo poza ostrością ten obiektyw jest po prostu przeciętny. Dla mnie (w kolejności) kluczowe są: światło, bokeh, podłużna CA, kolor i kontrast, dystorsja, ostrość, winieta.
Wracając do ad rema - dla mnie najistotniejszą sprawą przy wyborze szkła jest odwzorowanie kolorów i plastyka obrazu, które zmierzyć znacznie trudniej, niż strzelając takie same zdjęcia kartki z cyferkami ze statywu. A przeglądając sample z różnych obiektywów, nierzadko te tańsze i mniej prestiżowe potrafią dać obrazek, na który po prostu milej się patrzy. Coś w stylu porównania 1ds i 5dI - mi osobiście bowiem bardziej do gustu przypadają zdjęcia z piątki.
Odnosząc się do sugestii Kwazara - 85mm f1.8 + 28mm f1.8 też nie jest głupim pomysłem.
polecam polise na sprzęt, ja płacę 500zł i mam spokój na cały rok, gdziekolwiek bym nie robił zdjęć.
skoro temat jest w hydeparku to pozwolę sobie na spory OT
Kolego Kwazar możesz uchylić rąbka tajemnicy i napisać gdzie ubezpieczasz swój sprzęt i jak to w ogóle wygląda? Ja się orientowałem jakiś czas temu to żaden ubezpieczyciel nie chciał ubezpieczyć tak "płynnych" sprzętów jak foto.
Dzięki, pozdrawiam
Dla mnie wystarczy, że ostrość jest na poziomie akceptowalnym. Szkło nie musi bić rekordów rozdzielczości. Liczy się też "plastyka", wykonanie, niezawodność...
Jak boisz sie kradzieży w dzikim kraju, np. w Polsce to polecam polise na sprzęt, ja płacę 500zł i mam spokój na cały rok, gdziekolwiek bym nie robił zdjęć.
Jesteś pewien tego spokoju? Nie zdziw się gdy po zgłoszeniu kradzieży ubezpieczyciel będzie szukał dziury w całym, chcąc udowodnić Tobie, że nie dotrzymałeś warunków umowy. Tak więc pilnuj sprzętu jak zwykły nieubezpieczony, zwłaszcza jeśli pstrykasz "gdziekolwiek".
Przepraszam za małe zboczenie. Z tematu.
Komentarz