mecz piłki nożnej - ekstraklasa (wstęp z lustrzanką)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadek_86
    • 2011
    • 11

mecz piłki nożnej - ekstraklasa (wstęp z lustrzanką)

Witam,

Chyba najlepszy rozdział do tego aby zadać takie pytanie
    Czy macie może doświadczenia, z wchodzenia na mecze piłkarskiej ekstraklasy z lustrzanką? Konkretnie interesuje mnie wejście na mecze Lechii Gdańsk. Pytałem w paru punktach sprzedaży biletów, odsyłali mnie za każdym razem żeby dzwonić do Klubu. Jednak albo cały czas jest tam zajęte, albo nikt nie odbiera.

Z tego co się orientuje żadna ustawa nie zabrania na wchodzenie na mecze z foto z wymienną optyką, jedynie organizator meczu może tego zabronić (w przypadku imprez masowych, wiem że taki zakaz jest na niektóre koncerty). To jak, ktoś już wchodził na taki mecz z lustrzanką? Dodam, że chce spróbować porobić foty z obiektywem 135 mm (Jupiter 37a dokładnie), tak więc nie ma możliwości, żeby wmawiać ochronie, że jest to kompaktowy aparat
    Canon 1000D + Helios 44m + Jupiter 37a 135 mm + Pentacon 2.9 28 mm + KIT 18-55 mm
    Galeria na CB
    Galeria na Digarcie
    Sprzedam: Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro
  • KOKO74
    Bywalec
    • 2005
    • 226

Prawdo podobnie ochrona nie będzie miała pretensji ze wnosisz aparat tylko może mieć pretensje ze jest to kawał stali i szkła którym można rzucić lub powalczyć - wiem aparat cenne delikatne – ale panowie z ochrony mają przedziwne pomysły
    Najlepszym rozwiązaniem według mnie byłoby pójście do biura prasowego klubu i złożenia podania – prośby o akredytację fotoreporterską. Napiszesz ze to jest twoja pasja ze marzysz o wykonaniu takich zdjęć i ze Nierobisz tego komercyjnie, jeśli nie byłeś karany powinni przychylić się do takiej prośby i będziesz miał prawo wstępu z jakim kol wiek sprzętem foto i na trybuny oraz płytę
    Na marginesie z obiektywem 135 mm z trybun raczej nie powalczysz

Komentarz

• janux
      • 2010
      • 14

problemów raczej nie powinni robić, co najwyżej przeszukają dokładnie torbę foto czy nic nie licząc aparatu nie wnosisz. no i to prawda, 135 raczej nie dużo zdziałasz z poziomu trybun.
      Canon 7D + Grip + Canon 17-55 f/2.8 IS USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L + Canon EF 50mm f/1.8 II + Nissin Di622

Komentarz

• sadek_86
        • 2011
        • 11

Mówicie, że nie powalczę z tym 135 mm z poziomu trybun. Zastanawiam się nad kupnem telekonwertera, dokładnie tego typu:
        AFE jest firmą handlową prowadzącą sprzedaż hurtową i detaliczną Akcesoriów Fotograficzno-Elektronicznych.

Obiektyw mam o świetle 3,5, korzystając z takiego telekonwertera (2x), z tego co zdążyłem wyczytać na forum, to tracę światło o 2 stopnie EV (czyli 5,6) - dobrze rozumiem? Tak czy siak, w niedzielę robię pierwszą próbę wejścia na mecz - na razie na młodą ekstraklasę, dam znać jak poszło, jeśli wyjdą jakieś fotki, to zamieszcze je także na forum

Niestety do biura nie podjadę w godzinach pracy, ze względu na to że w tych godzinach sam pracuje w Tczewie :/
        Canon 1000D + Helios 44m + Jupiter 37a 135 mm + Pentacon 2.9 28 mm + KIT 18-55 mm
        Galeria na CB
        Galeria na Digarcie

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez sadek_86
          Obiektyw mam o świetle 3,5, korzystając z takiego telekonwertera (2x), z tego co zdążyłem wyczytać na forum, to tracę światło o 2 stopnie EV (czyli 5,6) - dobrze rozumiem?
          Matematyka szwankuje, 3,5 + 2 EV to jest 7,1.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sadek_86
            • 2011
            • 11

Zamieszczone przez Merde
            Matematyka szwankuje, 3,5 + 2 EV to jest 7,1.
            Z matematyką akurat wszystko ok, bardziej niewiedza z zakresu fotografii +2 EV, czyli dwukrotnie, teraz rozumiem, dzięki.
            Galeria na CB
            Galeria na Digarcie

Komentarz

• KOKO74
              Bywalec
              • 2005
              • 226

z praktyki wiem ze stadiony są tak oświetlone ze 2,8 to standard a i tak czasami bywało ciężko na gieksie lub odrze nie wyobrażam sobie powalczyć na 7,1 - jestem ciekaw efektów

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez sadek_86
                Z matematyką akurat wszystko ok, bardziej niewiedza z zakresu fotografii +2 EV, czyli dwukrotnie, teraz rozumiem, dzięki.
                Dwukrotnie to 1 EV, 2 EV to czterokrotnie (dłuższy czas/wyższe iso).
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sadek_86
                  • 2011
                  • 11

Zamieszczone przez KOKO74
                  z praktyki wiem ze stadiony są tak oświetlone ze 2,8 to standard a i tak czasami bywało ciężko na gieksie lub odrze nie wyobrażam sobie powalczyć na 7,1 - jestem ciekaw efektów
                  Mecz na szczęście jest na 12, tak więc światło dzienne będzie, aczkolwiek ma być raczej pochmurno - w takich warunkach jakie jest potrzebne światło?
                  Galeria na CB
                  Galeria na Digarcie

Komentarz

• myslidar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1010

Z trybun będzie ciężko. Często siedząc za bramką i mając 200mm trzeba później kadrować 1/4 zdjęcia. Światła powinno starczyć o tej godzinie o ile nie będzie jakoś strasznie pochmurno. Ustaw sobie migawkę na 1/640 lub 1/800 i do tego dopasuj pozostałe parametry. Nie wiem jak wyglądają trybuny u Ciebie, ale jak jest taka możliwość to zejdź jak najniżej i nawet jeśli jest siatka to próbuj robić przez nią. Najlepiej tak żeby być na poziomie piłkarzy - wtedy lepiej rozkłada się głębia ostrości w porównaniu do tego jak robisz z góry.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Ważne żeby dobrać parametry tak, aby zdjęcia były dobrze doświetlone, nawet mogą być w kilku punktach prześwietlone. Wtedy dużo łatwiej z takiego materiału się coś wyciaga. Jak zrobisz za ciemne to może być kiepsko.
                    Ostatnio edytowany przez myslidar; 20056. Powód: Automerged Doublepost
                    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5499

tu jeszcze może coś znajdziesz
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=71211
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...