Pozwolenie na sesje

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • k-9
    Bywalec
    • 2010
    • 247

Pozwolenie na sesje

Hej!
    Przeglądając "fashion" sporo z nich jest robione w jakiś klimatycznych pomieszczeniach, czy w publicznych miejscach a nawet w galeriach handlowych. Mi się ogólnie podobają takie fotki jeszcze jak jest jest np. wnętrze starej kamienicy z nowoczesnym zestawianiem ubrań i dobrą modelką to fotka jest na 10. Lampa raczej nie wystarczy tylko trzeba wziąć studyjny sprzęt... I tak się zastawiam skąd ludzie mają pozwolenia na robienie zdjęcie? Chyba nie można rozłożyć się ze sprzętem i z ekipą pod jakimś budynkiem czy w centrum miasta i pracować. Do kogo należy kierować pytania dotyczące fotografowania? i co ze stawką?
    Ostatnio przyszedł mi pomysł aby porobić zdjęcia za kulisy teatru muzycznego i porobić fotki baletnicom ( w tym momencie pomysł odpada... bez zew. lampy będzie trudno...).
    Jak byłem na fashion week w łodzi chciałem wejść na backstage ale kurde bez przepustki nie dało rady... szkoda...
  • MaciekH
    Uzależniony
    • 2006
    • 662

Najlepiej po pozwolenie udać się do zarządcy danego obiektu. Jak będzie to komercha to zapłacisz dobrze, jak niekomercha i dobrze zagadasz to Ci pozwolą za free albo np za zdjęcia (w zależności od obiektu). Ja się powołuję zazwyczaj na studia

Jak będziesz robił deal za zdjęcia nie zapomnij okrasić tego stosowną umową!
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• wiktor2323
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1290

Jeżeli chodzi o fotografowanie na terenie obiektów to należy udać się do zarządcy i dogadać się. W centrum miasta nie trzeba mieć pozwolenia - chyba (przynajmniej mnie nikt o takie nie prosił). Co do imprez to chodzi chyba o akredytacje ale gdzie to można uzyskać to nie wiem.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Jak pisałem to nie było Twojego postu Maćku
      Ostatnio edytowany przez wiktor2323; 28876. Powód: Automerged Doublepost
      Facebook

Komentarz

• MaciekH
        Uzależniony
        • 2006
        • 662

Podejrzewam, że większość fotografów na takich eventach akredytacje dostaje po prostu a nie się o nią ubiega:P
        20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• wiktor2323
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1290

Dostaniesz jeżeli się o nią poprosisz wcześniej... Często też trzeba za nią zapłacić organizatorowi
          Facebook

Komentarz

• Mellan
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1851

W przypadku prywatnych sesji trzeba wcześniej uzgodnić to z dysponentem obiektu.

A na imprezy wypadałoby mieć akredytację.
            Legitymacja PRESS i zaplecze redakcyjne pomaga
            C-F-K - forever

Komentarz

• Sergiusz
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2708

Nie zawsze pomaga ale można próbować. Ale dodaje wiary i pewności siebie jak się ją ma przy sobie.
              Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• MaciekH
                Uzależniony
                • 2006
                • 662

Zamieszczone przez Sergiusz
                Nie zawsze pomaga ale można próbować. Ale dodaje wiary i pewności siebie jak się ją ma przy sobie.
                i +5 do lansu

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

Zamieszczone przez Sergiusz
                  To niemniej ważne.
                  Prasowa, nie tylko klubowa.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Coraz więcej jest imprez gdzie z zasady nie wpuszcza się prasy. Pokazanie legitymacji jest równoznaczne z „tył zwrot”
                    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• k-9
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 247

trochę się nie zrozumieliśmy. Nie chce robić fotek na eventach... Tylko bardziej kameralny klimat.
                      A czy robienie fotek np. na placach przed/za uczelnią też trzeba się ubiegać o pozwolenia?
                      W sumie dużo interesujących przedmiotów jest w muzeach i fajnie było by zrobić małe photoshoots. Nie mam kasy aby płacić za pozwolenie... To trzeba umowy z nimi podpisywać??

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Na palcach uczelni itp to próbowałbym bez
                        Facebook

Komentarz

• k-9
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 247

szkoda, że trzeba dbać o o te pozwolenia, prosić, pytać itp.

Komentarz

• notic
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 16

Jest tak wiele opuszczonych miejsc w całej Polsce, gdzie można naprawdę dobre zdjęcia zrobić. Wystarczy trochę poszukać, pogoglować i na pewno znajdziesz coś co Ciebie zadowoli. Co do zdjęć w miejscach publicznych, bez pozwolenia się nie obędzie (chyba, że pozostaniesz niezauważony, lub znasz właściciela).
                            www.korzewa.carbonmade.com
                            twarzoksiążka http://www.facebook.com/korzewa

Komentarz

• k-9
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 247

hmmm wiesz w całej Polsce szukać to by trochę zajęło... Nie wiem czemu ale mi się podobają zdjęcia w fabrykach. Więc fajne miejsca są w Łodzi czy w Waw (choć w waw już co raz mniej). Ale kurde z 2 strony to trochę strach się włóczyć po opuszczonych miejscach... Każdy z nas ma w miarę drogi sprzęt i każdy chce się nim cieszyć jak najdłużej... Ale z 3 strony xD dobre zdjęcia wymagają poświęcenia. BTW. Czy słyszeliście może o ubezpieczeniu na sprzęt? Teraz nie jest mi jeszcze potrzebne ale kto wie...

Komentarz

Pracuję...