Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
pytanie mniej więcej takie jak "dlaczego w 80% filmów które widziałem, jak pojawiał się aparat, to był to Nikon?"
kiedy oglądam zdjęcia ś.p. Artura Tabora, to nie zastanawiam się dlaczego robił canonem i mamiyą, a jak widzę zdjęcia Wojtka Grzędzińskiego, to nie obchodzi mnie czy zrobił je 5dII czy nie. Oglądam fotografie, a nie sprawdzam to czym ktoś PRACUJE... Jarek Możdżyński ostatnio zrobił zdjęcia do artykułu aparatem Sony a55, bo taki miał do dyspozycji, chociaż jest canonowcem. Oglądając je nie miałem wrażenia, że są gorsze. Pomyślałem tylko "no, sony się promuje". To samo robi nikon. Tego nie robi canon, ale to nie znaczy że nie ma znanych/uznanych użytkowników tej marki. Mam nadzieję, że mój post nie jest zbyt pretensjonalny. Radziłbym zapytać speców z canona o te kwestie
Dajcie spokój człowiekowi. Chwała mu za to, że mu się chce i coś robi.
Melan z całym szacunkiem dla Ciebie i Twojej pracy, którą doceniam, portal jaki prowadzisz nie jest tym o co mi chodzi. Dziś każdemu początkującemu amatorowi fotografii szczerze polecę "Szeroki kadr" i "Akademię nikona", gdyż tam znajdzie nie w formie dyskusji mniej lub bardziej zorientowanych w tematyce fotograficznej userów a w formie wykładów często napisanych przez ludzi będących znanymi fotografami sporą ilość wiadomości. Poparte to jest filmami i w dobie niechęci do czytania książek bardzo klarownie wszystko przekazane. Ludzie, którzy kupują sprzęt C pytają co polecę na początek to polecam te strony. Pytają: "Kolego a Canon to nic takiego nie ma?". Co mam im polecić? To forum, żeby przegrzebywali się przez miliony stron, gdzie często więcej of-topów i wyzwisk jest niż treści? Canon-Klub-Polska też tej funkcji nie spełnia. Nie ważne w jaki sposób powstały te strony dla nikoniarzy. Są prowadzone dobrze i przyciągają do marki. Sporo jest tam treści, które warto przeczytać nawet wtedy kiedy się do jakiegoś klubu należy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez tito86
pytanie mniej więcej takie jak "dlaczego w 80% filmów które widziałem, jak pojawiał się aparat, to był to Nikon?"
kiedy oglądam zdjęcia ś.p. Artura Tabora, to nie zastanawiam się dlaczego robił canonem i mamiyą, a jak widzę zdjęcia Wojtka Grzędzińskiego, to nie obchodzi mnie czy zrobił je 5dII czy nie. Oglądam fotografie, a nie sprawdzam to czym ktoś PRACUJE... Jarek Możdżyński ostatnio zrobił zdjęcia do artykułu aparatem Sony a55, bo taki miał do dyspozycji, chociaż jest canonowcem. Oglądając je nie miałem wrażenia, że są gorsze. Pomyślałem tylko "no, sony się promuje". To samo robi nikon. Tego nie robi canon, ale to nie znaczy że nie ma znanych/uznanych użytkowników tej marki. Mam nadzieję, że mój post nie jest zbyt pretensjonalny. Radziłbym zapytać speców z canona o te kwestie
Ależ masz 100% racji! Ja się pytam zatem, gdzie oni są? Firmie Canon nie zależy na promocji? Canon Road Show to wszystko na co stać ta firmę w naszym kraju?
Ostatnio edytowany przez blackninja; 13110.
Powód: Automerged Doublepost
Nie ważne w jaki sposób powstały te strony dla nikoniarzy. Są prowadzone dobrze i przyciągają do marki. Sporo jest tam treści, które warto przeczytać nawet wtedy kiedy się do jakiegoś klubu należy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ależ masz 100% racji! Ja się pytam zatem, gdzie oni są? Firmie Canon nie zależy na promocji? Canon Road Show to wszystko na co stać ta firmę w naszym kraju?
Wiesz to jest - jak sam stwierdziłeś - tylko forum więc adresat tych żali raczej słaby. Powinieneś podjąć korespondencję z kimś z Canon Polska, ewentualnie samemu próbować coś zorganizować. Jeśli uważasz że jest zapotrzebowanie na takie coś to co za problem - brać się do roboty i tyle.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Nie wiem czy powstanie tamtych portali jest inicjatywą firmy Nikon czy jego użytkowników.
Nikon zarabia głównie na sprzęcie fotograficznym i optyce. Canon to obecnie przede wszystkimi urządzenia biurowe i poligraficzne. Ponadto, Canon Polska odpuścił asortyment fotograficzny, skupił się w nim na produktach popularnych, dla masowego odbiorcy (kompakty, lustrzanki trzycyfrowe) i nie ma pomysłu, woli albo jednego i drugiego aby poważnie zawalczyć o rynek zaawansowanego sprzętu foto. Skoro centrala ich jeszcze nie zreorganizowała bądź zlikwidowała to znaczy że skupiając się na drukarkach i kserokopiarkach przynoszą dostatecznie duże zyski.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
.. bo Canonierzy robią fajne zdjęcia w tym czasie jak Nikoniarze robią witryny i fora żeby się czymś zajać...
Wiesz,jakoś nie bardzo to widać na tym forum w porównaniu do nikoniarzy ... wchodzi w galerie,zazwyczaj krajobraz(to co uwielbiam) i nigdy NIC tu nie widze oprócz 2-3 osób które reprezentuja duży poziom,wchodzę na nikoniarzy codziennie widze kupe zdjeć i to dużą część bardzo dobrych
zakładanie markowej smyczy na jakąkolwiek oddolną inicjatywą zwykle kończy sie tak jak skończyło sie ze starą domeną nikoniarzy. za dużo szumu było o jakość serwisu to sponsor przykręcił śrubę.
inicjatywa Mellana odnośnie klubu jest chyba jedyną jaka sie pojawiła ostatnimi czasy na forum i jakoś sie tam to telepie. Nie tak jak może oczekiwano ale też krytykowąc jedyny pomysł jaki jest - trochę nie tędy droga. jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.
trochę szkoda że nie powstanie coś na kształt fotoekspedycji Nikona tylko może troszkę w bardziej rozsądnych cenach niż ma to miejsce na sąsiednim forum.
zakładanie markowej smyczy na jakąkolwiek oddolną inicjatywą zwykle kończy sie tak jak skończyło sie ze starą domeną nikoniarzy......
Dokładnie tak. CFK popełniło ten sam błąd a była szansa i to duża na założenie czegoś w rodzaju Towarzystwa Fotograficznego, które mogło by zrzeszać użytkowników S, C, N i czego tam jeszcze. Stowarzyszeń, wspólnych plenerów, darmowych warsztatów najbardziej potrzebują amatorzy, którzy chcą się czegoś nauczyć. Przywiązanie do marki w tym kontekście jest co najmniej bezsensowne. Sprzętowo to... Canon-Board w zasadzie wystarczy. Spotkaniowo, plenerowo to... wystarczy porównać spotkania szczecińskiej Migawki na które przychodzi co miesiąc po 50 i więcej osób z CFK gdzie pojawia się osób 5. Ludzie "głosują" nogami i bardziej potrzebują spotkań, podpowiedzi jak zrobić to czy tamto niż zbiurokratyzowanych, nadętych struktur z "wadzami", składkami i całym balastem dośc mocno zochydzonym w niedawnej przeszłości PRLu.
Popatrzcie na inicjatywy nikoniarzy: Szeroki kadr czy jeszcze lepsza Akademia Nikona. Dlaczego canonierzy tacy niezorganizowani są?
Normalnie nie pogada. To są najzwyklejsze strony promocyjne nikona. Niegdyś jeszcze dało się zauważyć dostępny budżet tych stron. Nie gdakaj na swoje gdzie Ci dobrze, bo my tutaj mamy wolną wolę i psiaczyć na serwis Canon'a możesz sobie do woli.
Natomiast na nikonie nie pozwolono na tematy, porównania czy pojedyncze posty na temat serwisu nikona, a już o skierowaniu do strony na temat serwisu nie wspomnę. To nazywasz reklamą? Dla mnie potraktowanie użytkowników stałych w taki sposób jak potraktował ich serwis nikona było szczytem CHAMSTWA.
Osoby, które kierowały na stronę wylewania żalu, zablokowywano im dostęp do giełdy, forum czy nawet na stałe blokowano adresy IP. Stanowisko nikona także było jednoznaczne, "będziemy tego procederu nie tolerować, odpowiednie kroki zostały podjęte"
Gdy sprzedaż im zaczynała spadać wpadli na pomysł, że skorzystają na okazji i zachęcą młodych. Stąd w internecie znajdziesz masę poradników stworzonych przez nikona. Nawet można było wybrać się na warsztaty w Łodzi i wygrać licencję na photoshopa. Każdy walczy o rynek.
Ludzie jednak Canon'a nadal wybierają chociaż nie robi on takiej reklamy. To powinno być bardziej zastanawiające. Jeżeli naprawdę Ci tego aż tak brakuje, to napisz do nich, dowiedz się czegoś.
Społeczność oparta o CB jest w sumie dość niemrawa jeśli chodzi o jakiekolwiek działania związane z ruszeniem przysłowiowej czwóry sprzed monitora. Najłatwiej popsioczyć, że inni to mają to albo tamto. Takie same informacje zamieszczam o naszych działaniach na CB jak i na KKM i pomimo że razem z dinderi obskoczyliśmy po banie zamieszczając na tym drugim informację o plenerze to i tak z tego forum było więcej osób. Co tydzień spotykamy się w kawiarni na rozmowach o fotografii i faktem jest, że czasem jest kilkanaście osób ale znacznie częściej kilka.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Społeczność oparta o CB jest w sumie dość niemrawa jeśli chodzi o jakiekolwiek działania związane z ruszeniem przysłowiowej czwóry sprzed monitora.
Chyba zbytnio generalizujesz. Lokalnie ludzie się spotykają, nawiązują kontakty - właśnie dzięki CB. A że nie są to żadne wielkie kluby czy wszem i wobec ogłaszane plenery - no nie każdy tak ma, że musi się zrzeszać i uzewnętrzniać.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Społeczność oparta o CB jest w sumie dość niemrawa jeśli chodzi o jakiekolwiek działania związane z ruszeniem przysłowiowej czwóry sprzed monitora.[...]
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Chyba zbytnio generalizujesz.
Bywa zapewne różnie, ale skłaniałbym się mimo wszystko ku stwierdzeniu Sergiusza.
Zamieszczone przez Kolekcjoner
A że nie są to żadne wielkie kluby czy wszem i wobec ogłaszane plenery - no nie każdy tak ma, że musi się zrzeszać i uzewnętrzniać.
Komentarz